Great Place to Work: De 42 beste werkgevers van NL

26 maart 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Great Place to Work heeft de 2015-editie van zijn beste werkgevers ranglijst bekendgemaakt. De ‘Best Workplaces in Nederland’ lijst bevat 42 werkgevers, waaronder vijf bureaus actief in de adviesbranche.

Ieder jaar verricht het Great Place to Work Institute in dertig landen wereldwijd, waaronder Nederland, onderzoek naar organisaties die zich volgens de perceptie van de eigen medewerkers kenmerken als een Great Place to Work. Aan de hand van de vijf dimensies worden uitspraken gedaan over (de kwaliteit van) drie relaties binnen de organisatie (zie onder). De bedrijven met de hoogste onderzoeksscores worden opgenomen in de ‘Beste Werkgevers van Nederland’ ranking*, verdeeld over drie categorieën: grote bedrijven en multinationals (> 250 FTE), medium bedrijven (50 - 250 FTE) en kleine en jonge bedrijven (20 - 50 FTE).

De lijst van grote werkgevers wordt aangevoerd door biotech bedrijf Novo Nordisk, gevolgd door IT-bedrijf SAS Nederland en hospitality specialist Kindergarden. Ook op de lijst staan detacheerder Unique, ICT-bedrijf EMC en retailgigant H&M. Een overzicht van de Beste Workplaces in Nederland in de categorie ‘Large & Multinational Companies’:

Large & Multinational Companies

De 'Medium-Sized Enterprises’ lijst wordt aangevoerd door &samhoud, een consultancybureau uit Utrecht. Een mijlpaal voor het bureau – &samhoud won de prijs al drie keer eerder en deed dit jaar voor het eerst in vijf jaar weer mee met de competitie. Motivatie om weer mee te doen aan de Great Place to Work Award was om te evalueren of alle nieuwe initiatieven die het bedrijf op het gebied van medewerkertevredenheid heeft uitgevoerd, ook daadwerkelijk zo gewaardeerd zijn, zegt oprichter Salem Samhoud. “Wat vijf jaar geleden Great was, is dat nu niet altijd meer. Vijf jaar geleden was men blij met een mooie telefoon; nu geven we een vakantiebonus van €250 aan onze medewerkers als ze hun telefoon juist níet hebben aangeraakt tijdens hun vakantie. Maar uiteindelijk draait het altijd om aandacht voor mensen.”

Veder staan er nog drie bureaus actief in de adviesbranche in de lijst van beste 'Medium-Sized’ werkgevers. Vaste klant Ormit (de #1 van 2014), financieel consultancybureau Double Effect en dienstverlener BAS Consultancy. Volgens Pablo van den Bosch, oprichter en managing director van Double Effect, heeft zijn bureau de nominatie van topwerkgever te danken aan “de kernwaarden van Double Effect”. Hij licht toe: “Omdat we actief zijn binnen de adviesbranche zijn mensen onze belangrijkste ‘assets’. Al onze consultants zijn professionals en daar hechten we veel waarde aan. Double Effect biedt hen daarom professionele uitdagingen en stimuleert teambuilding en sociale samenhang. Wij geloven dat persoonlijke groei en het behalen van resultaten voor onze klanten alleen gerealiseerd kan worden door middel van teamwork. Die overtuiging wordt bevestigd door de resultaten van deze ranking.”

Great Place to Work - Medium Sized Enterprises

Ook in de categorie ‘Small & Young Enterprises’ staat een adviesbureau bovenaan: Lean Consultancy Group, en specialist op het gebied van Lean, SixSigma en procesmanagement. De #1 van vorig jaar, Tony’s Chocolonely, behoort niet langer tot de elite onder werkgevers. De top drie wordt gecompleteerd door hostingbedrijf Intermax en communicatieadviesbureau Het PR Bureau.

Martijn van Laak, mede-eigenaar van de Lean Consultancy Group, over de erkenning: "Wij geloven dat werk niet zomaar werk is, maar een inspiratiebron. Dat maakt de cultuur van LCG zo bijzonder. Medewerkers inspireren elkaar door hun gedrevenheid en energie, door hun unieke inbreng, door de drive om zich te ontwikkelen en door successen te delen en hulp te vragen.” Voor Het PR Bureau is het de vierde keer in evenveel jaar tijd dat het is uitgeroepen tot één van ’s lands beste werkgevers, een prestatie waar het management “ontzettend trots op is”, aldus Frits Hendrikx, algemeen directeur van de Amsterdamse PR- en communicatiespecialist.

Small & Young Enterprises

* De plaats op de lijst wordt bepaald door de score op het medewerkersperceptieonderzoek (twee derde) en door de evaluatie van het werkgeversbeleid (één derde).