NRC Beste Werkgeversonderzoek: 20 beste werkgevers

14 december 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Accenture en ORMIT komen net als vorig jaar als beste uit de bus in het ‘Beste Werkgeversonderzoek 2015/2016’, dat recentelijk werd uitgevoerd door NRC Carrière. Verder wordt de adviesbranche dit jaar opnieuw vertegenwoordigd door IG&H Consulting & Interim (#7), Bartosz ICT (#10) en Twynstra Gudde (#12), die allen een plek hebben weten te bemachtigen in de ranglijst. Accenture staat ook bovenaan de top-20 Beste Arbeidsvoorwaarden, Bartosz ICT werd uitgeroepen tot beste werkgever op het gebied van medewerkertevredenheid.

NRC Carrière, het arbeidsmarktplatform van NRC Media, heeft voor de vierde keer op rij – het Beste Werkgeversonderzoek en het Nieuwe Helden Onderzoek* doorgevoerd. Het eerstgenoemde onderzoek (naar goed werkgeverschap onder hoogopgeleiden) biedt inzichten in de tevredenheid van werknemers van organisaties en vergelijkt de arbeidsvoorwaarden van deze organisaties met elkaar. Vorig jaar stonden er in de ‘Beste Werkgever 2014/2015’ ranking vijf vertegenwoordigers uit de adviesbranche genoteerd, waarbij de gehele top-3 zelfs door adviesbureaus werd ingenomen. Zo bestond in de editie 2014/2015 de top-3 uit Accenture (#1), ORMIT (#2) en IG&H Consulting & Interim (#3) en stonden ook Twynstra Gudde (#19) en VODW (#20) in de lijst. 

Top 20 Beste Werkgevers 2015/2016

Ook dit jaar komen dezelfde adviesbureaus in de Beste Werkgever ranking weer goed uit de verf. Opnieuw voeren Accenture (#1) en ORMIT (#2) de ranglijst aan met als eerstvolgende consultancybureau IG&H Consulting & Interim, dat op de 7de plek staat. Bartosz ICT, vorig jaar #11, is dit jaar een plek gestegen en ook Twynstra Gudde, vorig jaar nog #19, is gestegen naar plek #12. Afgelopen week – tijdens het Beste Werkgevers Event 2015/2016 in Amsterdam – werden de opzet en uitkomsten van de diverse onderzoeken door Mirjam Baars van SatisAction gepresenteerd, waarna awards aan de winnaars werden uitgereikt.

Het ‘Beste Werkgeversonderzoek’ bestond uit twee delen: een werktevredenheids- en een arbeidsvoorwaardenonderzoek. Respondenten konden ervoor kiezen om aan één of beide onderdelen deel te nemen. De vragenlijst van het arbeidsvoorwaardenonderzoek, bestaande uit 65 vragen, werd door de HR-afdeling van de organisaties ingevuld. De vragen waren gericht op de primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Thema's waren onder meer: primaire en secundaire beloning, verlof, werktijden, pensioen en vervoer, ontwikkelingsmogelijkheden en HR ken- en stuurgetallen.

beste werkgever 2015/2016

Naast de titel van Beste Werkgever 2015/2016 wist Accenture ook in de ‘Top-20 Beste Arbeidsvoorwaarden’ categorie het hoogste te scoren. De onderzoekers over Accenture: “Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Accenture de werkgever die er het beste in slaagt een goed werkklimaat te combineren met een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket. De 2.700 medewerkers die in Nederland bij de consultancy-organisatie werken, beseffen dat ze bofkonten zijn: 96% is er trots op om bij deze organisatie te werken. De consultants zijn vooral tevreden over de kansen die ze krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Elke medewerker krijgt een trainingsbudget dat naar eigen inzicht is samengesteld en wordt gestimuleerd om zelf zijn baan vorm te geven, onder andere via een Carrière Marktplaats en persoonlijke coaching. Veel tijd kost het allemaal wel: meer dan de helft van de consultants maakt regelmatig meer uren dan de formele werktijd.”

Caroline Massart, Junior Consultant bij Accenture Strategy, laat weten positief te zijn over haar werkgever: “‘Voor mijn eerste baan was ik op zoek naar een werkgever die uitdaging en afwisseling bood. Dat heb ik bij Accenture ruimschoots gevonden.” Verder geeft ze aan: “We krijgen al meteen veel verantwoordelijkheid dus ik leer veel tijdens het werk. Dit bedrijf daagt mij steeds uit om optimaal te functioneren.” Ze besluit: “Wat ik vooral heb geleerd is dat je zelf je kansen moet grijpen. Als ik iets wil, kan ik gewoon op de desbetreffende manager afstappen en mijn wensen kenbaar maken.”

Klaartje van Gasteren, HR-directeur bij IG&H, benadrukt het belang van creëren van een effectieve leeromgeving: "We kijken steeds wat iemand wil leren en welke opdracht daarbij aansluit", zegt ze, en voegt toe "We creëren steeds ruimte om over leren en ontwikkelen te praten en daardoor is het onderdeel geworden van onze dagelijkse praktijk."

Accenture wordt in de ‘Beste Arbeidsvoorwaarden’ ranking gevolgd door verzekeraar Delta Lloyd en Coca-Cola. IG&H Consulting & Interim bezet in deze ranking #7, ORMIT staat op #9 en Twynstra Gudde – eerder dit jaar door Incompany nog verkozen tot Beste Management & Organisatie adviesbureau van Nederland – neemt de 12de plek in.

Top 20 meest tevreden medewerkers 2015/2016

Tenslotte werd onder medewerkers van de organisaties ook de werknemerstevredenheid onder de loep genomen. Voor dit onderzoek vulde een deel van de werknemers een internetvragenlijst in. Die vragen waren gericht op werktevredenheid, waarbij onder andere de volgende thema’s behandeld werden; werkinhoud, werksfeer, werkdruk, doorgroeimogelijkheden en vrijheid in het werk. Ook werd dit jaar extra aandacht besteed aan het thema persoonlijke ontwikkeling. In deze categorie is Bartosz ICT – een van de FD Gazellen in 2015 – uitgeroepen tot beste werkgever op het gebied van medewerkertevredenheid.

Het Nieuwe Helden Onderzoek is een speciaal onderzoek voor kleinere werkgevers (20-75 medewerkers), waarin wordt gekeken naar de mate waarin organisaties innovatief zijn en een stimulans bieden aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau SatisAction.