M&A-praktijk BDO begeleidt Broekman Logistics | D.M.I. deal

06 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Rotterdamse opslag- en distributiebedrijf Broekman Logistics heeft branchegenoot Distribution Masters International overgenomen.

Opgericht in 1983, is Distribution Masters International (D.M.I.) een logistieke dienstverlener gespecialiseerd in zee- en luchtvracht, wegtransport, warehousing en distributie en douaneformaliteiten. Vanuit het kantoor in Spijkenisse bedient het bedrijf een scala aan nationale en internationale opdrachtgevers.

Vorig jaar besloot Rob Beije, oprichter en directeur bij D.M.I., dat het tijd was om een nieuwe opvolger te vinden. “Ik ben na 50 werkzame jaren op een mooie leeftijd gekomen om het bedrijf over te dragen en was zorgvuldig op zoek naar de juiste partner”, aldus Beije.

Hij schakelde de hulp in van BDO, een accountants- en adviesorganisatie die hij goed kende – BDO Accountants verzorgt al jarenlang de jaarrekening van het bedrijf. Zodoende kwam hij in contact met corporate finance adviseurs van het kantoor (BDO M&A) en gingen ze samen aan de slag, allereerst met het opstellen van een lijst met deal- en partnervoorwaarden. Vervolgens, na het afstemmen van de te volgen strategie, gingen de dealmakers in de markt op zoek naar geschikte partijen.  

De longlist van kandidaten werd vervolgens teruggebracht naar een shortlist, en na een positief due diligence traject ten aanzien van de overgebleven en meest aantrekkelijke kandidaten, werd de knoop doorgehakt: Beije verkocht 100% van zijn aandelen aan Broekman Logistics. Net als D.M.I. is Broekman Logistics, opgericht in 1983,  een dienstverlener die logistieke diensten levert, voornamelijk aan klanten uit de chemische industrie. Als gevolg van de deal zal D.M.I. zich aansluiten bij een aanzienlijk grotere partij – Broekman Logistics heeft ongeveer 800 medewerkers in dienst verspreid over vestigingen in Nederland, China, India, Singapore, België, Polen en Tsjechië, en mag zich een top-30 speler noemen in de Nederlandse markt.

“Deze overname is goed nieuws voor alle betrokkenen”, zegt Raymond Riemen, CEO van Broekman Logistics. “In de eerste plaats voor onze klanten, die wij vanaf nu nog beter kunnen bedienen met de uitbreiding van onze warehousing oppervlakte met 10.000m2.” In totaal heeft Broekman Logistics nu de beschikking over circa 260.000m2 aan warehousing oppervlakte in de Benelux. D.M.I. zal worden geïntegreerd in de W&D divisie van de koper, en volgens Jacques Kleinkramer, Managing Director van de W&D tak, past de aanwinst “perfect in de cultuur”, waardoor hij verwacht dat de integratie binnen de divisie “geruisloos zal lopen”.

Beije geeft bovendien aan er van overtuigd te zijn dat Broekman Logistics zal fungeren als de “juiste partner” voor het bedrijf. “Ik weet zeker dat zij D.M.I. naar een hoger plan zal tillen en dat het personeel en de klanten zich er thuis zullen voelen”, stelt hij. Terugkijkend op het dealproces, voegt Beije toe dat er altijd vertrouwen was in een succesvolle afloop van de transactie. “Vanaf de eerste verkennende gesprekken was het voor mij duidelijk dat ik samen met de BDO M&A praktijk dit hele traject succesvol zou doorlopen en afronden. Uiteindelijk heeft BDO deze verwachting, mede door de scherpe (cijfer)analyses, de grote betrokkenheid en de rol die ze hebben ingenomen, volledig waargemaakt en mij als ondernemer uitstekend begeleid gedurende dit verkooptraject.”

Het dealteam van de M&A praktijk van BDO dat verkoper D.M.I bij de transactie adviseerde bestond uit Maarten van Dijk, Julia Kuijer en Willem Verhoeven. De juridische ondersteuning werd verzorgd door Risto Larsson van DVAN Advocatuur & Notariaat.