De 10 belangrijkste M&A adviseurs en advocaten van dit jaar

31 oktober 2016 Consultancy.nl 11 min. leestijd

Een analyse van de M&A league tables in 2016 laat zien dat BDO, Rabobank en KPMG tot dusver de actiefste financiële dealmakers van het jaar zijn. Op juridisch vlak mogen NautaDutilh, Allen & Overy en Loyens & Loeff zich de belangrijkste M&A adviseurs van ons land noemen. Ten opzichte van vorig jaar is er weinig veranderd in de top van de markt, wat laat zien hoe uitdagend het is voor zakenbanken, corporate finance bureaus en M&A advocatenkantoren om zich succesvol in de top van de markt te nestelen.

In het kielzog van een recordjaar voor fusie- en overnameadviseurs – wereldwijd kwam de totale dealwaarde in 2015 uit op $4,9 biljoen – is ook de Nederlandse M&A markt (~2% van het wereldwijde landschap), na jaren van mineur als gevolg van de financiële crisis, bezig aan een revival. Data toont aan dat vorig jaar meer dan 570 deals zijn gesloten in Nederland, samen goed voor een dealwaarde van €185 miljard, een record. Ter vergelijking: dat is meer dan de waarde van alle drie voorgaande jaren tezamen (€159 miljard). De enorme groei is een gevolg van de groeiende honger van corporates en private equity investeerders, maar is vooral ook terug te voeren op de impact van enkele megadeals in de markt, die niet elk jaar voorbij komen, waaronder grote transacties van onder meer Shell, Ahold en NXP. 

De wereldwijde fusie- en overnamemarkt

In 2016 presteert de M&A markt vooralsnog zeer sterk, hoewel de resultaten van dit jaar, zoals verwacht, achterlopen op die van 2015. In de eerste zes maanden van 2016 werden 260 transacties gesloten, een lichte daling ten opzichte van H1 2015, met een waarde van €20 miljard. Dat is fors minder dan 2015, maar redelijk vergelijkbaar met de jaren ervoor. Ondanks de lagere dealwaarde blijkt uit diverse, door analisten dit jaar uitgebrachte onderzoeken, dat over de hele linie de markt een sterke basis kent voor het sluiten van deals, zowel binnen de corporate bandbreedte, als in het midcap- en smallcapsegment. 

In het M&A– en deallandschap heerst altijd de belangrijke vraag: wie heeft de deals mogen begeleiden? Zakenbanken, corporate finance kantoren, consultancybureaus en advocatenkantoren gaan telkens weer de strijd met elkaar aan om deals binnen te halen, niet alleen om hun fees veilig te stellen, maar vaak ook uit prestigeoverwegingen. Om een antwoord op bovenstaande vraag te krijgen zijn er diverse bronnen die geraadpleegd kunnen worden. Wereldwijd wordt door de industrie veelal een beroep gedaan op organisaties als Mergermarket (‘M&A Global Trend Reports), Thomson Reuters (‘Mergers & Acquisitions Review’) of Dealogic (‘M&A Advisor League Tables’), terwijl in ons land de OverFusies-databank van platform Advocatie een van de meest gebruikte bronnen vormt*.

De Nederlandse fusie- en overnamemarkt

Financieel adviseurs

Volgens de meest recente beschikbare data van OverFusies, op basis van de eerste drie kwartalen van 2016, is BDO de partij waar ondernemers het vaakst aanklopten voor hun bedrijfsoverdrachten. De M&A praktijk van de accountants- en adviesorganisatie was dit jaar vooralsnog betrokken bij 29 transacties, vijf meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo begeleidde het kantoor onder andere de overname van D.M.I. door Broekman Logistics, de overname van Distrimed door Brocacef en Mediq en de overname van Login Consultants door Orange. “Wij zien dat met name private equity zeer actief is, zo hebben wij in 2016 ruim tien succesvolle transacties begeleid waarbij private equity betrokken was”, vertelt Albert Koops, partner bij BDO M&A. Koops zelf heeft vier deals achter zijn naam staan dit jaar, collega Sander Holster drie deals en collega Luc Augustijn maar liefst 14 transacties – zij behoren volgens de databank tot de Top-10 actiefste dealmakers van dit jaar. 

De tweede plek gaat naar Rabobank, met 24 transacties, evenveel als in de eerste drie kwartalen van 2015. Op drie staat KPMG Corporate Finance, met 19 deals, gevolgd door PwC Corporate Finance en de zakenbankpraktijk van grootbank ING. KPMG was onder meer betrokken bij de overname van de Benelux activiteiten van Just Eat door Thuisbezorgd.nl, de deal tussen digitale bureaus eFocus en Valtech, de joint venture van FMO, Rabobank en Norfund, de overname van Conclusion door NPM Capital en de fusie tussen Shanks en Van Gansewinkel. PwC speelde een adviserende rol bij de overname van Norma door NTS-Group, de overname van Luzac door NCOI Groep, de aankoop van La Ligna door Blend Company en, vanzelfsprekend, bij het inlijven van Everett door PwC Advisory.

