Wereldwijde investeringen in FinTech startups stijgen naar 19 miljard
De investeringen in FinTech startups zijn in 2015 explosief gegroeid naar een ongekende hoogte van $19 miljard, blijkt uit recent onderzoek van KPMG. Van deze investeringen was een recordbedrag van $13,8 miljard afkomstig van venture capital investeerders. FinTech-bedrijven met een focus op bitcoin en blockchaintechnologie haalden in totaal bijna een half miljard aan financiering op. Wel benadrukken de onderzoekers dat meer volwassenheid in wet- en regelgeving nodig is en ook een bredere integratiebarrière voor deze technologie.
De opkomst van de FinTech-sector en zijn potentie om de traditionele financiële markten te verstoren, is de afgelopen tijd veel besproken in de media. Consultancybureaus, maar ook grote corporate organisaties, hebben de afgelopen jaren veel interesse getoond in de nieuwe markt – zij benaderden startups voor partnerships, of richtten startup hubs of accelerators op om de FinTech-bedrijven te ondersteunen in hun ontwikkeling. In een recente analyse onderzochten KPMG en analistenbureau CB Insights hoe financiering binnen de fintech markt tot stand komt. Het onderzoeksrapport, getiteld ‘The Pulse of Fintech, 2015 in Review: Global Analysis of Fintech Venture Funding’ is gebaseerd op de analyse van KPMG aan de hand van data van CB Insights, en focust zich vooral op durfinvesteringen en venture capital.
Het onderzoek laat de snelle ontwikkeling van de nog relatief jonge FinTech sector duidelijk zien. Zowel onder venture capitalist partijen als andere investeerders heeft de fintech markt in explosief tempo aan populariteit gewonnen. De ontwikkeling startte relatief langzaam; in 2011 was er sprake van 298 venture capital investeringen voor in totaal $2,1 miljard, en in 2012 en 2013 groeide dit bedrag geleidelijk uit naar respectievelijk $2,4 en $2,8 miljard. In 2014 groeide de interesse in FinTech echter aanzienlijk, waardoor de venture capital investeringen ruim verdubbelden naar $6,7 miljard (587 deals) – ruim de helft van de $12,2 miljard (933 deals) die dat jaar in totaal in de FinTech sector werd geïnvesteerd. In 2015 verdubbelde het venture capital-investeringsbedrag opnieuw ruim – met een groei van 104% kwam het totale bedrag uit op $13,8 miljard (653 deals).
Vooral in het tweede en derde kwartaal waren de investeringen in FinTech hoog, respectievelijk $4,9 miljard en $4,7 miljard. Eind 2015 daalden echter over de hele linie de investeringen door venture capital partijen aanzienlijk, omdat investeerders hun criteria aanscherpten en voornamelijk kozen voor bedrijven met efficiënte operaties, redelijke uitgavepatronen en sterke plannen voor korte termijn winstgevendheid. Ook de venture capital investeringen in FinTech daalden in het laatste kwartaal van 2015, met slechts $1,7 miljard aan investeringen.
“Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar voor de wereldwijde investeringen in fintech”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG over het onderzoek. Van Wylick voegt daar aan toe: “De groeiende behoefte van consumenten naar nieuwe technologieën en de noodzaak bij veel ondernemingen om efficiënter te opereren, stimuleert de vernieuwing in de financiële sector als nooit tevoren. En deze ontwikkeling gaat niet voorbij aan zowel private investeerders als ondernemingen. Ondanks de dip die in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft plaatsgevonden, kunnen we ervan uitgaan dat de investeringen in fintech zullen blijven groeien. Grote ondernemingen blijven duidelijk een rol van betekenis spelen op de FinTech-markt.”
Hoewel FinTech startups een wereldwijd fenomeen zijn, bevinden zij zich vaak rondom hubs, die als een soort ecosysteem fungeren waarin deze startups in hun ontwikkeling en groei ondersteund worden. In het Verenigd Koninkrijk bevindt de FinTech sector zich bijvoorbeeld vooral in Londen, terwijl in Ierland vooral Dublin als uitvalsbasis geldt. Amsterdam is de Nederlandse FinTech hoofdstad, en in de Verenigde Staten clusteren de startups zich voornamelijk rondom Silicon Valley en New York.
Als het op dealwaarde en het aantal investeringen aankomt, verschillen de regio’s sterk van elkaar, hoewel qua dealaantallen de verschillen wel relatief stabiel zijn. In Noord-Amerika werd in 2015 het meest geïnvesteerd in FinTech startups; Q2 telde het hoogste aantal investeringen (103), waarna zowel in Q3 als Q4 het aantal uitkwam op 89. Ter vergelijking, in Europa werd het hoogste aantal investeringen gedaan in Q3 (34), waarna het aantal het kwartaal erop daalde naar 31. Ook in dealwaarde liep Noord-Amerika voorop met een recordwaarde van $2,7 miljard in Q3 in 2015. De investeringen in Europa bleven vorig jaar elk kwartaal onder de grens van $0,5 miljard, terwijl In Azië groeiden de venture capital investeringen explosief in waarde groeiden, naar $2,2 miljard in Q2 en $1,6 miljard in Q3. In het laatste kwartaal daalden in iedere regio de investeringswaarde.
De bitcoin en achterliggende blockchain technologie worden vaak aangehaald als verstorende technologieën binnen het financial services segment. Beiden leiden mogelijk tot enorme kostenbesparingen en verbeteren het toezicht, de transparantie en ook de snelheid van transacties. Niet verrassend trekken beide technologieën wereldwijd veel aandacht van venture capital investeerders. FinTech-bedrijven die zich met deze technologieën bezighouden wisten in 2015 een totaal van $474 miljoen aan venture capital financiering aan te trekken, ten opzichte van bijvoorbeeld slechts $80 miljoen in 2013.
Op basis van de analyse stelt KPMG echter dat men voorzichtig moet zijn met schattingen over de potentiële waarde van bitcoin en blockchain technologie. Van Wylick: “De belangstelling voor deze ‘gedistribueerde grootboek’ technologie is opmerkelijk. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de blockchain vijf jaar geleden niet meer dan een stipje was op de radar van veel investeerders en vooral bekend was vanwege het feit dat de technologie ten grondslag ligt aan de Bitcoin.”
Volgens KPMG krijgt technologie meer dan andere FinTech te maken met barrières in de vorm van wet- en regelgeving, beperkte mogelijkheden tot opschaling en de integratie van de technologie binnen financiële instellingen, die vaak nog vastzitten aan verouderde IT-systemen. Ian Pollari, Global Co-Leader of Fintech van KPMG voegt toe: “Blockchain is een opmerkelijk voorbeeld van opkomende technologie met enorme potentie voor het financial services segment. Dit beeld moet echter worden genuanceerd met het feit dat er substantiële obstakels moeten worden overkomen voordat dit potentieel kan worden gerealiseerd.”