Globale M&A markt op weg naar beste jaar sinds crisis

23 november 2015 Consultancy.nl

In 2015 zal de markt voor fusie- en overnamedeals naar verwachting het hoogste niveau sinds de crisis bereiken, met een voorspelde waarde van bijna $4 biljoen (~€3,6 biljoen). Alleen al in Noord-Amerika werden dertig megadeals met een waarde van meer dan $10 miljard (~€9,4 miljard) gesloten. In 2015 vindt tot nu toe de meeste activiteit plaats binnen de technologie & media-, en energie & nutssector, beiden goed voor megadeals van rond de $80 miljard (~€75,1 miljard). Net als voorgaande jaren wordt het M&A-advieslandschap nog altijd gedomineerd door de grote Amerikaanse zakenbanken en de Big Four accounting- en advieskantoren.

Ieder kwartaal brengt Mergermarket, een platform dat zich focust op het M&A domein, een rapport uit over de fusie- en overnameactiviteit van dat jaar*. Uit het meest recente rapport van Mergermarket blijkt dat de wereldwijde markt voor M&A zijn hoogste punt heeft bereikt sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Vorig jaar werd er voor bijna $3,4 biljoen (~€3,2 biljoen) aan deals gesloten, 47% meer dan in 2008 toen er 10.689 deals werden gesloten met een gecombineerde waarde van rond de $2 biljoen (~€1,9 biljoen). 2015 lijkt echter een nog beter jaar te worden voor de wereldwijde overnamemarkt, met in de eerste drie kwartalen al 21% meer waarde – bijna $2,9 biljoen (~€2,7 biljoen) uit 11.754 transacties – dan in de eerste drie kwartalen van 2014, toen 12.772 transacties goed waren voor een totale waarde van $2,4 biljoen (~€2,3 biljoen). Als deze trend zich doorzet in het laatste kwartaal van 2015, zal de totale dealwaarde tegen het einde van 2015 oplopen tot bijna $4 biljoen (~€3,6 biljoen).

Global M&A trend

Geografisch gezien wordt de meerderheid van de deals gesloten in Noord-Amerika, met een totale dealwaarde van $1,5 biljoen (~€1,5 biljoen) net iets meer dan vorig jaar, terwijl het volume licht gedaald is naar 4.450 in de eerste negen maanden. Vooral het hoge aantal megadeals op het continent heeft de dealwaarde in Noord-Amerika verhoogd – tot nu toe vonden er in 2015 al dertig deals met een waarde van meer dan $10 miljard (~€9,4 miljard) plaats, samen goed voor een totale waarde van $753,3 miljard (~€708 miljard). In Europa liep de totale waarde van de deals tot nu toe op tot $657 miljard (~€618 miljard) en in de Asia Pacific regio (excl. Japan) is de totale dealwaarde over de eerste drie kwartalen $614 miljard (~€577 miljard), beiden goed voor meer dan 20% van de totale markt.

Regional breakdown global M&A

De onderzoeksresultaten bevestigen het beeld dat de markt voor fusies en overnames aan het aantrekken is, in lijn met de voorspellingen die EY eerder dit jaar deed over de honger naar M&A van bestuurders en CEO's. Deze honger bereikte het hoogste punt in vijf jaar en uit EY’s meest recente onderzoek blijkt deze met nog eens 3% te zijn gestegen naar 59% van de leidinggevenden die op zoek zijn naar overnames in de komende twaalf maanden. 

De verschillen tussen de diverse sectoren van het bedrijfsleven zijn echter duidelijk. De resultaten van het Mergermarket-onderzoek tonen aan dat vooral de Technologie, Media en Telecom (TMT) sector een groot aandeel heeft in het totale aantal deals 22%, met een dealwaarde van $503,7 miljard (~€473,6 miljard). De grootste overname was die van Time Warner Cable door Charter Communications, met een waarde van $77,8 miljard (~€73,1 miljard) net iets kleiner dan de $81,2 miljard (~€76,4 miljard) deal tussen Shell en het overgenomen Britse BP Group. De Energie, Mijnbouw & Nutssector staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 20%, gevolgd door de Farmaceutische, Medische & Biotech-industrie en het Financial Services segment.

Global M&A sector breakdown 2015

Private equity-partijen zijn tot nu toe in 2015 verantwoordelijk voor een totaal van 1.722 buy-outs met een gecombineerde waarde van $277 miljard (~€260,5 miljard). Vergeleken met de eerste negen maanden van vorig jaar is het aantal buy-out deals gedaald met 14%. In totaal hebben private equity-partijen 1.538 verkoopdeals gesloten, goed voor $301 miljard (~€283 miljard). Dat is 24% minder dealwaarde en een daling van 4,7% in volume gedurende dezelfde periode in 2014. Ondanks deze afnames is het aannemelijk dat de wereldwijde PE trend aan het einde van het jaar nog steeds meer dealwaarde zal vertegenwoordigen dan in de periode 2010-2013.

Global private equity trend

De onderzoekers keken ook naar de dienstverleners die in 2015 bij de meeste deals betrokken zijn geweest en hebben in het rapport een top 20-lijst opgesteld van de grootste financiële adviseurs. PwC staat net als in 2014 bovenaan de lijst met een totaal aantal van 254 deals. Ondanks het volume blijft de totale waarde voor het Big Four advieskantoor laag ten opzichte van de Amerikaanse zakenbanken – een weerspiegeling van het verschil tussen de rol van adviseur en de vergoedingen op basis van commissie die bankiers ontvangen bij het begeleiden van een deal. Op de tweede, derde en vierde plek volgen drie grote Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan. De tussenstand voor 2015 brengt KPMG naar de vijfde plaats, met 73 minder deals en twee plaatsen lager dan in 2014. EY behoudt de zevende plek met een totaal van 176 deals en Deloitte staat een plek lager met een deal minder, maar wel een hogere gecombineerde waarde.

Top 20 global financial advisers

* Mergermarket keek in zijn analyse uitsluitend naar deals met een waarde van $5 miljoen (~€4,7 miljoen) of meer.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup