Accenture CEO Manon van Beek wordt bestuursvoorzitter van TenneT

12 maart 2018 Consultancy.nl

Manon van Beek wordt per 1 september 2018 de nieuwe CEO van TenneT, de hoogspanningsnetbeheerder in Nederland en een groot deel van Duitsland. Ze maakt de overstap vanuit Accenture Nederland, waar ze momenteel de rol van Managing Director vervult. Bij TenneT is Van Beek de opvolger van Mel Kroon, die na zestien jaar het bestuursvoorzitterschap naast zich neerlegt.

TenneT is een bedrijf dat zich bezighoudt met elektriciteitstransport en bijna 2.000 medewerkers in dienst heeft. Ook functioneert het als de aangewezen beheerder van het gehele Nederlandse hoogspanningsnet en voert de organisatie vergelijkbare werkzaamheden uit in een deel van Duitsland. Daarnaast ontplooit de netbeheerder commerciëlere activiteiten. De Nederlandse Staat (vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën) is 100% aandeelhouder van TenneT in Nederland. 

In de afgelopen twintig jaar is TenneTs activawaarde toegenomen van €500 miljoen naar ruim €20 miljard: ontwikkelingen die voor een groot deel plaatsvonden onder de eindverantwoordelijkheid van Mel Kroon. Per september 2018 zal Kroon echter na ruim zestien jaar zijn rol als CEO neerleggen. Manon van Beek, momenteel Algemeen Directeur bij Accenture, zal vanaf dat moment de zijn werkzaamheden overnemen.

Manon van Beek

Pieter Verboom, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van TenneT, reageert met enthousiasme op de komst van Van Beek. Volgens Verboom brengt ze “een gedegen kennis over de utilities-industrie met zich mee”. Hij voegt toe: “Hiernaast heeft ze ruime ervaring met digitale technieken en innovatie, beide voor TenneT van strategisch belang.” Van Beeks profiel sluit inderdaad nauw aan op haar komende rol. Naast dat ze momenteel CEO is van Accenture Nederland, geeft ze sinds 2015 ook leiding aan Accenture’s Utilities-praktijk voor de gehele EALA-regio (Europa, Afrika en Latijns-Amerika). 

Accenture CEO Manon van Beek wordt bestuursvoorzitter van TenneT

Binnen deze op de nutssector gerichte afdeling houdt Accenture zich met name bezig met digitale transformaties binnen de branche. Van Beek legt uit: “Mijn specialiteiten en de focus van de industrie omvatten digitale strategie, nieuwe en CO2-arme businessmodellen, kosten & performance, klantwaarde-strategie en het personeel van de toekomst.” Binnen de EALA-praktijk bedient ze elektriciteits-, gas-, water- en afvalbedrijven door heel Europa, Afrika en Latijns-Amerika. 

Het komend half jaar is Van Beek nog Managing Director van Accenture Nederland. Deze functie, die ze al sinds 2013 bekleedt, brengt natuurlijk veel met zich mee. Van Beek: “In deze rol ben ik verantwoordelijk voor het geven van strategisch leiderschap en richting aan het bedrijf in Nederland, het managen van een personeelsbestand van circa 2.500 medewerkers, de vertaling en lokale uitvoering van de wereldwijde strategie en interactie met multinationale klanten.”

Terwijl Van Beek als CEO nu aan het hoofd van de Nederlandse tak van het adviesbureau staat, weet ze als geen ander wat er op de werkvloer gebeurt: ze heeft daar zelf ook jaren gestaan. Zo begon ze in 1996 bij Accenture als Business Analyst, een rol die ze ruim negen jaar vervulde. In 2005 werd ze benoemd tot Practice Lead Utilities Industry. Die functie bekleedde ze bijna zevenenhalf jaar. Daarna, in januari 2013 begon ze als Management Consulting Practice Lead voor de landen België, Nederland en Luxembourg. Met die werkzaamheden hield ze zich zo’n vijftien maanden bezig, terwijl ze na negen daarvan al wel werd benoemd tot Algemeen Directeur bij Accenture Nederland.

Alhoewel Van Beek het altijd naar haar zin heeft gehad bij Accenture, kijkt ze uit naar september: “Het is een voorrecht om leiding te mogen geven aan TenneT in het decennium waarin we in mijn ogen echt de versnelling naar een duurzame energiehuishouding gaan vormgeven én realiseren. De overgang naar een duurzame maatschappij vraagt om innovatie en dialoog en ik lever heel graag mijn bijdrage aan deze maatschappelijke opgave op een cruciaal kantelpunt in de energietransitie.” Tegelijkertijd is ze bescheiden en voegt daaraan toe: “Ik beschouw het als een privilege dat ik dat mag doen vanuit het perspectief van TenneT, dat onder leiding van Mel Kroon de afgelopen twee decennia een zeer betrouwbaar en veerkrachtig hoogspanningsnet in Nederland en Duitsland heeft gerealiseerd.” 

Ook buiten Accenture blijkt Van Beek overigens de nodige bestuurservaring op zak te hebben. Zo maakt ze naast haar commerciële functies tijd voor verschillende stichtingen, waar ze tevens de rol van bestuurder vervult: “Ik vind het leuk om anderen te helpen. Het is belangrijk om mijn positie ook op maatschappelijk terrein in te zetten.” Bij TenneT heerst dan ook het grote geloof dat Van Beek binnen die organisatie op haar plek zal zijn, zo stelt Verboom: “Wij hebben er alle vertrouwen in dat met haar bewezen leiderschapskwaliteiten TenneT een prominente rol zal blijven spelen in de energietransitie."


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup