EDM Media Group zet in op groei met investering NewPort Capital

04 september 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

NewPort Capital heeft een belang genomen in EDM Media Group. Met de investering wil de dataspecialist zijn groeistrategie versneld realiseren en zijn technologische aanbod verder uitbreiden: “Op alle aspecten van customer datamanagement de logische keuze voor onze klanten zijn, blijven of worden. Dat is waar we aan werken”, aldus CIO Ronald Langendoen. De deal werd begeleid door adviseurs van Capitalmind, Deloitte en Alvarez & Marsal. 

Voor veel bedrijven is de inzet van data-analyses vandaag de dag een absolute voorwaarde voor succes. Dit zorgt voor de nodige uitdagingen: de snelgroeiende hoeveelheid data ligt versnipperd door de hele organisatie en veroudert in hoog tempo. Het in 1995 opgerichte EDM – dat met 85 medewerkers actief is vanuit kantoren in Nieuwegein en Brussel – helpt bedrijven deze data zo goed mogelijk te benutten ten behoeve van hun klantrelatie. De dataspecialist kan alle gefragmenteerde data “als puzzelstukjes aan elkaar leggen, verrijken, up-to-date houden en een 360°-klantbeeld vormen”.

“Bedrijven die het gaan winnen zijn de bedrijven die een datagedreven strategie volgen”, stelt CEO Frank de Beun. “De consument wil graag dat zijn privacy wordt gerespecteerd, maar staat tegelijkertijd open voor een gerichte propositie van ondernemingen die men vertrouwt. Dit inzicht levert EDM, waarmee het rendement voor onze klanten op de data wordt vergroot.”

Rob van der Laan, Managing Partner van NewPort, benadrukt de “onmisbare positie” die EDM vandaag de dag inneemt op het gebied van data, technologie en privacywet- en regelgeving: “Van de veertien hoofdfondsen in de AEX die zich direct richten op consumenten zijn er twaalf klant bij EDM, dat zegt wel iets over de unieke marktpositie van EDM. Deze unieke marktpositie biedt veel groeikansen, het vertrouwen van de klanten is er immers al! Zowel autonome als acquisitieve groei staan hoog op de agenda.” 

EDM Media Group zet in op groei met investering NewPort Capital

Met deze groeiplannen gaat EDM verder op de eerder ingeslagen weg: zo’n vijf jaar geleden nam het al branchegenoot Bisnode Nederland over en kortgeleden werd ook Data Interference ingelijfd. Van der Laan: “EDM wordt geleid door een zeer betrokken en professioneel managementteam en samen zien wij veel groeikansen in zowel binnen- als buitenland. Gedurende de afgelopen maanden heeft EDM de datakwaliteit-softwareonderneming Human Inference overgenomen, wat laat zien dat de ambitie hoog is en we meteen doorpakken.”

Investeerder NewPort Capital is een onafhankelijk private equity-bedrijf dat zich richt op middelgrote, gezonde Nederlandse ondernemingen. Het kantoor wil de bedrijven waarin het investeert laten groeien, waarbij het zich actief bemoeit met de groeistrategie. Het huidige fonds van de investeerder bedraagt €90 miljoen, en is bij elkaar gebracht door verschillende ondernemers, families en institutionele beleggers, aangevuld door het NewPort-team. 

Dealmakers

De investering in EDM – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – kwam tot stand onder begeleiding van diverse externe adviseurs. Ron Belt, Pim Mulder en Esteban Barnhardt van Capitalmind waren verantwoordelijk voor M&A-advies. Casper de Bruyn en Merlijn Kooiman van Alvarez & Marsal verzorgden de transactieondersteuning.

Een team van Deloitte – bestaande uit Karel Knoll, Jeroen Verstappen, Ike de Waard en Tim van Hoff – leverde kredietadvies. Het belastingadvies was afkomstig van Ronald Braxhoofden, Olaf Kroon en Ronald van de Merwe van JSA Tax.

Voor juridische ondersteuning – tot slot – werd een beroep gedaan op Ton van Tielraden van Wilnis House Advocatuur en een team van DLA Piper, bestaande uit Daphne Bens, Sander Wiggers, Richard van Schaik, Aad Oomen, Jasper de Bok, Walter Borchert, Emiel Scheffe, Jasper van Adrichem en Jolien Quist.