Overnameadviseurs in ICT-markt stevenen af op recordjaar
Fusie en overnameadviseurs in de ICT-markt hebben het de afgelopen jaren zelden zo druk gehad. Dit jaar zijn er tot dusver 235 deals gesloten, 18% meer dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar. Als Q4 naar verwachting verloopt dan wordt 2016 het beste jaar voor dealmakers sinds 2007.
Uit data van MBCF, een M&A boetiek uit Amstelveen, blijkt dat het aantal geregistreerde transacties (fusies, overnames en deelnemingen) op de Nederlandse ICT-markt ruim is verdriedubbeld in zeven jaar tijd – van 88 in 2007 naar 284 in 2014. In 2015 zwakte de M&A activiteit op de Nederlandse markt af en liep het aantal deals terug naar 263 (-7%). Vooral in het tweede halfjaar van 2015 kromp het aantal transacties ten opzichte van recordjaar 2014 – zowel recordhouder in jaartotaal (284) als in kwartaaltotaal (93 transacties).
In 2016 is de overnamemarkt in de Nederlandse ICT-branche weer op stoom gekomen. Na een gemiddeld eerste kwartaal, pikte in Q2 2016 de ICT-overnamemarkt op met als resultaat 75 transacties – het hoogste aantal ooit in het tweede kwartaal van het jaar. Dit bleek een voorbode voor het derde kwartaal waar op een haar na het kwartaalrecord niet verbroken werd – in Q3 2016 werden 92 transacties geregistreerd, één minder dan de 93 uit hetzelfde kwartaal van 2014.
Nieuw recordjaar
Als de M&A activiteit ook in het laatste kwartaal van 2016 aanhoudt, dan stevent de Nederlandse ICT-markt af op een nieuw recordjaar, blijkt uit de cijfers. Als dit kwartaal evenveel deals worden gerealiseerd als in Q4 2015 dan zal het jaartotaal uitkomen op 298, en zelfs als het relatief lage Q4-totaal van 2014 (56 transacties) wordt herhaald, kan de ICT-markt nog steeds rekenen op een recordjaar met 291 deals.
De hoge fusie- en overname activiteit in de Nederlandse ICT-sector is voor een groot deel te verklaren door de groeiende rol van technologie in zowel het bedrijfsleven als de samenleving. In het landschap zijn verschillende grote trends zichtbaar, zoals onder meer op het gebied van cybersecurity en Internet of Things (IoT). Volgens berekeningen van McKinsey & Company kan alleen al de opkomst van IoT in 2025 een toegevoegde economische waarde realiseren van $11,1 biljoen.
Cybersecurity is al iets meer aan de orde van de dag, met een toenemende interesse in deze trend vanuit onder meer de venture capital investeringswereld, de verzekeringsbranche en ook vanuit de privacy consultancymarkt. Met het oog op deze trends kopen steeds meer bedrijven zich in op deze nieuwe technologieën door middel van strategische overnames en investeringen.
Adviesbranche
Ook in de adviesbranche is de overnamekoorts zichtbaar. Ramon Schuitvoerder, partner bij het M&A kantoor, geeft aan dat het aantal overnames van consultancypartijen in de ICT-markt merkbaar is toegenomen. Recente voorbeelden die hij noemt zijn de overname van app-ontwikkelaar Mobgen door Accenture, de overname van cybersecurity en privacyadviseur Everett door PwC Advisory en de inlijving van ComLions, de adviestak van een beveiligingssoftwarebedrijf, door BDO. Ook Big Four kantoren als KPMG, Deloitte en EY hebben zich de afgelopen tijd versterkt op IT-gebied. Volgens Schuitevoerder zijn de consultancybureaus met de ICT-versterking op zoek naar nieuwe manieren om hun klanten beter van dienst te zijn.
Gerelateerd: De 10 belangrijkste M&A adviseurs en advocaten van dit jaar.