15 beste M&A en Corporate Finance adviseurs van NL

02 november 2015 Consultancy.nl

De grote Nederlandse banken – ABN Amro, ING en Rabobank – zijn voor het tweede jaar op rij door Nederlandse managers gekroond tot de beste corporate finance adviseurs van ons land. De top 15 van beste corporate finance specialisten wordt verder gedomineerd door de M&A praktijken van adviesbureaus en zakenbanken.

Elk jaar doet zakenblad Management Team onderzoek naar de beste financiële dienstverleners van Nederland. Het onderzoek – genaamd MT Finance – vergelijkt de kwaliteit van de dienstverlening van banken, zakelijke dienstverleners en overige financiële dienstverleners in 15 categorieën*. Het onderzoek werd dit jaar gehouden onder 498 managers die de afgelopen periode betrokken waren bij het inhuren van financiële dienstverleners, waarbij zij hun oordeel konden geven over drie aspecten: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering (conform het model van Treacy en Wiersema). Alleen dienstverleners die in de betreffende categorie door meer dan 5% van de respondenten een aanbeveling kregen zijn opgenomen in de ranking.

De beste Corporate Finance bureaus volgens MT Finance

In de categorie 'Corporate Finance' wordt gevraagd naar het oordeel over bedrijven die gespecialiseerd zijn in activiteiten op het gebied van de bedrijfsfinanciering op de lange termijn zoals bedrijfswaardering, business recovery, bedrijfsoverdracht, venture capital, mergers & acquisitions, MBO en MBI. Net als vorig jaar komt de corporate finance praktijk van ABN Amro als winnaar uit de bus – maar liefst 35% van de managers beveelt de diensten van de bank aan. ING en Rabobank volgen op plekken 2 en drie met een aanbevelingsscore van 30% en 27% respectievelijk. De grootbanken worden gevolgd door de Big Four, waarbij Deloitte zijn vierde plek weet te behouden, terwijl PwC stijgt van plek zeven afgelopen jaar naar nummer vijf in de 2015-editie. KPMG en EY staan op #6 en #7, gevolgd door Deutsche Bank, SNS Bank en BDO.

Ook Holland Corporate Finance, NIBC, Aon, Boer & Croon Corporate Finance en De Jong & Laan behoren volgens managers tot de absolute top van de corporate finance markt. Ten opzichte van de 2014-editie zijn Accuracy en Grant Thornton van de lijst afgevallen.

MT vs Incompany
Afgelopen maand bracht Incompany, een Amsterdams onderzoeksbureau, haar jaarlijkse lijst van beste corporate finance adviseurs uit. De zogeheten ‘Incompany 100 – Corporate Finance’ ranking wordt aangevoerd door de Rabobank (MT koploper ABN Amro staat op #6), terwijl van de Big Four kantoren PwC en KPMG de hoogste posities wisten te behalen (#2 en #3). Naast de vier grote accountancy- en advieskantoren weet ook BDO Corporate Finance zich in beide rankings tussen de gevestigde orde te nestelen.

Incompany100 - Corporate Finance

Tussen de twee rankings zitten een aantal verschillen. Zo wordt de kwaliteit van de dienstverlening anders bepaald: MT richt zich op aanbevelingsscores en bouwt op het model van Treacy en Wiersema, terwijl Incompany een tevredenheidsscore hanteert op basis van een 10-puntenschaal, verdeeld over vier categorieën (‘knowhow’, ‘prijs’, ‘service’ en ‘resultaat’). Bovendien kan Incompany 100 putten uit circa 3.300 respondenten, bijna zeven keer zo veel als in het geval van MT, en worden de surveys door andere onderzoeksbureaus in managementland uitgezet.

* Accountancy, Carlease, Cash management, Corporate finance, Debiteurenbeheer, Equipment lease, Financiering, Financiële software, Fiscaal advies, Pensioenverzekeringen, Private equity, Risk management, Wealth management & Private banking, Zakelijk vermogensbeheer en Zakelijke verzekeringen.

Nieuws