EY begeleidt Duitse overname van Thuisbezorgd.nl

06 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Afgelopen week werd bekend dat etenbestelsite Thuisbezorgd.nl haar Duitse branchegenoot Lieferando over heeft genomen. De transactie wordt begeleid door EY, Lexence en Simmons & Simmons. Met de overname wil Thuisbezorgd.nl zijn marktaandeel vergroten in Duitsland, dat na Nederland de grootste markt voor het concern zal worden.

Thuisbezorgd.nl werd in 2000 in Enschede opgericht door de toen 21-jarige student Jitse Groen. De organisatie is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste etenbestelsites ter wereld. De grootste markt wordt gevormd door Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk (goed voor 95% van alle bestellingen) – de organisatie is in totaal actief binnen 10 landen.

Overname Lieferando
Begin april werd al bekend dat het moederconcern van Thuisbezorgd.nl, Takeaway.com, al zo’n €103 miljoen (€73 miljoen) aan financiering had binnengesleept bij investeringsmaatschappijen Prime Venture (Nederland) en Macquarie Capital (Australië) om de duitse concullega Lieferando te kunnen overnemen. Thuisbezorgd.nl/Takeaway.com was al actief in Duitsland met het label Lieferservice.de dat samen met Lieferando goed zal zijn voor meer dan 10.000 deelnemende restaurants met ongeveer 600.000 orders die iedere maand worden doorgevoerd.

Pizza bezorger aan de deur -Thuisbezorgd.nl, EY, Lexence, Simmons & Simmons

Oprichter en CEO van etenbestelsite Thuisbezorgd.nl, Jitse Groen spreekt van een van de omvangrijkste transacties uit de geschiedenis binnen de sector. De organisatie stelt dat door de overname de etenbestelsite vanaf nu de grootste thuisbezorgservice van continentaal Europa zal worden, met ruim 27.000 deelnemende horecabedrijven die maandelijks gezamenlijk circa 1,7 miljoen klantorders doorvoeren.

Just-Eat
Door de overname versterkt Thuisbezorgd.nl zijn concurrentiepositie ten opzichte van zijn grootste concurrent Just-Eat, de van oorsprong Deense branchegenoot. Just-Eat is momenteel druk bezig een beursgang voor te bereiden in de UK, waarmee het zo’n €100 miljoen wil ophalen om verder te investeren in onder meer het mobiele kanaal. De UK vormt samen met Denemarken de grootste markt voor Just-Eat, samen goed voor meer dan 80% van de omzet. Het bedrijf is actief in 13 landen.

Externe adviseurs
Prime Ventures en Macquarie Capital laten zich juridisch bijstaan door Simmons & Simmons (juridisch advies) en EY (transaction support). Het EY team wordt geleid door Maurice van den Hoek, partner binnen de Transaction Advisory Services (TAS) praktijk van het Big-4 kantoor. Thuisbezorgd.nl wordt op juridisch gebied bijgestaan door advocatenkantoor Lexence.