HCF adviseerde Iens.nl bij verkoop aan TripAdvisor

13 januari 2015 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De Nederlandse beoordelingssite van restaurants Iens.nl is overgenomen door de Amerikaanse boekingsketen TripAdvisor. Ook Seatme.nl, dat de boekingen via de site regelde, is onderdeel van de deal. Deze werd begeleid door M&A specialist Holland Corporate Finance, die als verkoopbegeleider van Iens.nl fungeerde. Hoeveel TripAdvisor heeft betaald voor Iens.nl is niet bekend gemaakt.

IENS is de grootste online beoordelingssite van restaurants in Nederland. Jaarlijks gebruiken 20 miljoen bezoekers de website, en beoordelen 20.000 restaurants. Seatme.nl is onderdeel van de website, en maakt het mogelijk om reserveringen te maken.

TripAdvisor is een Amerikaanse website die reis gerelateerde zaken beoordeelt. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om hotels en vluchten te boeken, biedt het reisgidsen aan en kan er informatie ingewonnen worden over restaurants. Volgens de laatste cijfers heeft de website zo’n 2.300 mensen in dienst en een omzet van $944,7 miljoen.

Iens

Deal
In lijn met TripAdvisor’s groeiambities in Europa heeft het platform besloten om Iens.nl over te nemen. Bij de deal hoort ook de verkoop van boekingssite Seatme.nl, die de boekingen via de site mogelijk maakte sinds de acquisitie in 2012. De aandeelhouders van verkoper Iens.nl werden tijdens de transactie bijgestaan door corporate finance bureau Holland Corporate Finance.

De overname biedt TripAdvisor de mogelijkheid om te groeien in Nederland, volgens TripAdvisor een belangrijke markt, en omgekeerd zet het ons land beter op de kaart bij TripAdvisor. Ook biedt het Iens.nl de middelen om verder te groeien middels online marketing en technologie, waar het zelf niet toe in staat was. “Voor een kleine organisatie als de onze is dat niet bij te benen,” zegt Wout van der Wijk, directeur van Iens.nl.

Beoordelingssite Iens.nl behoudt zijn hoofdkantoor in Amsterdam en blijft als platform zelfstandig voortbestaan, waarbij de wijze waarop beoordeeld en gereserveerd kan worden hetzelfde blijft.