Nederlandse dealmakers begeleiden Ubitricity bij verkoop aan Shell

27 januari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Een van Europa’s grootste bedrijven voor het op straat opladen van elektrische auto’s, Ubitricity, is overgenomen door Shell. De aandeelhouders van Ubitricity werden bij de deal geadviseerd door consultants van Drake Star Partners en advocaten van Gleiss Lutz.

De deal werd begeleid door het Nederlandse team van Drake Star Partners en is voor het kantoor alweer de zevende deal binnen het snelgroeiende ecosysteem voor het opladen van elektrische voertuigen. Eerder waren de dealmakers onder meer betrokken bij de verkoop van NewMotion aan Shell en de verkoop van Pod Point aan EDF en Legal & General.

Het dealteam van Ubitricity stond onder leiding van Frank Verbeek, Sherief Rahim en Thomas Smal. Zij werden op juridisch vlak bijgestaan door Viciano Gofferje en Johannes Schrägle van het Duitse advocatenkantoor Gleiss Lutz. Opmerkelijk aan de transactie was dat het gehele dealproces – van het eerste contact en de due diligence tot en met de closing – virtueel werd uitgevoerd.

Nederlandse dealmakers begeleiden Ubitricity bij verkoop aan Shell

“We zijn verheugd Ubitricity en haar aandeelhouders te hebben geadviseerd bij deze strategische transactie”, geeft Rahim aan. “E-mobiliteit heeft duidelijk een omslagpunt bereikt en door deze synergetische transactie is Ubitricity klaar om de volgende groeifase in te slaan in een sector die op weg is naar hypergroei. Door onderdeel te worden van Shell kan Ubitricity profiteren van de enorme kansen in de markt voor het opladen van elektrische voertuigen.”

Met meer dan 2.700 laadpunten in het Verenigd Koninkrijk heeft Ubitricity momenteel 13% van het marktaandeel van het land in handen. Het bedrijf, dat eveneens circa 1.500 laadpunten in Duitsland en Frankrijk telt, is gespecialiseerd in ‘on-street charging’ (opladen op straat), een almaar belangrijker element binnen de oplaad-mix voor elektrische voertuigen, vooral in steden.

“‘On-street’-opties die door Ubitricity worden aangeboden, zoals het opladen door middel van lantaarnpalen, zullen van cruciaal belang zijn voor mensen die in steden wonen en werken of beperkte toegang hebben tot parkeerplaatsen buiten de straat”, zegt István Kapitány, het hoofd van Shells wereldwijde mobiliteitsactiviteiten.

Voor Shell betekent de overname een nieuw hoofdstuk in zijn strategie om de stap naar koolstofarm transport te versnellen. De Nederlands-Britse oliemaatschappij, die onder toenemende druk staat om zijn CO2-uitstoot terug te dringen en zich ten doel gesteld heeft in 2050 klimaatneutraal te werken, verwacht dat de deal met Ubitricity tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond.

Shell is reeds actief in het ‘thuis- en werkladen’-segment en volgens Lex Hartman, de CEO van Ubitricity, zal deze stap het bedrijf nu voorzien van “een volledig spectrum aan oplaadopties voor EV-rijders”.