BDO en DVAN betrokken bij beste deal van het jaar

30 januari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De verkoop van ITmobile aan het Canadese FleetComplete is door de Dutch Corporate Finance Association (DCFA) verkozen tot de beste deal van het afgelopen jaar. De transactie werd begeleid door fusie- en overnameadviseurs van BDO Corporate Finance en DVAN Advocatuur en Notariaat.

Jaarlijks reikt de Dutch Corporate Finance Association, een beroepsvereniging voor corporate finance, M&A en financieel professionals, de ‘Deal of the Year Award’ uit, een prijs voor de meest ingewikkelde en multidisciplinaire transactie die succesvol is afgerond. De winnaar van de 2016-editie werd tijdens de recent gehouden nieuwjaarsbijeenkomst van de DCFA bekendgemaakt.

Drie deals dongen mee naar de prijs: De verkoop van ITmobile uit Heukelum aan FleetComplete uit Toronto, de verkoop van Groenrijk Nieuw Vennep aan Ranzijn (bemiddeld door Sophista Fusies en Overnames) en de verkoop van Buisman aan Bencis (begeleid door Capitalmind).

ITmobile | FleetComplete transactie

De vakjury, bestaande uit Peter Paul de Vries van Value8, Pieter Wilde van Antea Participaties en Peter Rikhof van Brookz, was unaniem van mening dat de ITmobile | FleetComplete transactie de prijs verdiende. ITmobile is een leverancier en ontwikkelaar van geavanceerde voertuig- en medewerker volg- en registratiesystemen, actief in de Benelux, Spanje, Duitsland en Senegal. Fleet Complete is een grotere branchegenoot die soortgelijke dienstverlening aanbiedt in Noord-Amerika. De afgelopen jaren heeft het bedrijf, ondersteund door Madison Dearborn (een middelgrote Amerikaanse private equity investeerder uit Chicago), een sterke groei doorgemaakt – in 2015 werd het bedrijf verkozen tot een van de snelst groeiende bedrijven in Noord-Amerika, en wist het een notering in de Technology Fast 50 lijst van Deloitte te krijgen.

Verkoop van ITmobile wint Deal of the Year Award

Met de overname van ITmobile begin 2016 wilde FleetComplete in Europa voet aan de grond krijgen en zijn wereldwijde groei versnellen. Voor ITmobile en oprichters Harald Treur en Klaas Collet bood de transactie mogelijkheden om hun voetafdruk binnen Europa verder uit te bouwen, met name aan de saleskant. Met behulp van het verkoopmodel van Fleet Complete kan de organisatie nu grotere samenwerkingen aangaan met de grotere telecomaanbieders. Sinds begin dit jaar opereert ITmobile als FleetComplete, als onderdeel van de wereldwijde harmonisatiestrategie van het concern.

Volgens de jury stak deze deal boven alle andere uit vanwege zijn complexiteit en multidisciplinaire karakter. “BDO Corporate Finance en DVAN Advocatuur en Notariaat hebben in deze transactie laten zien hoe dankzij een uitstekende samenwerking tussen opdrachtgevers en adviseurs een complexe internationale transactie tot een goed einde kan worden gebracht”, aldus juryvoorzitter Peter Paul de Vries. Om tot een deal te komen moest het dealteam overeenkomsten en contracten afsluiten binnen zeven afzonderlijke jurisdicties, en tevens zorgen voor een verbinding tussen de Britse en Nederlandse bedrijfscultuur van beide partners.

Pieter Wilde, bestuurslid van de DCFA en jurylid, noemt de winnende transactie een schoolvoorbeeld van waar de beroepsvereniging voor staat: een multidisciplinaire samenwerking en kennisdeling tussen verschillende M&A disciplines. “Onze leden zijn corporate finance specialisten uit alle disciplines. Zowel fusie- en overnameadviseurs als advocaten, bankiers, fiscalisten en private equity investeerders”, licht hij toe.

De Deal of the Year Award is namens BDO en juridisch adviseur DVAN in ontvangst genomen door Joost Coopmans en Marijke Sipkema-Ten Brink. Afgelopen jaar ging de ‘Deal of the Year Award’ naar de overname van Wok to Walk door het Japanse horecaconcern Toridoll – die transactie werd in goede banen geleid door Capitalmind.