De 10 beste corporate finance adviseurs van ons land

15 oktober 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Nederlandse managers zijn op het gebied van corporate finance advies het meest tevreden over Rabobank Corporate Finance. Op plekken twee en drie volgen de Corporate Finance praktijken van PwC en KPMG. Dat blijkt uit de 2015-editie van de ‘Incompany 100’ ranking.

Elk jaar doet zakenblad Incompany onderzoek naar de reputatie en klanttevredenheid over zakelijke dienstverleners. Negen sectoren worden onder de loep genomen, waaronder vier segmenten binnen de adviesbranche: Management & Organisatie, IT, HR en Corporate Finance. Dit jaar hebben bijna 3.300 managers die in de afgelopen twee jaar verantwoordelijk of betrokken zijn geweest bij de inhuur van externe adviseurs deelgenomen aan het onderzoek. Dienstverleners werden beoordeeld op zestien aspecten, onderverdeeld in vier dimensies: ‘knowhow’, ‘prijs’, ‘service’ en ‘resultaat’. Alleen bedrijven met meer dan 15 waarnemingen worden meegenomen in de ranking.

De beste 10 corporate finance adviseurs

In de categorie Corporate Finance wordt de lijst dit jaar aangevoerd door de Corporate Finance tak van Rabobank. De winnaar van 2014, Deutsche Bank, is naar de vierde plek gedaald. Met een klanttevredenheidsscore van 7,55 doet de Rabobank het historisch gezien uitstekend. In 2013 stond de bank ook al aan kop van de ranglijst, toen met een score van 7,07 – dit jaar gaan klanten maar liefst een half punt verder in hun oordeel. “Dit jaar is Rabobank Corporate Finance ongenaakbaar,” aldus de jury van Incompany 100. PwC behoudt zijn tweede plek – en eerste plek als het gaat om adviesbedrijven – met klantbeoordelingen die zelfs nog beter zijn dan het voorgaande jaar. “Dit is het tweede jaar op rij dat PwC echt schittert. Dit bedrijf verdient een eerste plaats, misschien gebeurt dit wel in 2016,” merkt de jury op.

KPMG, dat in 2012 nog bovenaan de ranking stond, staat op de derde plaats, te danken aan met name sterke scores in de vijf serviceaspecten. “Mooi om te zien is dat werknemers dus keihard werken om te doen waarvoor ze worden ingehuurd: excelleren bij klanten,” schrijft de jury. Big Four rivalen Deloitte en EY staan op de 8ste en 9de plek respectievelijk. De top vijf wordt afgesloten door Deutsche Bank en ING. Ook de corporate finance adviseurs van ABN Amro, Kempen & Co en BDO mogen zich volgens zakelijke beslissers tot de top van de markt rekenen.

Over de hele linie heeft de tevredenheid over de dienstverlening het hoogste punt bereikt sinds 2004. In dat jaar kregen de grote spelers in de corporate finance branche een gemiddelde score van 6,44, en in de afgelopen tien jaar werd nooit de ‘magische’ grens van 7,0 doorbroken, waarmee 2015 met een gemiddelde score van 7,01 een primeur heeft.

Klanttevredenheid van Corporate Finance adviseurs

Volgens Salem Samhoud, adviseur en oprichter van consultancybureau &samhoud, heeft de hogere klanttevredenheid te maken met een aantal factoren. Ten eerste zijn dienstverleners anno 2015 intensiever bezig met client centricity, daarnaast zijn met name de cijfers voor prijs-kwaliteitverhouding opvallend hoger ten opzichte van voorgaande jaren, een teken dat adviseurs hun tarieven hebben aangepast aan het ‘nieuwe normaal’. Een andere pijler onder de opgaande tevredenheid bij klanten is de omarming van technologie om het contact met klanten te stroomlijnen en te verbeteren.

Gerelateerd nieuws:
-
De beste Management & Organisatie adviesbureaus (Incompany100 – M&O)
-
De beste ICT en technologiebureaus van Nederland (Incompany100 – ICT)