De 64 beste werkgevers van Nederland volgens medewerkers

24 maart 2016 Consultancy.nl 8 min. leestijd

64 organisaties steken er volgens medewerkers en onafhankelijk onderzoek met kop en schouders boven uit als het gaat om employability en goed werkgeverschap. Onder de meer dan zestig ‘Great Places to Work’ organisaties bevinden zich ook diverse organisatieadvies- en ICT-bureaus die actief zijn binnen de zakelijke dienstverlening.

Elk jaar doet het Great Place to Work Institute uitgebreid onderzoek naar het HR-beleid van ondernemingen. Het onderzoek bestaat uit twee surveys – een medewerkersperceptieonderzoek en een evaluatie van het werkgeversbeleid – en brengt eigenschappen in kaart op het gebied van vijf dimensies: geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. De eerste drie zeggen iets over de mate van vertrouwen tussen management en medewerkers. Vindt de medewerker het management van de organisatie geloofwaardig? Is de communicatie transparant, draagt het management een consistente visie uit? Gaat het management respectvol met het personeel om? En als het om eerlijkheid gaat: is er sprake van gelijke behandeling? 

De dimensie ‘trots vertaalt zich in een goed gevoel hebben over het werk, het team of de werkgever. ‘Kameraadschap’ gaat om het onderlinge plezier, maar zegt ook iets over samenwerking en loyaliteit. Bij de beoordeling van een organisatie telt de Trust Index voor tweederde mee, de Culture Audit voor een derde. De best presterende bedrijven, zogeheten Best Workplaces, worden opgenomen in de Great Place to Work ranking. Net als voorgaande jaren wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen drie categorieën: Large & Multinational Workplaces (>250 medewerkers), Medium Sized Workplaces (50 - 250 professionals) en Small & Young Workplaces (20 - 50 werknemers).

Uit de 126 organisaties die onder de loep werden genomen wisten 64 bedrijven de ondergrens voorbij te streven en hiermee het predikaat Best Workplace in de wacht te slepen. Uit de resultaten van de doorlichting blijkt dat over de hele linie werkgevers meer aandacht zijn gaan schenken aan employability. De 64 Best Workplaces scoren dit jaar 82% in het medewerkersperceptieonderzoek, ten opzichte van 81% vorig jaar – het is voor het eerst in vier jaar dat de vertrouwensindicator steeg. Opvallend is ook, dat de Best Workplaces dit jaar hoger scoren op zowel ‘Respect’ (van 77% naar 79%) als ‘Eerlijkheid’ (van 80% naar 82%). “Dat betekent dat de relatie tussen medewerkers en management is verbeterd”, aldus de onderzoekers.

In de categorie grote bedrijven wordt de lijst aangevoerd door Atlassian, een softwarebedrijf met zijn roots in Australië. De nieuwkomer in de lijst onderscheidt zich volgens de onderzoekers door een sterke cultuur en het stimuleren van ontwikkelmogelijkheden. De cultuur wordt zelfs als “bijna familie achtig” omschreven. HR-manager Vivian Sweep licht toe: “We zorgen voor huisvesting en regelen administratieve zaken voor medewerkers. Ze kunnen naar de sportschool, we hebben een in-company fietsenmaker en ’s morgens staat er een uitgebreid ontbijt voor ze klaar. Ook hebben we een experience team dat feestelijke evenementen organiseert én zogenaamde kudos regelt; cadeautjes die collega’s elkaar als bedankje of waardering kunnen geven.”

De ICT-speler wordt gevolgd door de koploper van afgelopen jaar, Novo Nordisk, (een producent van farmaceutische producten) en kinderopvangbedrijf Kindergarden. Farmaceutisch onderzoeksbureau AbbVie en coöperatie DELA (een uitvaartspecialist) sluiten de top vijf af.

ORMIT, een ontwikkelaar van managementtalent, mag zich de beste werkgever van Nederland in de categorie middelgrote bedrijven noemen. Het bedrijf uit De Bilt is inmiddels een vaste naam in de lijst – sinds 2008 eindigt ORMIT steeds in de top 5. Het bureau heeft de nummer 1 positie met name te danken aan een 9+ score op geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. “Een prachtige beoordeling van onze medewerkers, waar ik enorm blij mee ben”, zegt Hetty van Ee, algemeen directeur van ORMIT. “Goed werkgeverschap is voor ons een strategische keuze. Wij zijn ons bewust dat leiderschap van grote invloed is op het geluk en de bevlogenheid van medewerkers. Bewezen is dat mensen die bevlogen zijn in hun werk, beter samenwerken en dat bedrijven daardoor wendbaarder en innovatiever worden.”

