Nederlandse management consultancymarkt krimpt

02 juni 2014 Consultancy.nl

De Nederlandse management consultancymarkt is het afgelopen jaar gekrompen met ongeveer 0,5%. Voor het komende jaar zijn de vooruitzichten licht positief, hoewel het herstel significant lager ligt ten opzichte van naburige landen als België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op basis van recente marktdata.

Ieder jaar neemt analistenorganisatie Source de status van de consultingmarkt in de Benelux onder de loep. De onderzoekers kijken naar de ontwikkeling van de marktgrootte voor de drie landen en de belangrijkste ontwikkelingen per industrie, functioneel gebied en organisatietype*. Volgens het laatste rapport, afgelopen vrijdag uitgebracht, stabiliseerde de Benelux consultingmarkt het afgelopen jaar naar ongeveer €1.87 miljard. Met een aandeel van 62% is Nederland de grootste markt binnen de regio, gevolgd door België (€625 miljoen) en het kleine Luxemburg (€77 miljoen).

Consultancy Markt Benelux

Vanuit een sectorperspectief, wisten drie sectoren groei te realiseren: Zorg, Financial Services en Farma en Biotech. Expertisegebieden die het goed deden waren financiële consultancy, technologie en operations. Human Resources en change management kregen voor het tweede jaar op rij te maken met de grootste krimp: -2.9% vorig jaar en -8% het jaar daarvoor.

Met een totale waarde van €1.167 miljard, beslaat de top van de Nederlandse management consulting markt iets meer dan 3% van de Amerikaanse markt en bijna eenvijfde van de Britse markt, Europa’s grootste consulting industrie. Echter, kijkend naar de resultaten de afgelopen jaren, dan presteert de Nederlandse markt qua groei relatief slechter dan zijn ‘peers’. Terwijl grote Westerse consultingmarkten zoals de VS, UK, Duitsland en Scandinavië hun weg naar groei hebben teruggevonden, krimpt de Nederlandse markt nu al vijf jaar op rij. Vorig jaar kromp de markt met 0,5%, een jaar daarvoor met 3,5% en tijdens de piek van de crisisjaren wordt de impact nog hoger ingeschat.

Consulting Market Size

Kijkend naar de individuele prestaties van de bedrijven dan zijn de resultaten gemengd. Sommige organisaties zoals bijvoorbeeld BDO, Conclusion, Deloitte en Rijnconsult zijn sterk uit de crisis gekomen, terwijl aan de andere kant van het spectrum diverse gerenommeerde bedrijven als Nolan, Norton & Co en VLDV bezweken onder de druk***.

Vooruitzichten

Voor 2014 en de toekomst, zal de Nederlandse consultingmarkt naar verwachting verder herstellen, hoewel het op naburige landen zal achterblijven wat groei betreft. Finance- en technologie consulting zijn zeer waarschijnlijk de koplopers, gedreven door trends zoals digitalisering, analytics en verhoogde wet- en regelgeving binnen de bankensector.

* Source definieert de consultingmarkt als ‘management consulting services’, maar sluit gebieden als tax advisory, audit en implementatie van IT systemen, outsourced/offshored diensten en HR administratieve dienstverlening uit van de definitie. Bovendien worden corporate finance fees niet opgeteld bij de inschatting van het M&A segment (onderdeel van Strategy vakgebied). Daarnaast beslaan de omzetschattingen alleen middelgrote en grote consultingorganisaties (> 50 consultants) en ligt de focus op hun werkzaamheden voor middelgrote- en grote klanten. Als gevolg van deze relatief ‘nauwe definitie’ liggen de schattingen van Source substantieel lager dan die van FEACO en Kennedy.

** Bekijk de nieuws categorieën Financiële cijfers en Faillissementen voor meer informatie.

Nieuws