M&A-adviesbureau Capitalmind breidt uit naar Zwitserland

05 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Capitalmind, een van oorsprong Nederlands mid-market M&A-adviesbureau, heeft een vestiging in Zwitserland geopend, waarmee het zijn footprint in Europa nu naar vijf landen heeft uitgebreid.

M&A-kantoor Capitalmind ontstond in 2014, volgend op de fusie tussen het Franse Capital Partner en het Nederlandse BlueMind. Sindsdien is het bureau uitgegroeid naar een team van 75 dealmakers dat actief is vanuit kantoren in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken en nu dus ook Zwitserland.

Volgens Jan Willem Jonkman, een van de drie managing partners van het internationale M&A-adviesbureau, is de uitbreiding naar vijfde internationale markt Zwitserland gestoeld op drie belangrijke pijlers.

M&A adviesbureau Capitalmind breidt uit naar Zwitserland

Marktpotentieel

Ten eerste de “aantrekkelijke Zwitserse M&A-markt”, waar volgens data van KPMG op jaarbasis ongeveer 400 deals worden afgerond. Deze deals hebben een transactiewaarde die schommelt tussen de CHF 50 miljard en CHF 100 miljard, afhankelijk van het aantal megadeals dat plaatsvindt in een bepaald jaar.

Uit data van Refinitiv komt naar voren dat het mid-market segment – het belangrijkste focusgebied voor Capitalmind – goed is voor ongeveer de helft van het totale dealvolume en voor ongeveer 30% van de totale dealwaarde.

Ten tweede vormt Zwitserland een belangrijke basis voor diverse van Capitalminds belangrijkste sectoren, waaronder zakelijke dienstverlening, consumptiegoederen, voeding en landbouw, gezondheidszorg, industrie en de media en telecommunicatie. De particuliere M&A-groep werkt voor uiteenlopende organisaties, familiebedrijven evenals voor private equity-investeerders en hun portfoliobedrijven.

Ten derde vergroot Capitalmind met het openen van een kantoor binnen de achtste grote economie van Europa zijn vermogen om grensoverschrijdende deals in West- en Noord-Europa te begeleiden. Op dit moment zijn internationale deals reeds goed voor 60% van de totale transacties van het kantoor, zo valt te lezen op de website van Capitalmind.

Voor deals in gebieden waar Capitalmind zelf niet actief is werkt het bureau samen met Investec Bank en BlackArch Partners, waardoor Capitalmind een wereldwijd bereik heeft.

Leiderschap

Om leiding te geven aan het Zwitserse kantoor zijn Markus Decker en Thomas Ellenberger aangetrokken. Decker was voorheen werkzaam bij het Zwitserse financieel adviesbureau Affentranger Associates, waar hij leidinggaf aan een team van M&A-adviseurs. Zij maken samen met Decker de overstap naar Capitalmind. Eerder in zijn carrière werkte hij voor M&A-adviesbureaus Alantra en Oaklins, Deutsche Bank en Big Four-kantoor EY.

Ellenberger heeft een achtergrond in strategisch advies en business development en vervulde eerder leidinggevende functies bij Rasini Fairway Capital en StepStone (een portfoliobedrijf), en werkte als consultant bij strategy consultancykantoor McKinsey & Company.

In Nederland is Capitalmind van oudsher (eerder als BlueMind) gevestigd in Den Bosch. In 2017 verhuisde de M&A-specialist naar een nieuw kantoor in dezelfde stad. De Nederlandse vestiging doet dienst als hoofdkantoor voor de Benelux en wordt geleid door managing partners Jan Willem Jonkman, Ron Belt en Bart Jonkman.