Drake Star Partners Amsterdam wint M&A-award voor NewMotion deal

05 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De verkoop van NewMotion aan Shell is door de Dutch Corporate Finance Association (DCFA) verkozen tot de beste transactie van het afgelopen jaar. De transactie werd begeleid door fusie- en overnameadviseurs van Drake Star Partners Amsterdam.

Jaarlijks reikt de Dutch Corporate Finance Association, een beroepsvereniging voor corporate finance, M&A en financieel professionals, de ‘Deal of the Year Award’ uit, een prijs voor de meest ingewikkelde en multidisciplinaire transactie die succesvol is afgerond.

Shell | NewMotion deal

Dit jaar is de prijs voor beste deal (voor het jaar 2017) uitgereikt aan Frank Verbeek, Managing Partner bij Drake Star Partners – met tien associate partners en zo’n vijftien vaste medewerkers een Amsterdamse corporate finance-boutique. Het bureau, dat lokaal actief is onder het label IMPROVED Corporate Finance, is vooral gespecialiseerd in deals binnen het technologie-, media- en communicatiesegment met een waarde tussen de €25 en €350 miljoen. 

De award werd uitgereikt aan Drake Star Partners voor de rol die het speelde tijdens de recente overname door Shell van NewMotion, een van Europa’s grootste aanbieders van laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Het bedrijf exploiteert meer dan 30.000 oplaadpunten voor bij woningen en werkplekken in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast beschikt het over een netwerk van 50.000 openbare laadpalen verspreid over 25 landen in Europa en heeft het ruim 100.000 kaarthouders. Met de overname van NewMotion zet Oliemaatschappij Shell – in het kader van haar bredere inspanningen richting het gebruik van duurzame energiebronnen – in op het versnellen van de overgang naar koolstofarm transport.

Frank Verbeek, Managing Partner bij Drake Star Partners, ontvangt prijs voor beste transactie

Juryoordeel

De rol die Drake Star Partners in de deal tussen Shell en NewMotion heeft gespeeld, kan rekenen op veel lof van de DCFA vakjury, deze editie bestaande uit Hans Biesheuvel (oprichter Ondernemend Nederland), Peter Rikhof (Oprichter van overnameplatform Brookz) en Pieter Wilde (Antea Participaties, bestuurslid van de DCFA). Zij spraken ten aanzien van de deal unaniem van de “meest complexe, creatieve en multidisciplinaire transactie van 2017”. Juryvoorzitter Biesheuvel: “Drake Star Partners heeft in deze transactie laten zien hoe een innovatief Nederlands mkb-bedrijf succesvol onder de aandacht kan worden gebracht bij de grootste multinationals ter wereld en hoe dat bijzondere proces tot een goed einde kan worden gebracht.”

Rikhof prijst het creatieve dealteam waarbij de potentiële kopers werden gevraagd waarom zij de beste partner voor NewMotion zouden zijn. Wilde noemt de winnende transactie een schoolvoorbeeld van waar de beroepsvereniging voor staat. “Onze leden zijn corporate finance-specialisten uit alle disciplines. Zowel fusie- en overnameadviseurs als advocaten, bankiers, fiscalisten en private equity-investeerders. De multidisciplinaire samenwerking en kennisdeling tussen deze disciplines staat bij ons hoog in het vaandel. Ik ben er enorm trots op dat onze leden elk jaar weer cases indienen die de hoge kwaliteit van hun dienstverlening en onderlinge samenwerking laten zien.”

Grote eer

Eind vorig jaar zei Verbeek al over de transactie: “We zijn er trots op dat we onze rol hebben gespeeld om het Nederlandse bedrijf NewMotion in staat te stellen hun internationale strategie uit te voeren.” In reactie op het winnen van de DCFA-prijs stelt hij nu enthousiast: “Het is een grote eer dat DCFA deze transactie als een mijlpaal en voorloper erkent. Naast onze rol in NewMotions overname door Shell, geloven we dat het elektrische voertuigen (EV) segment een uiterst dynamische sector zal blijken, vooral door de snelgroeiende mobiliteitscluster en expertise afkomstig uit Nederland. We voorzien een sterk grensoverschrijdend potentieel binnen de sector, waar steeds meer EV-bedrijven op zoek zijn naar groeimogelijkheden.”

De andere genomineerden voor deze editie van de ‘Deal of the Year’ verkiezing waren Mazars Financial Advisory Services, dat bemiddelde bij de verkoop van Rodepa Holding aan ING Corporate Investments, Bobbe Corporate Finance, dat bemiddelde bij de buy-out van BlooMEDical en Aeternus Corporate Finance, dat de verkoop van Jekill & Hyde aan ABN AMRO Participaties begeleidde. Vorig jaar waren branchegenoten BDO en DVAN Advocatuur en Notariaat betrokken bij beste deal van het jaar 2016, de verkoop van ITmobile aan het Canadese FleetComplete.