Vooruitzichten voor de fusie- en overnamemarkt blijven goed

09 mei 2016 Consultancy.nl

Na een recordjaar op de internationale fusie- en overnamemarkt in 2015 blijven de vooruitzichten voor de wereldwijde M&A markt in de komende 12 maanden goed, blijkt uit onderzoek van EY onder meer dan 1.700 bestuurders van grote organisaties in 45 landen.

Uit het onderzoek, getiteld ‘Global Capital Confidence Barometer 2016’, komt naar voren dat vrijwel alle ondervraagde internationale bestuurders vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de internationale markt voor fusies en overnames in 2016. Van de ondervraagde bestuurders voorziet slechts 5% een verslechtering in de komende 12 maanden. Afgelopen jaar beleefde de M&A markt een van zijn beste jaren ooit – volgens data van McKinsey & Company bleek de dealwaarde steken net onder de grens van $5 miljard. 

Een van de drijvers van dit positieve sentiment is de verwachting dat zowel de kwaliteit als hoeveelheid van de acquisitiekandidaten in 2016 op peil blijft. 42% van de ondervraagde bestuurders is van mening dat de economische randvoorwaarden gunstig zijn voor het sluiten van een deal.

Bovendien geeft de helft van de bestuurders aan dit jaar zelf met hun bedrijf actief te zijn op de fusie- en overnamemarkt. Het aandeel van grote overnames neemt naar verwachting toe – ruim 12% van de internationale bedrijven overweegt een transactie in het komend jaar met een waarde van boven de $1 miljard, dit was in de voorgaande editie van de Barometer slechts 3%.

Het positieve vooruitzicht voor de internationale fusie- en overnamemarkt blijkt daarnaast uit de stabiele ontwikkeling van het aantal transacties waaraan de ondervraagde bestuurders werken. Van de bedrijven meegenomen in het onderzoek werkt 55% op het moment aan drie of meer transacties.

Het solide fundament van de huidige M&A markt wordt onderstreept door het feit dat het verschil in de waarderingen van kopers en verkopers, de zogeheten ‘valuation gap’, gedaald is. Een meerderheid van de internationale bestuurders ervaart de valuation gap als relatief klein (0-10%), al is de verwachting van 52% van de ondervraagden dat dit in de komende 12 maanden mogelijk kan stijgen als gevolg van de sterke competitie op de fusie- en overnamemarkt.

Volgens Stephan Lauers, Partner bij EY Transaction Advisory Services, wordt het positieve sentiment op de fusie- en overnamemarkt met name gebruikt voor het verkopen van ‘non-core’ of minder renderende activiteiten. Met zo’n stap kunnen bestuurders kapitaal vrijmaken om te investeren in technologie en innovatie. Ook merkt hij op dat er toenemende interesse ontstaat in het vormen van allianties, waarmee gereageerd wordt op technologische ’disruptie’. Volgens de M&A expert worden allianties in de praktijk overwogen omdat een dergelijke samenwerking kennisdeling centraal stelt en het een informelere samenwerking kan creëren. “Een alliantie heeft een lager risico en stelt bedrijven in staat sneller op een veranderende markt te reageren”, aldus Lauers.

Nederlandse M&A markt
De omvang van de Nederlandse M&A markt wordt geschat op €179 miljard (studie van KPMG), een verdrievoudiging ten opzichte van de waarde in het voorgaande jaar. Afgelopen jaar vonden 556 transacties plaats, zo’n 80 minder dan het hoogtepunt in 2007. De Technology, Media en Telecom (TMT) sector geldt, volgens EY adviseur Jeroen Valk, als de belangrijkste aanjager van Nederlandse fusie- en overnamemarkt.


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup