HCF wordt Oaklins Netherlands na rebranding van M&A International

20 oktober 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Fusie- en overnamespecialist Holland Corporate Finance (HCF) is wereldwijd gefuseerd met zestig soortgelijke kantoren binnen het M&A International netwerk. Door de krachtenbundeling ontstaat een M&A-speler – onder de merknaam Oaklins – met circa zevenhonderd professionals in zestig kantoren wereldwijd. HCF gaat voortaan door het leven als Oaklins Netherlands.

Sinds de oprichting in 1985 is M&A International uitgegroeid tot een van de grotere corporate finance en investment banking netwerken ter wereld. In de afgelopen vijf jaar waren de leden van M&A International, dat veertig landen beslaat, betrokken bij ongeveer 1.500 deals (30.000 transacties sinds de oprichting) waarvan ruim de helft grensoverschrijdend. Volgens data van Thomas Reuters stond M&A International vorig jaar op de zesde plek wereldwijd voor wat betreft het aantal middelgrote deals met een waarde tot $500 miljoen.

Ook in Nederland heeft M&A International een vertegenwoordiger. Holland Corporate Finance (HCF), een van de grotere zelfstandige fusiebemiddelaars in Nederland, maakt sinds 2000 deel uit van het wereldwijde M&A netwerk. Grondlegger en Managing Partner van HCF, Maarten Wolleswinkel, heeft in die tijd onder meer dienst gedaan als President en voorzitter van M&A International. 

Member firms of M&A International merge and rebrand as Oaklins

Onlangs is er vanuit M&A International besloten om alle leden van het netwerk te fuseren tot een wereldwijde organisatie onder het merk Oaklins. Op deze manier wil het M&A netwerk haar positie in de markt – de M&A markt was volgens een analyse van McKinsey & Company vorig jaar zo’n $5 biljoen waard – verder versterken. “Opdrachtgevers stellen tegenwoordig als eis dat financiële adviseurs in staat zijn om kopers en verkopers (van bedrijven) in alle uithoeken van de wereld bij elkaar te brengen”, aldus Florian von Alten, partner van Oaklins Germany – een van de grotere markten voor het netwerk – en president van Oaklins International. “Vanaf nu brengen we de hechte relaties tussen onze lokale kantoren naar het wereldtoneel, wat Oaklins tot een geïntegreerd, onafhankelijk en wereldwijd M&A adviesbureau maakt.”

Via de nieuwe internationale structuur en bundeling van krachten zal Oaklins volgens Von Alten in staat zijn om grotere en meer complexe deals dan ooit te voren te begeleiden. Bovendien zullen de kantoren betere resultaten kunnen leveren aan hun klanten – het M&A kantoor werkt voornamelijk voor private aandeelhouders, financiële investeerders en grootzakelijke klanten. “De lokale teams worden versterkt met wereldwijde specialisten voor iedere transactie. Om de wereldwijde samenwerking en het delen van sectorkennis, market intelligence en waarderingstrends soepel te laten verlopen zijn bovendien nieuwe wereldwijde IT-systemen geïmplementeerd”, vertelt Wolleswinkel. Zijn Holland Corporate Finance gaat na de rebranding door het leven als Oaklins Netherlands. 

Gevraagd naar hoe Oaklins zich zal onderscheiden binnen de al relatief drukke en concurrerende markt is, wijst Von Alten op twee belangrijke factoren. Ten eerste zal het bureau zich blijven focussen op het midden van de markt. “Oaklins is een van de grootste en meest ervaren M&A en corporate finance adviesbureaus voor de wereldwijde mid-market.” De President van Oaklins International voegt toe dat het consultancybureau zich differentieert door zijn sterke sectorfocus. Oaklins is bijna uitsluitend actief in veertien geselecteerde sectoren, waarbij meer dan tien specifieke sector onderzoeksteams ondersteunen, om de expertise van deze sectoren nog verder uit te diepen.