Compass Group koopt Xandrion, inkoopspecialist voor vrijetijdsbranche

22 juni 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Compass Group, het moederbedrijf van Eurest, heeft inkooporganisatie Xandrion uit Ede overgenomen. Voor het beursgenoteerde bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk betekent de acquisitie van Xandrion een aanzienlijke strategische versterking binnen de Nederlandse vrijetijdsbranche, Xandrion wordt door deze overname volgens eigen zeggen de grootste speler in inkoopbemiddeling in de Nederlandse voedingsmiddelenmarkt.

Met meer dan 509.000 medewerkers in 50 landen is Compass Group een van de grootste food & beverage en facility management spelers ter wereld. De Nederlandse tak telt ruim 5.500 medewerkers. Vanuit twee labels – Eurest (foodservice) en Eurest Services (facilitaire dienstverlening) – worden bijna 1.000 bedrijven bediend, waaronder ziekenhuizen, horecagelegenheden, scholen en (overheids)organisaties.

Vorige week kondigde Compass Group aan dat het Xandrion heeft overgenomen, een inkoopdienstverlener die gespecialiseerd is in de vrijetijdsbranche. Het bedrijf uit Ede, dat werd opgericht in 1997, regelt de inkoop voor hotels, sportaccommodaties, evenementencomplexen en recreatiebedrijven. De organisatie helpt leveranciers betere prijzen te krijgen door het leveren van inkoopvolumes, terwijl het klanten helpt zich aan te passen aan de veranderende markt voor inkoop en tegemoet te komen aan veranderende klantwensen. “De inkoopmarkt in deze sector is aan grote veranderingen onderhevig. Met Xandrion kunnen we daar optimaal op inspelen en kunnen we vernieuwingen realiseren die ten goede komen aan alle betrokkenen: klanten, medewerkers en leveranciers”, aldus Jan Jacob van Donselaar, Algemeen Directeur van Compass Group Nederland.

Compass Group koopt Xandrion

Met de overname – de waarde van de transactie is niet vrijgegeven – breidt Compass Group Nederland zijn kennis en ervaring in facilitaire dienstverlening uit en wordt het volgens Van Donselaar de grootste speler in zijn soort op de Nederlandse markt. Daarnaast gelooft hij dat Xandrion – onder de vleugels van Eurest en het Britse moederbedrijf – in staat zal zijn om zijn groeiambities versneld te realiseren. Compass Group werd tijdens het overnameproces begeleid door M&A en financiële experts van EY – het dealteam bestond uit Ivo van der Velden, Michiel Evers en Mike Sieben. Juridisch advies werd geleverd door Patrick Gremmels en Pien Lammers van advocatenkantoor DLA Piper.

Vijf jaar geleden, toen Compass Group zijn laatste grote overname deed in ons land (toen nam het Avenance over, de Nederlandse activiteiten van de internationale cateraar Elior), werd het bedrijf geadviseerd door advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer. Het veilingproces dat leidde tot de uiteindelijke verkoop werd toen begeleid door het Franse corporate finance kantoor DC Advisory Partners.

De integratie binnen wereldwijde speler Compass Group levert Xandrion twee grote voordelen op, zegt Bart-Jan Witschge, aftredend Algemeen Directeur van Xandrion. “Binnen de Compass Group kunnen we ons verder ontwikkelen als dé inkoopspecialist voor de vrijetijdsbranche.” Daarnaast zal het bedrijf profiteren van het netwerk van Compass Group’s om naar nieuwe markten uit te breiden, “zoals de overheid, onderwijs en zorg”, licht Witschge een tipje van de sluier op. Xandrion zal blijven opereren als een zelfstandige eenheid binnen Compass Group Nederland, en Witschge zelf maakt de transitie naar de rol van non-executive director. Hij wordt opgevolgd door Eric Maurits, tot op heden directeur Business Development bij Compass Group.

Xandrion werd bij deze overname geadviseerd door IMPROVED Corporate Finance, een M&A adviseur uit Amsterdam. Frank Verbeek, managing partner van het corporate finance kantoor: “Wij hebben de synergiën tussen beide partijen helder in kaart gebracht. Zo konden we in ons advies alle value drivers van Xandrion de juiste aandacht geven en de mogelijke issues managen.” Naast het managen van de technische aspecten van de deal, geeft Verbeek ook aan dat de culturele aspecten werden overzien, zoals de leiderschapsstijl van het management en de bedrijfscultuur, die een grote rol speelden tijdens de onderhandelingen. Naast Verbeek maakte ook Sherief Rahim deel uit van het dealteam van IMPROVED Corporate Finance.