Capitalmind, Mazars en PwC begeleiden Coolworld-deal

01 april 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Coolworld Rentals is in Belgische handen gekomen. Investeerder Gimv heeft een meerderheidsbelang verworven in de Waalwijkse verhuurder van koel- en verwarmingsapparatuur. De rest van de aandelen is in handen van de oprichters – de familie Buijzen en Jack Buijnsters – en het management. De deal werd begeleid door M&A-adviseurs van Capitalmind, Mazars en PwC. 

De deal moet Coolworld helpen bij het realiseren van zijn internationale groeiambities. “Met de komst van Gimv en haar expertise hopen wij een nog betere partner te kunnen zijn voor onze klanten. Gimv is namelijk in veelal dezelfde landen en segmenten actief als Coolworld”, stelt Ruud van Mierlo, die momenteel Director Sales and Marketing is bij Coolworld, en na de volledige afwikkeling van de deal zal aantreden als CEO. 

Hij volgt daarmee Jack Buijnsters op, die zelf betrokken blijft als lid van de RvC en een actieve rol gaat spelen in business development. “Door het aan boord krijgen van een ervaren partner en het aanblijven van Jack als medeaandeelhouder zijn we klaar voor de volgende fase van groei”, aldus Van Mierlo. “Gimv en Coolworld blijken alvast een gelijke handelsgeest te hebben waarbij zowel de medewerkers als onze klanten centraal staan.” 

Rombout Poos en Roland Veldhuijzen Van Zanten, die vanuit Gimv het dealteam vormden, noemen Coolworld “een unieke organisatie in een segment dat inspeelt op belangrijke trends die aansluiten bij de strategie van ons Sustainable Cities-platform”. Ze voegen toe ernaar uit te kijken samen te werken met Ruud van Mierlo en zijn team om Coolworld verder te laten groeien: “Vanuit een gedeelde erkenning van de nood aan meer sustainable verhuur-oplossingen, een geografisch gelijklopende footprint en internationale groei-ambities willen we onze expertise in HVAC en verhuur inzetten om de groep verder uit te bouwen.”

Capitalmind, Mazars en PwC begeleiden Coolworld-deal

Sinds de oprichting in 1993 is Coolworld uitgegroeid tot een nichespeler die koel- en vriescellen en industriële oplossingen voor proceskoeling, klimaatbeheersing en verwarming verhuurt. Het bedrijf kan klanten ondersteunen bij bijvoorbeeld capaciteitstekorten, verbouwingen, testopstellingen, seizoenspieken en calamiteiten. Het beschikt over een internationaal netwerk van eigen vestigingen, logistieke depots en servicepunten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. In 2017 realiseerde Coolworld een winst van €3,2 miljoen en een brutomarge van €17,2 miljoen.

Koper Gimv is sinds 1997 genoteerd op Euronext Brussel en beheert momenteel ongeveer €1,6 miljard aan investeringen in zo’n 50 portfoliobedrijven. De portefeuille van de private equity-partij is onderverdeeld in vier investeringsplatformen: Connected Consumer, Health & Care, Smart Industries en Sustainable Cities. 

Dealmakers

Tijdens het gehele overnametraject trad een team van Capitalmind – bestaande uit Bart Jonkman, Marleen Vermeer, Jan Willem Jonkman, Roy Steinvoort en Esteban Barnhardt – op als exclusieve adviseur voor Coolworld. De corporate finance-specialist bereidde het marketingmateriaal voor, organiseerde een competitief proces voor de selectie en screening van de relevante strategische kopers, voerde het management over de due diligence en de onderhandelingen over de overnamevoorwaarden, en was betrokken bij het uiteindelijke sluiten van de deal.

Ook PwC en Mazars FAS leverden M&A-advies, terwijl JSA Tax (Rowdy Schouten, Olaf Kroon) en Meijburg & Co Belastingadviseurs werden ingeschakeld voor tax-advies. De juridische ondersteuning – tot slot – was afkomstig van Mazars (Bas den Ouden, Jeroen Oster, Lars Hottentot), Jones Day (Floris Pierik, Ben Fox, Marc Rijkaart van Cappellen, Herman Hoeve, Menno Geusens, Maarten de Boorder, Selma Olthof, Jan Grootenhuis, Jaap van den Broek) en Dirkzwager advocaten & notarissen (Selma van Ramele, Joanne Houwers). Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.