17 adviesbureaus mogen zich FD Gazellen 2015 noemen

08 december 2015 Consultancy.nl 11 min. leestijd

Donderdag vindt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Grande Finale van de FD Gazellen Awards plaats. Tijdens het evenement worden alle 490 bedrijven die zich dit jaar een FD Gazelle mogen noemen in de schijnwerpers gezet, worden de regiowinnaars en Gouden Gazellen verder uitgelicht, en wordt tot slot de algehele winnaar van de 2015 editie onthuld. Tot de lijst van FD Gazellen behoren dit jaar ook zeventien bedrijven actief in de consultancybranche.

Elk jaar organiseert Het Financieele Dagblad (dit jaar samen met ABN Amro en Mazars) de FD Gazellen Awards, een award voor de snelst groeiende ondernemingen van Nederland. Alle ondernemingen* die over de boekjaren 2012, 2013 en 2014 een onafgebroken omzetgroei van ten minste 20% hebben laten zien, mogen zich FD Gazelle noemen. Verder zijn FD Gazellen winstgevend in 2014, het laatste jaar van de onderzoeksperiode, en zijn ze financieel solide.

Uit een analyse van de FD Gazellen Awards van dit jaar blijkt dat het aantal snelgroeiende organisaties in Nederland, de zogeheten FD Gazellen, flink is gestegen ten opzichte van 2014. Waren er vorig jaar nog 331 bedrijven benoemd tot FD Gazelle, zo is dit aantal dit jaar opgelopen naar 490. De afgelopen vijf jaar schommelde het aantal tussen de 239 en 395, met dit jaar dus weer een forse toename. Toch haalt dit jaar het niet bij 2009, toen er maar liefst 691 FD Gazellen werden benoemd. Mede door de crisis liep het aantal FD Gazellen de afgelopen jaren geleidelijk terug, maar nu de economie weer begint aan te trekken – vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 1,5% – zit het aantal FD Gazellen weer flink in de lift.

Gazellen Awards

Vanuit een sectorperspectief bekeken is dit jaar binnen de markt voor zakelijke dienstverlening – bijvoorbeeld consultancybureaus, marketingbureaus en detacheringsbedrijven – de meeste groei van het aantal FD Gazellen te zien. Ook in de retailsector zijn er veel organisaties met een snelle groei zichtbaar, mede doordat onder andere webwinkels het goed doen anno 2015. Er wordt ook meer verdiend door de FD Gazellen dan de afgelopen jaren. Gemiddeld ligt de omzetgroei in 2015 (periode 2012-2014) net boven de 150%, waar deze in de jaren hiervoor op 120% lag voor een periode van drie jaar.

Onder de bijna 500 FD Gazellen zijn meer dan tien adviesbureaus te vinden en diverse bureaus die binnen het bredere advieslandschap actief zijn. De lijst huisvest een aantal (inmiddels) bekende en gebruikelijke namen. Zo behoort The Next View, een ICT-bureau uit Den Bosch, voor het derde jaar op rij tot de lijst van snel groeiende bedrijven (categorie middelgroot; Noord-Brabant). Huub Waterval, Managing Partner van The Next View, zegt dat hij “trots is op de prestatie”, om daaraan toe te voegen dat het een “bevestiging is van het feit dat onze aanpak werkt”. 

Winnaars FD Gazellen 2015 - 1

Driessen HRM, een HR dienstverlener voor de publieke sector, ging er in dezelfde regio zelfs met de eerste prijs vandoor. Het bureau uit Helmond**, dat zijn omzet tussen 2012 en 2014 bijna zag verdubbelen, ontving de afgelopen vijf jaar al de FD Gazellen award, maar nooit eerder de gouden FD Gazellen. “Als familiebedrijf zijn we bij Driessen HRM bezig met lange termijn doelstellingen. Deze gaan verder dan alleen omzet. De omzetgroei is het resultaat van de hoge tevredenheid onder onze klanten en medewerkers. We zijn enorm blij en trots met de gouden FD Gazellen. Het is een kroon op ons werk”, aldus directeur Jeroen Driessen in een reactie op de erkenning.

Vintura, een consultancybureau uit Baarn dat zich richt op de zorg- en life sciences sectoren, genoot vorig jaar zijn primeur als FD Gazelle en ook dit jaar valt deze eer hen opnieuw te beurt – in de categorie middelgroot in de regio Utrecht***. Gérard Klop, oprichter en partner van Vintura: “We zijn trots dat we weer een FD Gazelle hebben ontvangen, hoewel groei geen doel op zich is voor Vintura. Wij kiezen voor een ‘aanpak op maat’ waarbij we samen met de klant impactvolle resultaten nastreven in de zorg en life sciences. Deze aanpak levert ons een gemiddelde klanttevredenheidsscore van een 8,8 op en zorgt ervoor dat onze klanten óns verkopen en ook weer nieuwe opdrachten bij ons neerleggen.”

Winnaars FD Gazellen 2015 - 2

Andere adviesbedrijven die zijn benoemd tot FD Gazellen in de regio Utrecht zijn BPM Company, trainingsbureau Hovingh & Partners, HRD Group en Frisse Blikken, allemaal gepositioneerd in de categorie ‘klein’. Eelco Vissinga, Managing Director van BPM Company, is trots op de award: “Het is de eerste keer dat BPM Company een FD Gazelle Award toegekend heeft gekregen. Deze award geeft weer hoe snel we zijn gegroeid en ons sinds de oprichting van ons bedrijf (in 2011, red.) hebben ontwikkeld. We zien dit als een goed teken dat onze klanten vertrouwen hebben in ons en tevreden zijn met de diensten die wij leveren.” Bartosz ICT, een technologie- en ICT bureau uit Veenendaal, behoort net als Vintura tot de snelste groeiers in de categorie middelgroot.

