Venture Capital investeringen stabiel, meer naar cyber en robotisering
Politieke en economische onzekerheden, evenals zorgen op het gebied van waarderingen zorgen ervoor dat venture capital investeerders net als afgelopen kwartalen voorzichtig zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat hoewel er minder investeringen hebben plaatsgevonden in het tweede kwartaal van 2016, de totale waarde van de investeringen relatief stabiel is gebleven mede door een aantal megadeals. Vooral op het gebied van cybersecurity en kunstmatige intelligentie tonen venture capital investeerders veel interesse.
KPMG heeft onlangs opnieuw wereldwijd onderzoek gedaan naar de markt voor venture capital (VC) investeringen, in samenwerking met CB Insights. In het onderzoek bieden zij ieder kwartaal inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van investeringen van venture capital maatschappijen en VC-investeringstakken van grote bedrijven.
Uit het onderzoek blijkt dat VC investeerders in het tweede kwartaal van 2016 minder investeringen hebben gedaan. Het aantal deals is afgenomen van 2.008 in het eerste kwartaal naar 1.886 in het tweede kwartaal van dit jaar. De totale waarde van deze deals bij elkaar opgeteld kwam in Q2 echter wel hoger uit dan in het kwartaal daarvoor met $27,4 miljard ten opzichte van $26,5 miljard in het eerste kwartaal. Zowel het aantal deals als de totale dealwaarde liggen echter ver onder die van Q2 2015, toen er 2.319 investeringen plaatsvonden met een totale waarden van $34,7 miljard. In heel 2015 kwam het totaal geïnvesteerde bedrag aan venture capital uit op ruim $128 miljard.
Volgens de analyse is de stijging van de dealwaarde in Q2 2016 voor een groot deel te wijten aan een aantal investeringen met een waarde van boven de $1 miljard. Dat het aantal investeringen is gedaald, zeker ten opzichte van 2015, komt volgens de onderzoekers door een samenloop van omstandigheden. De uitslag van het Brexit-referendum, de aanstaande presidentiële verkiezingen in de VS en macro-economische omstandigheden en aanhoudende zorgen om waarderingen zorgen ervoor dat het vertrouwen van investeerders op een laag pitje staat. KPMG stelt dat VC-spelers om die reden een ‘afwachtende’ houding hebben aangenomen, waarbij zij geld verzamelen en hun huidige portfolio in de gaten houden, maar minder agressief investeren.
Bedrijven die het volgens de analyse wel voor elkaar krijgen om VC-kapitaal aan te trekken, zijn vaak goed georganiseerd met sterke winstcijfers en goede controle over de kosten die zij maken. Deze bewezen bedrijven krijgen nu relatief veel aandacht in Noord-Amerika en Azië, terwijl in Europa – waar men al langere tijd selecteert op sterkere organisaties – juist veel in startups wordt geïnvesteerd. Wereldwijd trekken startups nog steeds veel aandacht – net als in voorgaande kwartalen gaat meer dan de investeringen naar opstartkapitaal en de eerste financieringsronde.
In het aantal VC-deals loopt Noord-Amerika nog steeds ver voorop. In de VS en Canada werden in Q2 2016 in totaal 1.117 investeringen gedaan, zo’n 100 minder dan de 1.215 deals in het kwartaal daarvoor. In Europa steeg het aantal investeringen licht van 365 naar 385, terwijl in Azië het aantal deals met ruim 10% daalde van 389 naar 343. In Noord-Amerika steeg het totaal geïnvesteerde bedrag van $15,5 miljard naar $17,1 miljard, voornamelijk door een aantal grote investeringen in zogenaamde unicorns – startups die in korte tijd een waarde van meer dan $1 miljard hebben bereikt. De investeringswaarde in Azië bleef stabiel, terwijl het bedrag in Europa met ongeveer $700 miljoen daalde naar een totaal van $2,8 miljard.
Cybersecurity en kunstmatige intelligentie
In het onderzoek keek KPMG ook naar de ontwikkelingen in een aantal investeringsgebieden waar VC-spelers veel interesse tonen. Een van deze vakgebieden is cybersecurity. Doordat de wereld en ook het bedrijfsleven steeds meer digitaal worden is het aantal cyberincidenten de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens McAfee kosten deze incidenten bedrijven jaarlijks rond de $400 miljard, met een geschatte 500.000 gevallen van cybercrime per dag. Bedrijven zien het gevaar en willen zich zo goed mogelijk beschermen tegen de aanvallen van hackers, waardoor cybersecurity is uitgegroeid tot een van de populairste investeringsgebieden van het moment.
Desondanks heeft ook dit investeringsgebied moeten inleveren sinds Q3 2015, toen de VC-investeringen recordhoogtes bereikten. In het tweede kwartaal van 2016 werden 68 investeringen afgerond, met een totale waarde van $811 miljoen. Deze aantallen zijn redelijk gelijk aan het volume en de waarde van een jaar geleden toen er 70 deals werden gesloten. Het grootste deel van de investeringen vond plaats in de VS – de cybersecurity investeringen waren hier goed voor bijna $700 miljoen.
Een ander gebied dat veel aandacht krijgt van investeerders is kunstmatige intelligentie (ofwel Artificial Intelligence). Dit deel van de technologische sector belooft de komende jaren explosief te groeien, wanneer steeds meer bedrijven robots en intelligente machines gaan inzetten in hun bedrijfsvoering. Het segment vertoont zelfs in deze tijd van onzekerheden een relatief sterke aandacht van investeerders met 73 deals in Q2 2016 met een totale waarde van $625 miljoen. Volgens de onderzoekers zullen investeerders de komende periode interesse blijven tonen in de ontwikkelingen op dit gebied.
Cliff Justice, Principal bij de Innovation & Enterprise Solutions praktijk van KPMG, vertelt: “Van het automatiseren van simpele taken tot complexe besluitvoering, er zijn maar weinig delen van het bedrijfsleven waar AI en cognitive computing geen impact op hebben. KPMG voert momenteel een pilot uit met cognitive technology die kan helpen om onze dienstverlening te verbeteren. Dit onderstreept onze inzet om het vertrouwen in de kapitaalmarkten te versterken.”