5 bureaus begeleiden Just Eat en Thuisbezorgd.nl | Takeaway.com deal

22 augustus 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Vorige maand werd bekend dat Thuisbezorgd.nl de Benelux-activiteiten van zijn grootste concurrent Just Eat heeft overgenomen. Met de deal is Thuisbezorgd.nl naar eigen zeggen nu het grootste online restaurantnetwerk van zowel Nederland als België. Het transactieproces werd begeleid door financiële adviseurs van Deloitte en KPMG, en advocaten van Lexence, Bird & Bird en Stek Advocaten.

Thuisbezorgd.nl (onderdeel van Takeaway.com*) werd in 2000 in Enschede opgericht door de toen 21-jarige student Jitse Groen. De organisatie is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste etenbestelsites ter wereld. Thuisbezorgd.nl is anno 2016 actief binnen 11 landen, met als grootste markten Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk. Wereldwijd zijn bij Takeaway.com zo’n 30.000 restaurants aangesloten. Eerder dit jaar verhuisde Thuisbezorgd.nl, dat zo’n 950 medewerkers in dienst heeft, zijn Nederlandse hoofdkantoor van Utrecht naar het Amsterdamse Oosterdokseiland.
5 bureaus begeleiden Just Eat en Thuisbezorgd dealDe afgelopen jaren wist Thuisbezorgd.nl zijn activiteiten wereldwijd uit te breiden, middels organische groei en door diverse overnames. Zo nam Thuisbezorgd.nl in 2014 haar Duitse branchegenoot Lieferando.de over voor een bedrag van circa €70 miljoen. Met die overname zette Thuisbezorgd.nl in op het vergroten van zijn marktaandeel in Duitsland – na Nederland de grootste markt**.  

Een maand geleden maakte Thuisbezorgd.nl bekend de Benelux-activiteiten van Just-Eat*** (de van oorsprong Deense branchegenoot en grootste concurrent, met activiteiten in dertien landen) te hebben overgenomen, voor een bedrag van €22,5 miljoen. Hiermee vormt Thuisbezorgd.nl naar eigen zeggen nu “het grootste restaurantnetwerk van zowel Nederland als België.” CEO en oprichter Jitse Groen, zei over de overname: “We zijn verheugd om de Benelux operaties van Just Eat over te nemen. Deze activiteiten zijn complementair aan onze operaties en versterken onze leidende positie in Continentaal Europa.” Joris Wilton, Manager bij Takeaway.com, gaf tegenover het FD verder aan: “We streven altijd naar een leidende positie. Dit is een markt van ‘the winner takes most’. Dus willen wij voor het leiderschap gaan.”


De gecombineerde Benelux operaties van Thuisbezorgd.nl en Just Eat zullen gezamenlijk circa twee miljoen bestellingen per maand gaan verzorgen. De websites van Just Eat in België en Nederland blijven voorlopig nog enige tijd in de lucht, om in een later stadium te gaan doorverwijzen naar Thuisbezorgd.nl en de lokale labels in België.
Deloitte - KPMG - Lexence - Bird & Bird - StekDe overnamedeal tussen Thuisbezorgd.nl en Just Eat werd begeleid door verschillende adviesbureaus en advocatenkantoren. M&A- en financieel advies aan Takeaway.com werd verzorgd door Deloitte (Dealteam: Justin Hamers en Maarten van Berkel) en KPMG (Dealteam: Harold Kluijtmans en Jaap van Reyneveld). Juridisch advies werd geleverd door Lexence (Dealteam: Joost Houtman, Marijn Steketee, Cindy Janse, Jurjen Mos, Jan Greijdanus en Charles Destrée).

Advocatenkantoor Bird & Bird (Dealteam: Pauline Vos, Jeroen van der Lee en Peter Parez) adviseerde aan de zijde van Just Eat Holding. Ook Stek Advocaten (Dealteam: Frans Haak, Manette van Haren en Bart-Jan Heijnen) was betrokken bij de transactie.

* Takeaway.com is eigendom van Prime Ventures, Macquarie Capital en de oprichters van het Duitse Lieferando.
** Thuisbezorgd.nl/Takeaway.com was al actief in Duitsland met het label Lieferservice.de, dat volgend op de overname werd samengevoegd. De deal werd begeleid door M&A adviseurs van EY.
*** Just Eat stootte zijn Benelux activiteiten af om zich uitsluitend te richten op markten waar het marktleider is.