Aeternus Corporate Finance, een M&A advieskantoor met kantoren in Venlo en Eindhoven, is de enige vertegenwoordiger uit de adviesbranche uit de provincie Limburg – het bureau staat voor het derde jaar op rij in de lijst binnen de categorie ‘klein’. Ook De Nieuwe Zaak, een e-commerce specialist uit Zwolle (categorie middelgroot; regio Overijssel) bevindt zich voor de derde keer op rij in het selecte gezelschap. “Deze award bewijst dat groei bijna vanzelf gaat als professionele collega’s met passie en plezier dagelijks werken aan het verbeteren van de prestaties van onze klanten”, aldus Johan Keurentjes, directeur bij De Nieuwe Zaak. Jurrien Kerstholt, mededirecteur bij het bureau, voegt toe: “Onze multidisciplinaire werkwijze bewijst succesvol te zijn voor ons en onze klanten. Daar zijn we trots op!”

FD - Gazellen Awards

Leeuwendaal, een HR adviesbureau uit Rijswijk met een focus op de publieke sector, is vermeld in de categorie middelgroot in de regio Zuid-Holland, terwijl drie bedrijven staan genoteerd in de kleine categorie: Maas en Kleiberg (een subsidieadviesbureau uit Barendrecht), AF Advisors (een boutique bureau die de investment management industrie bedient) en The Lean Six Sigma Company (een specialist in het aanbieden van Lean Six Sigma opleidingen).

Hofleverancier van de FD Gazellen is net als voorgaande jaren de provincie Noord-Holland, en ook vanuit een consultancy oogpunt is dit het geval. Vijf adviesbureaus uit deze regio mogen zich een FD Gazelle noemen, hoewel ze allemaal tot de categorie klein behoren, met You-Get als uitzondering. “Groeien is geen doelstelling voor ons”, zei UNC Plus Delta directeur Jeroen van Schreven nog vorig jaar. Toch is dat wel wat UNC Plus Delta doet. Het bedrijf uit Amstelveen is voor het derde jaar op rij genomineerd en staat dit jaar twee keer vermeld, aan de ene kant met zijn bedrijf dat de onderwijsbranche bedient (Plus Delta Onderwijs) en daarnaast met zijn praktijk die trainingen aanbiedt (UNC Plus Delta Opleidingen). Overige FD Gazellen zijn Local Corporate Management, een boutique bureau dat financiële diensten levert, Adjust Consulting, een inkoopadviesbureau uit Amstelveen en RiskQuest, een Amsterdams consultancybureau gespecialiseerd in risicomodellen voor de financiële sector. You-Get, een BPM specialist uit Watergang, behoort tot de snelste groeiers in de categorie middelgroot.

“De basis van onze groei is naar onze overtuiging het vasthouden aan onze basis principes: focus op de inhoud, specialisatie, klantgerichtheid en passie voor het vak”, zegt Guido Winnink, partner bij Adjust Consulting. De specialisaties waarvoor het bureau heeft gekozen zijn aanbesteden, contractmanagement en beleidsadvies binnen het sociale domein, WMO Toezicht en Kwaliteitsmeting, aanbesteden en contractmanagement van infrastructurele projecten, en voor het bedrijfsleven inkoop van marketing diensten, logistiek, MRO, drukwerk, lease contracten en inhuur. 

Winnaars FD Gazellen 2015 - 3

De FD Gazellen lijst bevat bovendien diverse bureaus die niet direct als management consultancy actief zijn, maar binnen de bredere consultingmarkt, zoals bijvoorbeeld PR- en communicatiebureaus. Zo behoren dit jaar onder meer het in 2009 opgerichte Coopr – een bureau uit Rotterdam met zo’n twintig professionals – en Het PR Bureau, een branchegenoot uit onze hoofdstad, tot de prestigieuze lijst. Een andere groep die veel vertegenwoordigd is in de lijst van FD Gazellen is die van detacheerders – bedrijven met kleine consultancy-units die zich voornamelijk richten op het detacheren van professionals. Zo behoort DPA Groep, die onlangs nog de interim tak van ConQuaestor overnam, tot de top-10 spelers in Noord-Holland (categorie: groot), terwijl andere bekende namen als Ambitious People, Steens Consultants, en ItaQ ook de lijst wisten te halen. Voorbeelden van boutique FD Gazellen zijn verder Finance Factor uit Wassenaar (winnaar van de Gouden Gazelle in de categorie klein) en Vanberkel Professionals uit Zoetermeer.

Tot slot zijn er organisaties die ogen als consultancybureaus, maar het in feite niet zijn, zoals Johnson Pet Trade Consultants – een groothandel die zich specialiseert in de verkoop en distributie van super premium dierenvoeding, snacks en accessoires. De meest opvallende naam in de lijst is misschien wel Happy Idiots, een online marketing bureau uit Eindhoven, dat het mogelijk ook vanwege zijn opvallende en gedurfde naam tot in lijst van snelst groeiende organisaties heeft weten te schoppen.

Tijdens de Grande Finale in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag donderdag aanstaande reikt het FD naast de prijs voor de algehele winnaar nog vijf awards uit in de categorieën: diversiteit, toekomstvisie, internationalisering, aanstormend talent en de meest bijzondere prestatie.

* Dochters van buitenlandse bedrijven zijn uitgesloten van deelname.

** Het hoofdkantoor van Driessen HRM is gevestigd in Helmond. Verder heeft het kantoren in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Breda en Venlo.

*** De omzet categorieën: Klein: €100.000 tot €2 miljoen, Middelgroot: €2 miljoen tot €30 miljoen en Groot: meer dan €30 miljoen.