Voormalig TenneT CEO Mel Kroon naar IMPROVED Corporate Finance

09 oktober 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Mel Kroon heeft zich als Associate Partner aangesloten bij het Team Mobility & New Energies van IMPROVED Corporate Finance/Drake Star Amsterdam. Eerder dit jaar trad Kroon terug bij netbeheerder TenneT, waar hij meer dan zestien jaar actief was als CEO. 

“Ik heb het altijd als een voorrecht en genoegen ervaren om bij TenneT te werken”, vertelt Kroon in reactie op zijn vertrek bij de netbeheerder. “In 2018 vieren we het twintigjarig bestaan van onze onderneming en dit leek mij een goed moment om het roer over te dragen. TenneT gaat een mooie toekomst tegemoet met uitdagingen bij de verdere integratie van de Europese elektriciteitsmarkten, de digitalisering van het elektriciteitssysteem en de noodzakelijke uitbreiding van de infrastructuur om enorme hoeveelheden duurzame elektriciteit te kunnen verwerken.” Kroon wordt opgevolgd door Manon van Beek, die eerder aan het hoofd stond van Accenture.

Gedurende zijn ruim zestien jaar aan het roer bij TenneT, heeft de netbeheerder een enorme groei doorgemaakt: van een balanstotaal van €1 miljard naar € 22 miljard en van 270 medewerkers naar zo'n 4.000. Deze groei werd onder meer gerealiseerd middels maar liefst 45 overnames. “TenneT heeft veel te danken aan Mel Kroon, die altijd een groot voorstander is geweest van een geïntegreerde Noordwest-Europese markt. Hij heeft leidinggegeven aan de ontwikkeling van TenneT tot een toonaangevende Europese transportnetbeheerder met veel grensoverschrijdende verbindingen met buurlanden”, stelt Aad Veenman, voorzitter van de RvC van TenneT. “Mel Kroon is uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke en visionaire leiders in de Europese energiesector.”

Voormalig TenneT CEO Mel Kroon naar IMPROVED Corporate Finance

IMPROVED Corporate Finance reageert verheugd op het binnenhalen van de ervaren bestuurder: “Zijn brede kennis en expertise zal bijdragen aan opdrachten die IMPROVED Corporate Finance/Drake Star Amsterdam succesvol wil afronden voor haar opdrachtgevers.” Het M&A-bureau ziet in Kroon dan ook een zeer waardevolle toevoeging: “Het team in Amsterdam – in totaal meer dan 20 man – bestaat al uit bijna tien professionals die full time bezig zijn met zowel nationale als internationale deals in mobility, new energies/energy transition – krijgt hiermee een additionele kwaliteitsimpuls die elke opdrachtgever het extra benodigde vertrouwen zal geven dat zijn/haar project zal slagen.”

Binnen het segment dat door dit team wordt bediend, was IMPROVED/Drake Star de laatste maanden betrokken bij meerdere succesvol afgeronde deals. Zo werd de overname-specialist door Alliander ingeschakeld bij de verkoop van Allego aan Meridiam. Vorig jaar adviseerde het kantoor ook NewMotion bij de overname van het laadpaalbedrijf door Shell. Hiervoor werd Drake Star door de Dutch Corporate Finance Association (DCFA) beloond met de prijs voor de beste transactie van het afgelopen jaar.

Dankzij de komst van Kroon verwacht IMPROVED vanaf nu nog grotere transacties te kunnen begeleiden: “Groeifinanciering vanaf €15 miljoen en verkoopmandaten tot €400 miljoen zijn tot nu toe het meest voorkomend qua aard en omvang”, aldus het M&A-bureau. “Met Mel Kroon aan boord kunnen complexere en grotere transacties worden aangenomen die hiervoor – ter voorkoming van een potentiële overpromise – nog werden afgewezen.” 

Naast zijn nieuwe rol als Associate Partner bij IMPROVED, is Kroon ook lid van diverse RvC’s, zoals die van technologiebedrijf TKH Group, verzekeraar VGZ en logistiek bedrijf Koole Terminals. Eveneens is hij sinds kort als strategisch adviseur actief bij zonneparkontwikkelaar GroenLeven.