De beste corporate finance kantoren volgens managers

24 oktober 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Deloitte heeft volgens Nederlandse managers van alle advieskantoren de beste corporate finance praktijk. Deloitte wordt gevolgd door de M&A praktijken van de overige Big Four spelers – KPMG, PwC en EY – en BDO en Boer & Croon Corperate Finance. De zakenbank afdelingen van ABN Amro en ING zijn voor het derde jaar op rij gekroond tot de beste corporate finance adviseurs van ons land. 

Sinds 2001 doet zakenblad Management Team onderzoek naar de kwaliteit van dienstverlening van financiële dienstverleners. Het onderzoek (‘MT Finance’) neemt de dienstverlening van accountants, banken, private equitypartijen en overige financiële dienstverleners onder de loep. In totaal wordt onderscheid gemaakt tussen 15 categorieën*.

Aan de 2016-editie van het onderzoek deden meer dan 650 managers mee, een toename van 32% ten opzichte van 2015. Zij kregen de vraag voorgelegd welke dienstverleners ze zouden aanbevelen aan hun mede-managers, waarbij ze een top-3 konden samenstellen. Ook werden de deelnemende bestuurders gevraagd naar hun oordeel over drie aspecten van de partij die ze het meest aanbevelen: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering (conform het model van Treacy en Wiersema).

Corporate Finance

In de categorie Corporate Finance wordt gevraagd naar het oordeel over bedrijven die gespecialiseerd zijn in fusie- en overname gerelateerde activiteiten als waarderingen, due diligence, bedrijfsoverdracht, transaction support, MBO en MBI. Ook onderdeel van het Corporate Finance segment zijn activiteiten als bedrijfsfinanciering, business recovery, restructuring en het begeleiden van IPO’s. 

De beste corporate finance kantoren volgens managers

Net als de afgelopen twee jaar komt de corporate finance praktijk van ABN Amro als winnaar uit de bus – bijna een derde van de managers beveelt de diensten van de bank aan. De grootbank wordt de op voet gevolgd (aanbevelingsscore van 30%) door ING. De top drie wordt afgesloten door Deloitte Corporate Finance, een praktijk binnen Deloitte Financial Advisory Services (FAS), die hiermee Rabobank, de nummer drie van vorig jaar, van de derde plek stoot. De top vijf wordt afgesloten door Rabobank en de Corporate Finance service line van KPMG.

Deutsche Bank weet ten opzichte van de 2015-editie van de ranking twee plekken te stijgen naar nummer zes, PwC staat op plek zeven, en de zakenbankiers van SNS Bank volgen op positie acht. Drie advieskantoren staan op een gedeelde negende plek: EY Transaction Services, BDO Transaction Advisory Services en Boer & Croon Corporate Finance. Ook Holland Corporate Finance, tegenwoordig Oaklins Netherlands, en Baker Tilly Berk behoren volgens managers tot de absolute top van het corporate finance landschap. Ten opzichte van afgelopen jaar zijn Aon, NIBC en De Jong & Laan van de lijst afgevallen**. 

Overige categorieën

In de categorie Accountancy staat Deloitte bovenaan, gevolgd door KPMG, PwC en BDO. Deloitte leidt ook in de categorie Fiscaal advies. De Big Four staan allemaal in de top tien in de categorie Risk management, met wederom Deloitte als het beste jongetje van de klas. Grote winnaar van de MT Finance 2016 is volgens de onderzoekers ABN Amro: de bank won in maar liefst zeven van de vijftien categorieën. 

Gerelateerd: De belangrijkste M&A kantoren en dealmakers van Nederland. 

* Accountancy, Asset management, Carlease, Cash management, Corporate finance, Credit management, Equipment lease, Financiering, Financiële software, Fiscaal advies, Pensioenen, Private banking, Private equity, Risk management, en Verzekeringen.

** Alleen dienstverleners die door meer dan 5% van de respondenten een aanbeveling kregen zijn opgenomen in de ranking.