Holland Corporate Finance betreedt MKB IPO markt

13 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Corporate finance bureau Holland Corporate Finance stapt in de beursgangenmarkt voor MKB-ondernemingen. Om de nieuwe dienstverlening op te zetten is Gerbrand ter Brugge aangetrokken, een voormalig bankier van Oyens & Van Eeghen, ING, ABN AMRO en Morgan Stanley.

Het klimaat voor beursgangen trekt aan. In 2014 zag de Amsterdamse beurs voor het eerst sinds jaren weer meer nieuwe bedrijven komen dan gaan. Niet verrassend, want met de lage rente, terughoudende banken en hoge aandelenkoersen is een beursgang een steeds aantrekkelijkere manier om financiering te verkrijgen.

Gerbrand ter Brugge
Om in te spelen op het aantrekkende klimaat heeft Holland Corporate Finance Gerbrand ter Brugge aangetrokken. Ter Brugge is benoemd tot partner en wordt verantwoordelijkheid voor de nieuwe ‘Equity & Equity Capital Markets’ praktijk van het Amsterdamse corporate finance bureau. “Aandelenkoersen lopen op, private equity partijen zullen dus meer bedrijven naar de beurs brengen,” stelt Ter Brugge. De nieuwe partner is afkomstig van zakenbank Oyens & Van Eeghen – waar hij werkzaam was als directielid – en heeft daarvoor jarenlang gewerkt bij ABN AMRO (4 jaar lang), ING (meer dan twee jaar) en Morgan Stanley (van 2002 tot 2004).

Gerbrand ter Brugge en Maarten Wolleswinkel - HCF

Maarten Wolleswinkel, oprichter en managing partner van Holland Corporate Finance (HCF), over de nieuwe aanwinst: “Wij zijn ontzettend blij met de komst van Gerbrand ter Brugge. Met Gerbrand hebben wij iemand gevonden met de juiste kennis en ervaring om de positie van Holland Corporate Finance in Equity & Equity Capital Markets advisory voor de lange termijn op te bouwen. Wij zijn er trots op dat wij samen onze klanten over de volle breedte kunnen gaan adviseren.”

MKB Beursgangenmarkt
Holland Corporate Finance (HCF) houdt zich van origine bezig met begeleiding en advisering bij M&A-deals en financieringsvraagstukken. Sinds zijn oprichting in 1997 is HCF uitgegroeid tot een van de grotere corporate finance adviesbureaus van ons land. Bedrijven met een jaaromzet tussen de €50 miljoen en €500 miljoen zijn de voornaamste doelgroep. Met de nieuwe Equity & Equity Capital Markets adviespraktijk breidt het bureau zijn activiteiten uit naar de beursgangenmarkt voor het MKB. Onder leiding van Ter Brugge zal de praktijk beursgenoteerde bedrijven bijstaan bij emissies, en middelgrote en kleine bedrijven ondersteunen bij beursgangen, herkapitalisaties en openbare biedingen.

Holland Corporate Finance stapt in de beursgangenmarkt voor MKB-ondernemingen

De Nederlandse IPO-markt kent in Nederland slechts een handje vol spelers, maar dat is niet altijd zo geweest. Voormalige spelers Pierson, Heldring & Pierson en Bank Mees & Hope gingen bijvoorbeeld allemaal op in ABN AMRO. Met dertig partners kan de corporate finance speler serieuze concurrentie betekenen voor de grote zakenbanken. Het distribueren van aandelen blijft echter bij de banken - omdat dit te veel kosten met zich meebrengt zal HCF zich voornamelijk focussen op de advisering van ondernemingen die een beursgang overwegen. Fondsbeheerders zijn in ieder geval blij met de nieuwe marktspeler, omdat de entree van HCF de stap om via de beurs kapitaal te verwerven voor MKB-ondernemingen wordt vereenvoudigd.

Als belangrijkste concurrenten ziet Ter Brugge de andere onafhankelijke adviseurs bij beursgangen en aandelenemissies, zoals Lazard, Rothschild en Leonardo & Co. Dit zijn echter volgens Wolleswinkel alle drie meer internationaal georiënteerde zakenbanken: “Wij staan toch meer met onze poten in de Hollandse klei."