De 50 beste werkgevers van Nederland volgens medewerkers

30 januari 2017 Consultancy.nl

NRC heeft samen met SatisAction onderzoek gedaan naar de beste werkgevers van ons land. Vijftig organisaties steken er met kop en schouders bovenuit. Kabisa, Strict, Springest, GlobalOrange en IG&H Consulting & Interim zijn onder de eigen medewerkers de absolute favorieten. 

NRC Carrière heeft recentelijk voor de vijfde keer op rij, in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau SatisAction, onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van werkgevers. Aan de basis van het onderzoek staan twee onderzoeken: een beoordeling van werkgevers op medewerker-tevredenheid en een beoordeling op het gebied van arbeidsvoorwaarden. De benchmark, die gebaseerd is op een uitgebreide vragenlijst en verificatie van de antwoorden bij medewerkers, werd uitgevoerd onder leiding van Mirjam Baars, Manager bij SatisAction, leraar ondernemerschap aan de Avans Hogeschool en hoofd Career Center aan de Tilburg University. 

Top 10 werkgevers

Uit het onderzoek van 2016-2017 blijkt dat Kabisa, een softwarebedrijf en ICT-dienstverlener uit Weert, het beste wordt beoordeeld door haar eigen werknemers. Kabisa werd in 2006 opgericht en richt zich op een combinatie van agile ontwikkelmethodiek (scrum), de techniek Ruby on Rails en het ontwikkelen van software met JEE (Java Enterprise Edition). 

De tweede plek in de ranking is voor Strict, een specialist in digitale transformaties en die oplossingen biedt op het gebied van mobility, bedrijfskritische communicatietechnologie, mission critical netwerken, hybrid cloud oplossingen, privacy & security en ICT-management. De ICT-consultant uit Vianen wordt gevolgd door Springest, een online platform waar professionals opleidingen en trainingen van circa 4.000 aanbieders kunnen vergelijken. Vorig jaar stond het bedrijf op de eerste plek van de kleine bedrijven (20-75 werknemers) die deelnamen aan het onderzoek. 

De 50 beste werkgevers van Nederland volgens medewerkers

GlobalOrange staat op de vierde plek. Het softwarebedrijf uit Amsterdam werd in 2006 opgericht door voormalig IBM-consultant Yvo Gortemaker en ABN AMRO-ICT’er Erik Seveke, en telt inmiddels meer dan 50 werknemers. GlobalOrange pakte vorig jaar de derde plek en staat bovendien sinds 2012 steevast in de lijst met FD Gazellen voor snelgroeiende startups in Nederland.

De top 5 wordt gesloten door IG&H Consulting & Interim. Het consultancy- en interimbureau uit Utrecht scoort al jaren hoog in het NRC-onderzoek met een zevende plek in 2015 voor de werkgevers met meer dan 75 werknemers, en zelfs een derde plaats het jaar daarvoor. Klaartje van Gasteren, HR director bij IG&H, is trots op deze award. “We creëren steeds de ruimte om te leren en ontwikkelen en daardoor is het onderdeel geworden van onze dagelijkse praktijk”, aldus Van Gasteren. 

De volgende drie bedrijven richten zich allemaal op de digitale wereld. Experius, de #6 is een e-commerce specialist, #7 Jungle Minds is een digitaal bureau en Maxlead Online Marketing (#8) is een marketingbureau dat zich richt op het online domein. Van de drie bedrijven stond alleen Experius vorig jaar in de lijst, met een 11e plek. Op de negende plek volgt traineeshipbureau en talentontwikkelaar Ormit, die de afgelopen twee jaar de tweede plek pakte. 

Adviesbureau Novius sluit de top 10. “Talentvolle medewerkers zijn de belangrijkste pijler voor het succes van een organisatie”, aldus een woordvoerder van het adviesbureau uit Langbroek. “De uitslag van deze benchmark staat voor het innovatieve karakter van Novius als kennisgedreven adviesbureau, met gepassioneerde en hoogwaardige adviseurs. “De persvoorlichter laat weten dat de sterke stijging in positie ten opzichte van vorig jaar (#13) “een extra stimulans geeft” voor de toekomst. 

De-50-beste-werkgevers-van-Nederland-volgens-medewerkers---11-tot-30

Top 11-50 werkgevers

De rest van de top 15 bestaat uit internetbureau Redkiwi (#11), hypotheekadviseur Viisi (#12), Jonge Honden (#13), cloud-aanbieder van zakelijke telefonie Voys (#14) en NGO voor verbetering van de rechtspraak HiiL Innovating Justice op de vijftiende plek. Jonge Honden, dat net als Redkiwi vorig jaar nog niet op de lijst stond, is een consultancybureau dat volledig wordt gerund door startende, ondernemende academici. De projecten van het jonge adviesbureau richten zich onder meer op Ruimtelijke Ontwikkeling, Zorg en Onderwijs. 

Ook in de top 20 staan, naast recruiter Newpeople en data science specialist Veneficus, drie ICT-dienstverleners: DearNova, Winvision en Ilionx. Net buiten de top 20 volgt Considerati op de 21e plek, een juridisch en public affairs adviesbureau uit Amsterdam dat zich focust op het digitale domein. Considerati bestaat negen jaar en won eind vorig jaar een FD Gazellen Award. 

Na ICT-dienstverlener Bartosz, softwarebedrijf Infi en telecom-speler MessageBird volgt opnieuw een speler uit de adviesbranche. Solid Professionals staat op de 25e plek in de lijst. Het advies- en interimbureau uit Utrecht stond vorig jaar ook al in de lijst, toen op de 14e plek van de kleine werkgevers. Partner bij Solid Professionals Wim Meijer vertelt: “Solid Professionals heeft als één van haar strategische doelen geformuleerd om (in 2020) een topwerkgever te zijn voor haar medewerkers. Via een continue dialoog zijn we bezig om te werken aan  betrokkenheid en persoonlijke groei. Initiatieven die we afgelopen periode hebben opgezet zijn onder andere het gezamenlijk bouwen van een Secure Base organisatie inclusief persoonlijk leiderschap, samenwerken met behulp van MBTI en aandacht voor vitaliteit. In januari zijn we gestart met Solid Books via Youbedo, waarbij we onze aandacht voor persoonlijke ontwikkeling combineren met maatschappelijke betrokkenheid. We zijn er nog niet, maar van de reis er naartoe kunnen we al veel leren én genieten.”

Finext, een financieel adviesbureau uit Den Haag, staat op de 45e plek in de ranking van beste werkgevers.

De 50 beste werkgevers van Nederland volgens medewerkers - 31 tot 50

Andere beste werkgeversonderzoeken in Nederland

Nederland kent verschillende onderzoeksinstituten die studies uitvoeren naar de tevredenheid en het werkgeluk van werknemers. Een van deze instituten is het Great Place to Work Institute, dat in maart 2016 een lijst uitbracht van 64 organisaties die behoren tot de beste bedrijven om voor te werken in ons land. Een ander onderzoeksbureau, Universum, brengt jaarlijks de aantrekkelijkheid van werkgevers voor business studenten in kaart en brengt op basis van dat onderzoek een top 100 aantrekkelijke werkgevers uit.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup