Dealwaarde van fusie- en overnamemarkt bereikt 5 biljoen

19 januari 2016 Consultancy.nl

2015 was met meer dan 7.500 deals het beste jaar voor fusies & overnames in tijden, goed voor een totale dealwaarde van $4,9 biljoen. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company. Het wereldwijde dealvolume steeg met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar en de dealwaarde zelfs met 37%. Verder blijkt dat de motivatie achter deals niet langer alleen gefocust is op het besparen van kosten en sectorconsolidatie, maar ook op cross-selling, toegang tot nieuwe klanten en transformatie.

In een recent gepubliceerd onderzoek van McKinsey & Company, getiteld ‘M&A 2015: New highs, and a new tone’, neemt het consultancybureau het M&A landschap en specifiek de 2015 activiteit onder de loep. De consultants concluderen dat de “deal activiteit voortbouwend op 2014 opnieuw een grote sprong heeft gemaakt – vooral op het gebied van grote deals met de Verenigde Staten als voorloper.”

De cijfers tonen aan dat M&A activiteit een recordniveau heeft bereikt, volgend op een aantal gematigde jaren na de financiële crisis en de nasleep daarvan. Sinds 2012 is de M&A dealwaarde met gemiddeld 25% per jaar gegroeid, van $2,5 biljoen in 2012 naar bijna $4,9 biljoen in 2015 – bijna $400 miljard meer dan het vorige record uit 2007.

Gekeken naar de dealwaarde, blijven Noord en Zuid-Amerika vooroplopen met een gecombineerde dealwaarde van $2,6 biljoen in 2015 – ver boven de bijna $1,9 biljoen in 2007. Een groot deel van deze dealwaarde wordt gerealiseerd in de Verenigde Staten. De regio die het meeste terrein heeft verloren ten opzichte van pre-crisis aantallen is de EMEA-regio – Europa, Midden-Oosten en Afrika. Hier is de dealwaarde gedaald van ruim $1,9 biljoen naar ruim $1,1 biljoen. In Azië en Oceanië is de gecombineerde dealwaarde bijna verdubbeld ten opzichte van 2007, van $670 miljard naar ruim $1,1 biljoen in 2015.

De groei van de totale wereldwijde dealwaarde is vooral te danken aan de toename van het aantal megadeals – deals met een waarde boven de $10 miljard. Over heel 2015 werden er 130% meer megadeals gerealiseerd dan het jaar daarvoor. Ook het aantal middelgrote deals – transacties met een dealwaarde van $5 miljard tot $10 miljard – is toegenomen, met een relatief sterke groei van 24%. Het aantal kleine deals (<$5 miljard) groeide met 10% ten opzichte van 2014.

Voorspelling overtroffen
De onderzoeksresultaten van McKinsey & Company bevestigen het beeld dat eind 2014 is geschetst door andere onderzoeksbureaus. Zo voorspelde Mergermarket in november dat de wereldwijde M&A markt op weg was naar zijn beste jaar sinds de crisis. Het M&A platform voorspelde dat de markt in 2015 een totale waarde zou bereiken van $4 biljoen, maar mede dankzij een aantal megadeals in november en december is deze voorspelling met bijna $1 biljoen overtroffen. Ook een recent onderzoek van EY voorspelde dat de M&A markt op een record zou afstevenen. 

Andere toon
Naast het inzicht dat het onderzoek biedt in de totale dealwaarde van de wereldwijde M&A markt, keek het adviesbureau ook naar de achterliggende redenen voor het uitvoeren van fusies en overnames. De onderzoekers merken een verandering op in de spreekwoordelijke ‘toon’ van de wereldwijde M&A activiteit. Van oudsher zijn grote overnames primair gericht op het realiseren van kostenbesparingen en sectorconsolidatie. Hoewel dit nog steeds een belangrijke reden is voor veel overnames beginnen ook andere motivaties in belang toe te nemen. Zo merkt McKinsey op dat diversificatie en omzetgroei steeds belangrijkere redenen worden om overnamedeals te sluiten, evenals de mogelijkheden voor cross-selling, het creëren van nieuwe klantkansen, en ook transformatiedoeleinden spelen een steeds belangrijkere rol.

Nieuws