Lean Six Sigma en Agile seminar verwacht meer dan 400 deelnemers

10 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Eind november vindt de 2017-editie van het jaarlijkse Lean Six Sigma seminar plaats, een initiatief van UNC Plus Delta (UPD). Nieuw dit jaar is de toevoeging van Agile aan het evenement, volgens de Lean- en Six Sigma-specialist een stap die niet kon uitblijven gezien de enorme opkomst van de Agile-methodiek en diens integratie binnen het Lean-vakgebied. UPD verwacht deze editie van het seminar voor het eerst de grens van 400 deelnemers te doorbreken.

Agile, de methodiek die in de alsmaar sneller veranderende wereld staat voor het wendbaar en flexibel kunnen opereren van organisaties, heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Ontstaan in de jaren negentig als een nieuwe manier van softwareontwikkeling, geniet de methodiek inmiddels bekendheid binnen vrijwel iedere branche. “En terecht”, stelt Wilbert Hoevenaars, directeur van UNC Plus Delta, die aangeeft: “Agile helpt bedrijven om wendbaarder te zijn en hun producten en dienstverlening nóg beter af te stemmen op de wensen van klant. We produceren niet langer vóór de klant, maar veel meer met de klant en dat kan in iedere branche.”

Niet voor niets is Agile zo populair. Door een Agile manier van werken kan binnen organisaties de klantenservice verbeterd worden, de bedrijfsvoering efficiënter worden ingericht en kunnen innovaties succesvoller gerealiseerd worden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat organisaties met de juiste combinatie van Agile en technologie innovatievoordeel kunnen realiseren.

Lean Six Sigma Seminar

Veel organisaties vragen zich af hoe ze in deze huidige markt wendbaar (Agile) en slagvaardig kunnen zijn. Om organisaties bij dat vraagstuk te helpen wordt sinds 2015 ieder jaar het Lean Six Sigma Seminar georganiseerd, een event waar enkele honderden Lean, Lean Six Sigma, Agile en Scrum professionals samenkomen om (praktijk)inzichten te delen en inspiratie op te doen rondom het vakgebied. Initiatiefnemer van het evenement – dit jaar georganiseerd op 30 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort – is UNC Plus Delta, een snelgroeiende Lean & Lean Six Sigma-specialist* uit Amstelveen met ongeveer zestig professionals in dienst.Waar de afgelopen edities zich centreerden rondom verbetermethoden Lean en Six Sigma, is dit jaar ‘Agile’ toegevoegd aan de titel van het evenement, wat volgens Hoevenaars uitstekend aansluit bij het onderwerp van deze editie, ‘Storm of Wendkracht 8? De beste antwoorden op de belangrijkste toekomstvragen’. Hoevenaars spreekt met het oog op die toevoeging van een “logische keuze” en licht toe: “Tijdens het seminar 2017 wordt aan de deelnemers eigenlijk de vraag gesteld of zij tijdens een storm in staat zijn om mee te bewegen met de wind of dat ze keihard omver geblazen worden. Een mooie metafoor voor de snel veranderende wereld waarin bedrijven ervoor moeten zorgen dat ze succesvol zijn én blijven!”

400+ deelnemers

Aanstaande editie is de zesde keer dat het Lean Six Sigma Seminar plaatsvindt. De eerste editie vond plaats in 2011 en trok rond de honderd deelnemers. Sindsdien is het deelnemersaantal aanzienlijk gegroeid – vorig jaar werd de grens van 300 deelnemers doorbroken. Dit jaar worden voor het eerst zelfs meer dan 400 deelnemers verwacht tijdens het evenement. Hoevenaars: “Dat we nu al de volgende mijlpaal gaan bereiken is eigenlijk waanzinnig, maar toont wel aan dat continu verbeteren steeds meer in het DNA van mensen en bedrijven terecht komt.”

Volgens Hoevenaars is een hoog aantal deelnemers overigens geen doel an sich: “Natuurlijk is het gaaf dat er zoveel mensen bij willen zijn, maar het gaat ons om de waarde die we creëren met het seminar. UNC Plus Delta is begonnen vanuit de droom om de concurrentiekracht van de BV Nederland te vergroten. En zolang we die droom kunnen vervullen maakt het aantal deelnemers aan het Lean Six Sigma én Agile Seminar niet zoveel uit. Maar we weten heel goed dat meer deelnemers voor een deel gelijkstaat aan meer impact en daar doen we het allemaal voor!”

Programma en Sprekers

Filosoof, TEDx spreker en trendwatcher Ruud Veltenaar, Burton Cars ondernemer Iwan Göbel en voormalig tbs-kliniek directeur Gabriel Anthonio zijn dit jaar de genodigde key note sprekers tijdens het seminar, dat een uitgebreid inhoudelijk programma kent. Zo zullen er verschillende projectpresentaties en interactieve workshops verzorgd worden en kunnen bezoekers op de speciaal ingerichte markt een kijkje nemen bij de verbeterprojecten van organisaties uit diverse branches en collega-verbeteraars ontmoeten.

Ook staat het event in het teken van de Lean Six Sigma Awards. UNC Plus Delta reikt ieder jaar tijdens het Lean Six Sigma Seminar awards uit voor de beste verbeterinitiatieven in Nederland. Tijdens de editie van 2016 wisten VGZ, Quion, RDW, GGD, E.ON en Fujifilm een award in de wacht te slepen.

Een overzicht van de workshops die deze editie verzorgd zullen worden:

Lean & Agile: Agility! – Wat maakt deze combinatie tot zo’n krachtige driver van continu vernieuwen?
Blinde mannen en de olifant — Wat gebeurt er met Lean als het systeem van management niet verandert?
Faalkracht: van laf naar lef — Hoe breek je door beperkende gedachten heen en neem je meer risico?
Future proof met Wendkracht — Hoe worden jij en je team wendkrachtig voor het doorstaan van de storm van veranderingen?
Speedcoaching — Ga dieper in op dat ene onderwerp waar je meer over wil weten of hulp bij nodig hebt.
Industrie special: meer productie bij Bavaria met predictive analytics — Hoe hebben wij samen met Bavaria en hun leverancier de productietijd van een verpakkingslijn vergroot?