ICM Opleidingen & trainingen – een bedrijf uit Utrecht dat al jaren hoge ogen scoort in de opleidingsmarkt – ICT-bureau Incentro, Amsterdams creatief digital agency TamTam en COMPAREX (een softwareonderneming uit Amsterdam) sluiten de top vijf af. Op plek 7 staat Synechron Business Consulting, het voormalige Double Effect. Het bureau wist drie plaatsen te stijgen ten opzichte van de 2015-lijst, wat volgens Joost Loves, Managing Partner van het advieskantoor, te danken is aan de vele inspanningen die de afgelopen 12 maanden intern zijn uitgerold. Zo biedt het bureau high-impact werk en internationale carrièremogelijkheden en kan het volgens het onderzoek verder bogen op een ondernemende cultuur en een sterke drive onder de medewerkers om te blijven groeien en leren. Loves zelf prijst ook de “ongekende energie en enthousiasme van de mensen” en de “geweldige groepsdynamiek” die het adviesbedrijf kenmerkt. 

Op #8 staat nog een partij die actief is in de zakelijke dienstverlening: UNC Plus Delta, een lean & six sigma specialist dat afgelopen jaar nog verkozen werd tot een van de snelst groeiende bedrijven van ons land. Jeroen van Schreven, directeur van het bureau, laat weten “geweldig trots” te zijn op de benoeming. “Het is een prachtige erkenning voor de unieke cultuur die we hebben: passie, plezier, erkenning en persoonlijke groei staan centraal. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn op onze missie om de concurrentiekracht van de BV Nederland te vergroten.”

Squerist, een partij met zo’n zeventig specialisten die zich specialiseert in IT-advies, Business Proces Management en software staat op plek 18, terwijl ook BAS Consultancy, een detacheerder van financiële professionals uit Den Haag, dit jaar behoort tot de beste middelgrote werkgevers. 

De categorie voor kleine bedrijven wordt aangevoerd door een consultancypartij: Lean Consultancy Group. Het bureau valt op doordat het werkplezier centraal heeft staan in zijn filosofie. “Door hier continu aandacht aan te geven, zorgt het bedrijf ervoor dat medewerkers elke dag met energie naar en ván hun werk gaan”, schrijft de jury van het Great Place to Works Institute. Consultant Ronnie Wenting geeft tekst en uitleg: “Veel mensen vinden dat ze een leuke baan hebben als ze dagelijks drie keer lachen. Nee, het is veel meer dan dat: werk moet energie geven. Als “confetticonsultants” laten we voelen wat werkplezier doet met een organisatie. En dat het heel goed samengaat met hard werken. Medewerkers die goed in hun vel zitten, zijn bevlogen en zetten een stapje extra voor de klant.”

Intermax (een managed hostingpartij en leverancier van cloudoplossingen), Protime (HR-dienstverlener), Ryan (een belastingspecialist) en Experius (een B2B e-commerce integrator) sluiten de top vijf. Van Harte & Lingsma, een trainingsbureau uit Oegstgeest, staat op de zesde plek, gevolgd door Novamedia (het bedrijf achter de Nationale Postcode Loterij en andere loterijen in ons land). Op #8 staat een bekende uit de adviesbranche: House of Performance. Het bureau uit Utrecht specialiseert zich in het realiseren van prestaties op de werkvloer, en combineert dat met een HR aanpak die goed in de smaak valt bij medewerkers. “Uniek zijn de ruimte en het vertrouwen dat we als medewerkers krijgen. Onder het motto ‘minimale controle, maximale verantwoordelijkheid!” aldus Geralda van Sandijk, organisatieadviseur bij het bureau.

Op plek 11 staat Viisi, een bureau dat zich specialiseert in hypotheekadvies aan hoger opgeleiden, en op 12 staat Accountor, een Noord-Europese zakelijke dienstverlener gespecialiseerd in financieel management en HR-services.

Alle Great Places To Work organisaties hebben hun prijs afgelopen dinsdagavond (22 maart) in ontvangt genomen bij de uitreiking van Best Workplaces 2016 in Haarlem.