E.ON, Fujifilm, GGD Brabant Zuidoost, Quion en RDW winnen Lean Award

13 oktober 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vijf organisaties – E.ON, Fujifilm, GGD Brabant Zuidoost, Quion en RDW – mogen zich voorlopers noemen op het gebied van Lean Six Sigma. Zij hebben een ‘Lean Six Sigma Award’ uitgereikt gekregen van UNC Plus Delta, een van de grootste certificeerders van Green en Black Belts in ons land.

Lean heeft in de afgelopen jaren in rap tempo zijn intrede gemaakt in het businesslandschap. Wat in zijn oorsprong een verbetermethodiek was die toegepast werd binnen de automotive en industriële sectoren, wordt anno 2016 omarmd in vrijwel iedere sector en branche. Volgens recent onderzoek maakt inmiddels meer dan de helft (51%) van de Nederlandse organisaties gebruik van de Lean-methodiek. Het verhogen van de kwaliteit van diensten geldt als de belangrijkste doelstelling, gevolgd door het realiseren van besparingen en het naar een hoger niveau tillen van de klanttevredenheid. Andere veel geciteerde voordelen van Lean zijn het verbeteren van de wendbaarheid (agility) en slagvaardigheid van de onderneming.

Lean Six Sigma Awards 2016

De stijgende populariteit van de verbetermethodiek betekent niet automatisch dat het gedachtegoed overal even effectief wordt toegepast. Dagelijks toont de weerbarstige praktijk aan dat Nederlandse organisaties nog een weg te bewandelen hebben als het gaat om Lean volwassenheid: of Lean trajecten komen niet van de grond, of worden ondanks alle inspanningen de beloofde efficiencyslagen niet gerealiseerd. Onderzoek van KPMG bevestigt dit beeld – een doorlichting van het Nederlandse Lean landschap liet zien dat slechts 5% van de organisaties Lean heeft weten te verankeren binnen de processen en cultuur. 55% is goed op weg en past de verbetermethode adequaat toe, maar 40% bevindt zich nog in het minst volwassen stadium.

Om de beste jongetjes in de Lean klas in het zonnetje te zetten organiseert UNC Plus Delta, een zakelijke dienstverlener gespecialiseerd in advies en training omtrent Lean, jaarlijks de ‘Lean Six Sigma Awards’. De 2016-editie van de Awards werden afgelopen week, tijdens het Lean Six Sigma Seminar 2016, onder toeziend oog van meer dan zo’n 300 fanatieke verbeteraars uit alle geledingen van de BV Nederland, uitgereikt.

Winnaars van de Lean Six Sigma Awards 2016

Energiereus E.ON wist voor het succes van een lean transitie binnen haar gelederen de prestigieuze ‘Deployment Award’ in de wacht te slepen. De Vakjury Award – de jury bestond uit een groep Lean Six Sigma-specialisten – ging naar fotografieonderneming Fujifilm. Daarnaast werden vier publieksprijzen uitgereikt (deelnemers van het Seminar konden ter plekke stemmen op hun favoriete project). GGD Brabant Zuidoost kreeg de Publiekprijs voor Zorg & Welzijn, kredietverlener Quion nam de Publieksprijs Dienstverlening in ontvangst en RDW ging naar huis met de Publieksprijs Non-profit. Fujifilm werd ook door de bezoekers benoemd tot winnaar in de categorie Industrie.

“De Lean Six Sigma Awards zijn een kroon op de resultaten die zij hebben bereikt met Lean Six Sigma”, aldus Jeroen van Schreven, algemeen directeur van UNC Plus Delta.