Zes bureaus aanwezig bij FD Gazellen Grande Finale

01 december 2014 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Vandaag vindt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Grande Finale van de FD Gazellen Awards plaats. Tijdens het evenement worden de vijf regiowinnaars nogmaals in de schijnwerpers gezet, en wordt de algehele winnaar van de 2014 editie onthuld. Alle 331 genomineerde Gazellen zullen het evenement bijwonen, waaronder adviesbureaus Adjust Consulting, Conclusion, Lakran, Morgan Clark & Company, UNC Plus Delta en Vintura.

De FD Gazellen Awards is een initiatief van Het Financieel Dagblad, creditratingbureau Graydon en ABN AMRO. Om voor nominatie in aanmerking te komen moeten ondernemingen binnen drie jaar een omzetgroei van minimaal 20% realiseren, een positief netto resultaat behalen en financieel gezond zijn. Deze beoordeling wordt ondersteund door de database van Graydon, waarin financiële gegevens van 2 miljoen actieve Nederlandse bedrijven zijn opgenomen.

FD Gazelle Awards

Groeibriljanten binnen de consultancybranche
De adviesbranche maakte de afgelopen jaren zware tijden door. Zo nam de concurrentie enorm toe – anno 2014 telt Nederland zo’n 92.100 organisatieadviesbureaus, 52% meer dan in 2007 – en is daardoor de druk op tarieven en marges groter geworden. Bovendien zijn klanten veeleisender geworden en beschikken zij tegenwoordig vaker over eigen in-house expertise, waardoor er steeds minder adviseurs worden ingehuurd. Een recente enquête gehouden onder 650 managers stelt dat bijna de helft (46%) van de klanten minder gebruik maken van externe adviseurs, waarvan de helft tussen 25% tot 50% minder inhuurt.

Ontwikkeling van Management Adviesbureaus

Al met al is de markt de afgelopen jaren gekrompen – volgens analistenbureau Source daalde vorig jaar de omzet van de Nederlandse markt met 0.5% naar €1.17 miljard. De cijfers van Source richten zich echter puur op de bovenkant van de markt (~150 grootste bedrijven); kijkend naar de totale markt spreken analisten van een daling van tussen de 10% a 30%, afhankelijk van het segment of branche. Volgens een recent onderzoek van Consultancy.nl is de gehele Nederlandse organisatieadviesbranche anno 2014 goed voor €15.2 miljard, circa 17% van de marktomvang van de zakelijke dienstverlening (€88 miljard).

Onderscheidend vermogen
Toch zijn er ook bedrijven die zich, geheel tegen de stroom in, op positieve wijze wisten te onderscheiden. Zo hebben onder meer Lakran, Morgan Clark & Company en Vintura de afgelopen jaren, ondanks de uitdagende markt, een sterke groei laten zien, met als gevolg dat ze dit jaar voor het eerst deel uitmaken van de elite binnen snelgroeiend nederland. “Wij zijn ontzettend trots op de nominatie voor de FD Gazellen Award 2014”, aldus Gérard Klop, oprichter en één van partners van Vintura, tegenover Consultancy.nl. “Het is de eerste keer dat Vintura een nominatie in de wacht sleept. We beschouwen het als een mooie kroon op het harde werk van onze medewerkers en als illustratie van het succes van Vintura. Onze dank gaat vooral uit naar het vertrouwen dat onze klanten ons de afgelopen jaren hebben gegeven”. 

Gerard Klop - Damir Hajdarovic en Doede van Haperen

Ook Damir Hajdarovic, Managing Director van Morgan Clark & Company, laat weten bijzonder vereerd te zijn met de ‘prijs’. “Wij zijn erg trots op het feit dat Morgan Clark een FD Gazelle 2014 is, en daarmee tot de 330 snelst groeiende bedrijven van Nederland behoort. Het is een bekroning op onze tomeloze inzet in de afgelopen jaren.” Doede van Haperen, oprichter van Lakran, zegt: “Na enkele jaren hard werken aan groei en vernieuwend bezig te zijn met je adviesvak voelde het als een kers op de taart. Wanneer je beseft dat we in een kleine niche markt zitten (advies, dienstverlening en IT oplossingen rondom procurement operations, red.) waarbinnen je als missie kiest dat je de toon wilt zetten, en je ziet concurrerende bedrijven krimpen terwijl je zelf FD Gazelle wordt, dan is het duidelijk waarom het bij ons op kantoor ontspannen feest was na de bekendmaking!”

Adviesbureaus Adjust Consulting en UNC Plus Delta zijn zelfs voor het tweede jaar op rij genomineerd, een bevestiging van hun onderscheidend vermogen binnen de markt. “De groei die wij doormaken, voortvloeiend in de waardering van het ontvangen van een FD Gazallen Award, is een afgeleide van onze ambitie en een teken dat we op de goede weg zijn”, zegt Guido Winnink, partner bij Adjust Consulting, een inkoopadviesbureau uit Amstelveen. Volgens Wilbert Hoevenaars, mededirecteur van UNC Plus Delta*, is het succes van zijn bureau te danken aan de juiste mindset, vakbekwame medewerkers en adviseurs, gecombineerd met de onverzettelijke wil om een droom te realiseren. “De missie van UNC Plus Delta is het structureel verbeteren van operationele resultaten. Hiervoor zetten we de beproefde methodieken en filosofie van Lean Six Sigma in,” aldus Hoevenaars.

Guido Winnink, Wilberg Hoevenaars en Murat Kiran

Voor Conclusion lijkt de nominatie langzaamaan ook een standaardgegeven te worden. Conclusion’s werkmaatschappij en IT-bureau Conclusion FIT, sleepte in 2011 zelfs de FD Gouden Gazellen Award in de wacht, als snelst groeiende bedrijf in Midden-Nederland. Een jaar later behoorde het tot de top 3 in de provincie Utrecht, en ook afgelopen jaar was het bureau onderdeel van de prestigieuze lijst. Begin deze maand won Conclusion FIT nog de ‘Most Sustainable Grower Award’ van de Deloitte Technology Fast50.

* UNC Plus Delta is onlangs, samen met First Consulting, ook genomineerd voor de ‘High Growth Awards’ van Port4Growth.