EY: Honger naar M&A bereikt hoogste punt in vijf jaar

26 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De wereldwijde honger naar fusies en overnames heeft zijn hoogste punt in vijf jaar bereikt. Dat blijkt uit EY’s Global Capital Confidence Barometer. Door toegenomen vertrouwen in de wereldeconomie en een verwachte verbetering binnen de M&A-markt, geeft 56% van de bedrijven aan in de komende twaalf maanden actief overnamekansen na te zullen streven en plant 47% van de bedrijven meer deals te gaan sluiten dan het jaar ervoor.

Big Four accountants- en advieskantoor EY heeft onlangs de twaalfde editie van zijn halfjaarlijkse ‘Global Capital Confidence Barometer’ uitgebracht. Voor het onderzoek werden zo'n 1.600 senior leidinggevenden van grote bedrijven in 54 landen uit verschillende sectoren ondervraagd.

Confidence in global economy and M&A market

De barometer toont aan dat het vertrouwen in de wereldeconomie aan het terugkeren is. 83% van de ondervraagden is optimistisch over de economie, omdat zij geloven dat die aan het aantrekken is. Vorig jaar lag dit percentage nog op 60% en een halfjaar terug nog lager – toen was 53% optimistisch. EY stelt dat het toegenomen vertrouwen een stevige basis legt voor M&A-activiteiten in de komende maanden. Hun respondenten lijken het met het Big Four kantoor eens te zijn – 98% verwacht dat de fusie- en overnamemarkt het komende jaar op het zelfde niveau blijft of zelfs verbetert.

Activity in 2014

Meer dan de helft van de bedrijven wereldwijd (56%) geeft aan het komende jaar actief te streven naar het doen van overnames – het hoogste percentage in 5 jaar tijd. Vorig jaar lag dit percentage nog 25% lager en 6 maanden terug zei 30% M&A activiteiten na te streven. EY vroeg de leidinggevenden ook of zij hun fusie- en overnamestrategieën hadden aangepast als gevolg van de toegenomen marktactiviteit. 78% van de bedrijven gaf aan zijn strategie te hebben aangepast, waarvan 31% zich nu richt op grotere overnamedeals, 26% meer deals in de middenmarkt nastreeft, en 21% vooral deals in andere sub-segmenten overweegt.

How many acquisitions do you expect to complete in the next 12 months

43% van de bedrijven verwacht de komende twaalf maanden een acquisitie af te ronden, ten opzichte van 36% die twee overnames denkt te kunnen afronden. 10% gelooft zelfs 3 overnamedeals af te sluiten in het komende jaar. 47% is van plan de komende twaalf maanden meer deals af te ronden dan zij in de afgelopen twaalf maanden hebben gedaan. EY wijst hierbij op de sterke terugkeer van M&A-activiteit.

How many deals do you currently have in your pipeline

In vergelijking met vorig jaar is ook het aantal lopende deals toegenomen – van 2.273 in 2014 naar 2.695 in 2015, een stijging van 19%. Vooral de bedrijven met veel lopende deals zijn van plan om het aantal overnames te vergroten in het komende jaar. 63% van de bedrijven die vier deals hebben lopen en 61% die er vijf of meer hebben geven aan hun pijplijn aan deals op de korte termijn te willen uitbreiden.

In reactie op de resultaten zegt Pip McCrostie, Global Vice Chair of Transaction Advisory Services bij EY: “De M&A markt heeft een omslag gemaakt in 2014, nu deals weer worden gezien als een manier om te groeien*. In 2015 zal een stroom aan nieuwe toetreders en terugkerende bedrijven plaatsvinden in de M&A markt om toekomstige groei te genereren.”

Grant Thornton heeft recentelijk soortgelijk onderzoek gedaan naar de wereldwijde fusie- en overnameambities van bedrijven. De concullega’s hanteerden een focus op middelgrote bedrijven, en uit het onderzoek bleek dat een derde M&A-groeiplannen heeft voor de komende drie jaar.