Waarde van Nederlandse fusie- en overnamemarkt neemt fors af

13 september 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Zowel het aantal transacties als de dealwaarde van fusies en overnames op de Nederlandse markt is in de eerste zes maanden van dit jaar afgenomen vergeleken met afgelopen jaar. In de eerste helft van 2016 werden 260 transacties geregistreerd waarbij een Nederlandse onderneming betrokken was. Deze deals hadden een gezamenlijke waarde van €20 miljard. In de laatste zes maanden van vorig jaar waren dit nog 293 transacties met een waarde van €62 miljard.

Jaarlijks brengt KPMG Corporate Finance twee onderzoeksrapporten uit over de status van de wereldwijde en Nederlandse M&A markt. De meest recente studie, getiteld ‘Dutch M&A Update: 2016 H1 Analysis’, kijkt naar de ontwikkelingen van de eerste zes maanden van dit jaar.

De data van het Big Four kantoor tonen aan dat explosieve groei van de fusie en overnamemarkt nu tot een einde lijkt te komen. Het aantal deals wereldwijd kwam over het eerste halfjaar van 2016 uit op 8.241 stuks, waarvan 3.429 in Europa. Beide getallen zijn lager dan het aantal deals in het halfjaar daarvoor – H2 2015. De belangrijkste redenen voor de daling in M&A volumes zijn, volgens de adviseurs, onzekerheid over het economische klimaat, de aanhoudend lage olieprijzen, geopolitieke onrust en de toenemende risico’s in de international handel.

Aantal deals wereldwijd + Europa

De daling in het aantal deals valt ten opzichte van de daling in dealwaarde echter mee. Met name door het uitblijven van megadeals is de totale dealwaarde het afgelopen halfjaar aanzienlijk gedaald. De totale waarde nam in de afgelopen zes maanden wereldwijd af van €2,242 miljard tot €1,221 miljard, terwijl Europa te maken kreeg met meer dan een halvering van de dealwaarde (€715 miljoen naar €337 miljoen). 

Nederlandse M&A markt

Ons land toont een vergelijkbare ontwikkeling. Het aantal geregistreerde transacties daalde naar 260, 33 minder dan in de zes maanden daarvoor, terwijl de dealwaarde bijna drie keer minder werd en daalde naar een niveau van €20 miljard. De €62 miljard die vorig jaar genoteerd werd, was uitzonderlijk hoog, stellen de onderzoekers, mede door de grote invloed van omvangrijke transacties waarbij Shell, Ahold en NXP betrokken waren.

Nederlandse M&A Markt - Aantal deals

Uit het onderzoek blijkt verder dat de rol van financiële kopers op de Nederlandse markt toeneemt. Nederlandse en buitenlandse durfkapitalisten waren in de eerste zes maanden van dit jaar goed voor 35% van alle transacties op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Opvallend hierbij is dat het bij 65% van deze transacties ging om een primary deal, waarbij een durfinvesteerder een belang in een onderneming overneemt van een niet-financiële investeerder. 

In lijn met het groeiende belang van technologie in het internationale bedrijfsleven, en de toenemende aandacht van venture capital-investeerders in tech ondernemingen, is het aandeel van tech-deals de afgelopen zes maanden wel verder gegroeid. “Zowel wereldwijd als Europees maakt het aantal transacties waarbij de overgenomen partij actief is op het gebied van hardware, software, computer services of halfgeleiders, inmiddels ruim 10% van alle deals uit. Als we kijken naar het aantal deals dan zien we vergeleken met 2008 een stijging van 58% wereldwijd en 35% in Europa”, zegt Danny Bosker, partner bij de Corporate Finance tak van KPMG.

Nederlandse M&A Markt - Financiele kopers

Een ander teken dat wijst op de opkomst van technologie, is de groeiende interesse vanuit andere sectoren. Inmiddels is bijna de helft van de kopers (48%) in technologie-deals zelf niet actief in de technologiesector. “Een teken dat de technologie in toenemende mate onderdeel uitmaakt van alle economische sectoren”, aldus Bosker.

Vooral bedrijven in de financiële dienstverlening zijn geïnteresseerd in technologische ondernemingen. In de eerste zes maanden van dit jaar was ruim 20% van de kopers van een techbedrijf actief binnen de financiële dienstverlening. Deze belangstelling is volgens Bosker voor een deel te verklaren door de opkomst van FinTech bedrijven en het feit dat steeds meer financiële sponsors willen investeren in technologieën en applicaties die de toekomst gaan bepalen. 

M&A Markt - Rol van Techdeals

Eerder onderzoek van KPMG toont aan dat er wereldwijd zo’n $19 miljard aan venture capital vloeit naar FinTech bedrijven. De Nederlandse FinTech sector heeft volgens een andere, begin dit jaar uitgebrachte studie nog een volwassenheidsslag te maken.

Vooruitzichten

Volgens een recent onderzoek van branchegenoot EY blijven de vooruitzichten voor de wereldwijde M&A markt in de komende 12 maanden overwegend goed. Enkele onzekerheden zorgen er echter voor dat net iets minder dan de helft van de ondervraagde bestuurders verbetering verwacht, terwijl dit in oktober 2015 nog 83% was.