Wok to Walk beste deal, Capitalmind beste M&A adviseur

26 januari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De overname van Wok to Walk door het Japanse horecaconcern Toridoll is volgens beroepsvereniging DCFA de beste deal van 2015. De deal werd begeleid door Capitalmind, een internationaal corporate finance kantoor. Capitalmind heeft daarmee de titel van beste overnameadviseur van 2015 gewonnen, en versloeg hiermee Grant Thornton en Florijnz.

De Dutch Corporate Finance Association (DCFA) is een landelijke beroepsvereniging voor financieel professionals, met ruim 200 individuele leden. Elk jaar reikt de beroepsvereniging tijdens zijn Nieuwjaarsbijeenkomst de ‘Deal of the Year Award’ uit, een prijs voor de meest creatieve, ingewikkelde en multidisciplinaire succesvol afgeronde transactie.

Wok to Walk overname
De keuze van de vakjury* is dit jaar unaniem gevallen op de overname van Nederlandse wokrestaurantketen Wok to Walk door Japans horeca-concern Toridoll. De deal, waarmee een bedrag van €15 - €25 miljoen gemoeid was, werd begeleid door Capitalmind, een internationaal corporate finance bureau**. Capitalmind mag zich daarmee de beste overnameadviseur van het afgelopen jaar noemen.

Wok to Walk is een internationale restaurantketen met ongeveer 65 wokrestaurants, waarvan ongeveer 50 franchiselocaties. De overnamedeal werd bemoeilijkt door het feit dat de Japanse kopers niet allemaal even goed Engels spraken. Ook was een deel van de lokale ondernemers die participeerde in de eigen restaurants van Wok to Walk niet bereid om de eigenaarschap van hun winkel over te dragen – zij zijn na de overname verplicht om een franchisevergoeding te betalen aan Toridoll, die alle rechten van het concept en de naam in handen heeft. In totaal heeft Capitalmind zes maanden gewerkt aan het sluiten van de deal. Onder de vlag van de nieuwe eigenaar Toridoll is Wok to Walk van plan om in hoog tempo op internationale schaal uit te bouwen, met onder meer nieuwe restaurants in Parijs en Rome op de planning.

Complexiteit
Juryvoorzitter Peter Paul de Vries benadrukt de complexiteit achter de deal: “Als adviseur van de Japanse koper slaagde Capitalmind erin om het eerste contact te leggen met de eigenaar en de complexe uitgangssituatie niet verder te compliceren. Het Nederlandse deal-team wist volhardend maar tactvol de grote fysieke en culturele afstand tussen joodse horecaondernemers met hun hoofdkantoor in Barcelona en de Japanse kopers in Tokyo effectief te overbruggen.”

Pieter Wilde, bestuurslid van de DCFA noemt de winnende transactie een schoolvoorbeeld van waar de beroepsvereniging voor staat. “Ik ben er enorm trots op dat onze leden elk jaar weer cases indienen die de hoge kwaliteit van hun dienstverlening en onderlinge samenwerking laten zien.”

De andere finalisten voor de Deal of the Year waren Grant Thornton en bemiddelaar Florijnz. Zij begeleidden respectievelijk een overnamedeal tussen een Nederlandse en een Amerikaanse zorgpartij, en een fusiedeal tussen twee gerechtsdeurwaarders. In 2014 werd de prijs van DCFA in de wacht gesleept door de management buy-out van Uniekaas, die begeleid werd door Antea Participaties. 

* De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Peter Paul de Vries (bestuursvoorzitter van Value8), Pieter Wilde (directeur van Antea Participaties) en Peter Rikhof (hoofdredacteur van overnameplatform Brookz).

** Capitalmind heeft vestigingen in Nederland, Frankrijk en Denemarken. Daarnaast is het lid van Mergers Alliance, een netwerk van M&A kantoren met meer dan 350 professionals verspreid over 50 kantoren wereldwijd.