De belangrijkste M&A bureaus van Nederland (Q1 – Q3 2016)

Wouter van de Bunt, de Nederlander die aan het roer staat van KPMG’s wereldwijde M&A dienstverlening, is de actiefste KPMG’er, Istvan Csejtei, partner bij PwC, mag zich tot dusver de actiefste PwC dealmaker noemen. De top 10 wordt afgesloten door Deloitte Corporate Finance, ABN Amro (de koploper als het gaat om de totale waarde van deals), Holland Corporate Finance (tegenwoordig Oaklins Netherlands), Nielen Schuman en EY Transaction Advisory Services. 

Deloitte was net als KPMG betrokken bij de Thuisbezorgd.nl en eFocus deals, als ook bij de overname van Tenson door Nedvest Capital, de aankoop van Smart Services door Pay for People en de verkoop van Perry Sport en Aktiesport aan JD Sports. EY speelde onder meer een rol bij de overname van inkoopspecialist Xandrion door Compass Group. 

In de top 10 dealmakers van dit jaar staan nog vijf professionals werkzaam in de advieswereld: Rolf Visser (Deloitte Corporate Finance), Adse de Kock en Marc van de Put (Oaklins Netherlands), Maarten van Kampen (Baker Tilly Berk Corporate Finance) en Jan de Wilde (Nielen Schuman). De drie financieel adviseurs met de grootste overnamewaardes op hun naam zijn: Dennis van Zijl (ABN Amro, €830 miljoen), Willem Kröner (Rabobank, €690 miljoen) en Moussa F'Touh (Nielen Schuman, €500 miljoen).

M&A advocaten

Vanuit een juridisch perspectief zijn het NautaDutilh, Allen & Overy (de koploper naar dealwaarde) en Loyens & Loeff die dit jaar het meest werden ingeschakeld door opdrachtgevers om deals in goede banen te leiden. Verder in de top vijf staan De Brauw Blackstone Westbroek en Houthoff Buruma. Ook de juridische adviseurs van Stibbe, DLA Piper, Lexence, Freshfields Bruckhaus Deringer en Simmons & Simmons behoren tot de crème de la crème in de dealwereld. Samen hebben de tien belangrijkste M&A-advocatenkantoren volgens de databank 350 deals begeleid, meer dan twee keer zo veel als de marktleiders in het financieel adviessegment.

De belangrijkste M&A adviseurs van Nederland (Q1 – Q3 2016)Harmen Holtrop van Loyens & Loeff is de actiefste dealmaker, hij was onder meer betrokken bij de overname van BIM Media door Vakmedianet en de eerder investeringsronde van Bynder. De drie juridische adviseurs met de grootste overnamewaarden op hun naam zijn: Jan-Willem Hoevers (De Brauw Blackstone Westbroek, €20 miljard), Petra Zijp (NautaDutilh, €19 miljard) en Lucas Brabers (Allen & Overy, €17 miljard).

Dealwaarde

Waar het aantal afgesloten deals tussen bankiers, consultants en advocaten behoorlijk uiteenloopt, is de variantie in dealwaarde nog veel groter. Aan banken kleven, in hun rol als corporate finance adviseur en financierder, logischerwijs veel hogere dealwaarden – de gemiddelde waarde per deal van de drie banken in de top-10 komt uit op €572 miljoen. De advocatenkantoren in de top-10 kwamen gemiddeld uit op €426 miljoen per deal, terwijl de M&A adviseurs die onder de loep zijn genomen, genoegen moeten nemen met een dealwaarde van €66 miljoen per transactie.

Gemiddelde dealwaarde per type M&A adviseur

League tables?

Over de waarde van de zogeheten ‘league tables’ bestaat al jaren veel discussie. Sommigen stellen dat dealmakers zich geforceerd op een hoge positie in de tabellen proberen te positioneren, waarbij hun gedrag ethisch gezien soms op het randje zit. Zo bracht bijvoorbeeld Bloomberg recent naar buiten dat Goldman Sachs en Morgan Stanley in de VS beschuldigd worden van het ‘manipuleren’ van data en van het maken van speciale afspraken met klanten om hogere posities te bemachtigen. Anderen stellen dat klanten veel minder waarde hechten aan de league tables dan de adviseurs zelf en dat het hen meer om hun persoonlijke reputatie zou gaan, dan daadwerkelijk om business development.

Over een gegeven is iedereen het echter eens: league tables zullen veel aandacht blijven krijgen en zijn, links of rechtsom, belangrijke bronnen van informatie. Voor professionals die nog meer informatie willen vergaren over ’s lands belangrijkste corporate finance adviseurs en M&A-advocaten, is er ook M&A.nl. Het platform houdt een eigen databank bij, met daarin een (bijna complete) andere stand van zaken (zie: ‘De belangrijkste M&A kantoren en dealmakers’). Tot slot, wie wil weten welke corporate finance kantoren volgens managers het beste uit de bus komen, kunnen hier terecht. 

Van de 200+ deals gesloten in Nederland in dit jaar zijn er meer dan 40 uitgelicht door Consultancy.nl – zie de Nieuws rubriek Fusies en Overnames voor meer informatie. 

Afgelopen week nam Consultancy.nl de prestaties van de top van de Nederlandse accountancybranche onder de loep.

* De wereldwijde bronnen voegen Nederland doorgaans samen met België en Luxemburg tot de Benelux, terwijl platform OverFusies specifieke data voor Nederland bijhoudt.