Megadeals verdrievoudigen waarde van Nederlandse M&A markt

21 maart 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Drie megadeals hebben de Nederlandse fusie- en overnamemarkt het afgelopen jaar naar grote hoogtes gebracht, blijkt uit een analyse van KPMG. In 2015 vonden 556 transacties plaats met een totale waarde van €179 miljard, ruim drie keer zoveel als de €51 miljard aan waarde die in het jaar daarvoor werd gerealiseerd.

Dat het wereldwijd goed ging met dealmarkt was al een tijdje bekend. Deallogic voorspelde medio vorig jaar dat de internationale M&A markt eind 2015 de recordwaarde van $4,3 biljoen uit 2007 wel eens zou kunnen breken, en aan het einde van de rit kwam de totale dealwaarde uit op $4,9 biljoen. Daarmee is  de markt ten opzichte van het jaar ervoor met 8% in volume gestegen, en in dealwaarde zelfs met 37%. 

Een nieuwe analyse van KPMG herbevestigt het bovenstaande beeld. “Wereldwijd zien we duidelijk dat de verbetering van de economie vorig jaar invloed heeft gehad op de fusie- en overname-activiteiten”, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. “Het afgelopen jaar werden in totaal 17.425 transacties aangekondigd, het hoogste aantal sinds 2007. Ook de waarde van de transacties steeg wereldwijd.”

In Europa daalde het aantal transacties met 0,6% tot 6.766 – Europa was hiermee goed voor ~40% van de deals die wereldwijd plaatsvonden. De totale waarde steeg echter aanzienlijk, met bijna 40%. De transacties in Europa waren bovendien vooral Europees georiënteerd. Bij ruim 60% van de deals die plaatsvonden waren zowel de koper als de verkoper Europees. In 20% van de transacties werd een Europees bedrijf overgenomen door een partij buiten Europa en in 16% van de deals op de Europese markt nam een Europees bedrijf een onderneming van buiten Europa over.

Netto genomen komen steeds meer Europese bedrijven in handen van bedrijven buiten Europa, een trend die sinds 2011 is ingezet. In totaal werden er bijvoorbeeld het afgelopen jaar 1.062 non-Europese organisaties overgenomen door Europese bedrijven en 1.369 Europese bedrijven overgenomen door non-Europese tegenhangers. Daarmee lag de ‘import-export’-verhouding op 317 transacties, oftewel waren er 317 meer deals waarbij een niet-Europese koper een Europese organisatie overnam, dan andersom. Van de overgenomen Europese bedrijven door non-Europese bedrijven werd het leeuwendeel door Noord-Amerikaanse bedrijven ingelijfd (56%), en 21% door Aziatische organisaties. De door Europese bedrijven geacquireerde non-Europese targets kwamen vooral uit Noord-Amerika (42%) en Azië (18%).
 

Nederland
In het kielzog van vooral Noord-Amerika en Europa kende ook ons eigen land een sterk M&A jaar. Vergeleken met 2014 daalde het aantal transacties vorig jaar met 1,1%, maar steeg de totale dealwaarde in Nederland significant, naar €179 miljard, ruim drie keer zo veel als de €51 miljard die in 2014 werd gerealiseerd. Vooral omvangrijke transacties waarbij Shell, Ahold en NXP betrokken waren, stuwden de totale waarde van de deals. Zo bedroeg het bod van Shell op de Britse branchegenoot BG medio vorig jaar ruim €64 miljard, was er de overname van NXP Semiconductors door Freescale (€14,3 miljard) en was de fusie tussen retailconcerns Ahold en Delhaize goed voor een dealwaarde van meer dan €10 miljard.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat de rol van financiële kopers – durfkapitalisten, private equity partijen – op de Nederlandse markt substantieel blijft. Nederlandse en buitenlandse durfkapitalisten waren vorig jaar goed voor zo’n 30% van alle transacties op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. In bijna de helft van de gevallen – 80 transacties – deden financiële partijen een entry investering, waarbij een onderneming wordt overgenomen van een niet-financiële partij.

Van deze transacties werd 34% buiten Nederland gedaan. Het aantal exit deals, transacties waarbij sprake was van de verkoop van een bedrijf of delen ervan door een durfinvesteerder aan een niet-financiële investeerder, kwam vorig jaar uit op 75. Bij deze 75 deals was in meer dan de helft van de gevallen een buitenlandse onderneming de uiteindelijke koper.

Bosker geeft aan: “Ook hier zien we een duidelijke toename ten opzichte van 2014. Het is een bewijs dat financiële partijen een belangrijke rol vervullen bij ondernemingen, niet alleen als het gaat om internationale expansie, maar ook in de transformatie die veel bedrijven doormaken.”

De overige 70% van het totale aantal transacties betreft overnames door vooral grote corporate organisaties. Zij namen 381 deals, bijna 70%, voor hun rekening. Daarbij werden iets meer buitenlandse bedrijven (35%) overgenomen dan Nederlandse ondernemingen, goed voor iets meer dan 30% van het totale aantal transacties. Tenslotte hebben EV/EBITDA multiples sinds 2013 een geleidelijke groei laten zien. De gemiddelde Nederlandse EV/EBITDA multiple in 2015 lag iets hoger dan de gemiddelde Europese multiple.

Vooruitkijkend, stelt Bosker dat binnen ’s werelds grootste organisaties zowel de mogelijkheden als de wil om actief in de fusie- en overnamemarkt te stappen, aan het toenemen zijn. Bovendien worden er steeds meer actieve stappen in M&A executie gezet – bedrijven onderzoeken steeds vaker een fusie- en overnamestrategie en onderzoeken de mogelijkheden om nieuwe markten te betreden of hun klantenbestand of geografische footprint uit te breiden.

Hieraan kleven echter ook bepaalde risico’s, benadrukt KPMG in het rapport: “De toenemende onzekerheid binnen de huidige wereldwijde vermogensmarkten als gevolg van de stagnatie van de Chinese economie, de stijgende rente in de VS en de lage olieprijzen, maakt dat dealmakers zich in toenemende mate bewust worden van de mogelijke transactierisico’s. Als gevolg van deze ongunstige marktomstandigheden, is het moeilijk om een eenduidige voorspelling te doen van de vooruitzichten voor de M&A markt in de komende periode.”