Persoonlijk portret: Manon van Beek en Frank Rennings
In een recente Binnestebuiten-blogreeks van Accenture Nederland vertellen professionals van Accenture meer over zichzelf, over hun privéleven, carrière en hun ontwikkeling daarin. In december 2015 kwamen ook Manon van Beek, Country Managing Director en Frank Renning, Managing Director Technology van Accenture Nederland aan de beurt om in een blogpost een persoonlijk portret van zichzelf te geven. Een mooie kans om deze twee topleidinggevenden uit de Nederlandse adviesbranche beter te leren kennen.
Manon van Beek en Frank Rennings zijn twee belangrijke personen in het leiderschap van Accenture Nederland. Van Beek is per 1 september 2013 Country Managing Director van Accenture Nederland en Rennings staat sinds december 2012 voor Nederland aan het hoofd van Accenture Technology. In een recente blogreeks op het AccentureBlogpodium geven Accenture medewerkers inzicht in hun persoonlijke verhaal, de ontwikkeling die zij hebben doorgemaakt in hun leven en loopbaan en de belangrijkste keuzes uit hun leven. Van Beek en Rennings kwamen onlangs aan de beurt om zichzelf figuurlijk ‘Binnestebuiten’ – zoals de blogreeks is getiteld – te keren.
Manon Van Beek startte haar loopbaan bij Accenture in 1996, direct na het behalen van haar Master in Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Wat mogelijk niet veel mensen zullen weten is dat zij deze keuze maakte omdat ze eigenlijk niet wist wat ze wilde worden. “Inmiddels werk ik al bijna twintig jaar bij Accenture. Ik begon er ooit als junior consultant en zag die functie eerlijk gezegd als springplank voor een toekomst elders”, schrijft Van Beek in haar blog. Maar het liep anders dan verwacht: “Ik kon voortdurend sprongen in mijn ontwikkeling maken binnen het bedrijf. Dat hield het boeiend en dat ervaar ik nog steeds zo.” Die sprongen zijn duidelijk zichtbaar in Van Beek’s CV. Ze maakte snel carrière naar leidinggevende functies, totdat ze in 2013 werd benoemd tot Country Managing Director.
Naast de nieuwe uitdagingen die Van Beek kreeg voorgeschoteld was ook de impact van haar werk een belangrijke drijfveer om bij Accenture te blijven werken: “Ik kan hier bovendien een betekenisvolle bijdrage leveren aan innovatie en duurzame groei in Nederland. Dat geeft me energie.” Van Beek wijst daarbij op de rol die Accenture speelt in ontwikkelingen als Smart Manfacturing, duurzame energie (o.a. lid van Nederland Circulaire Hotspot) en ook in de gezondheidszorg. Ze schrijft: “Zo leveren we een actieve bijdrage aan een verbetering van de manier waarop we in Nederland wonen en werken. Het tot stand helpen brengen van die impactvolle maatschappelijke transitie en het zichtbaar maken van de kansen die dat biedt voor bedrijven en overheden, vormt mijn belangrijkste drijfveer.”
Toch heeft ook deze topvrouw tijd nodig om op te laden. Over work-life balans vertelt zij: “Het is net als bij jongleren: de kunst is niet ballen vangen, maar goed gooien. Als ik toch weer bezig ben met ballen vangen, weet ik inmiddels wat helpt: een stapje terug doen, opnieuw naar de prioriteiten kijken, meer delegeren of ondersteuning zoeken. Van een oud-collega kreeg ik eens een krukje, als symbool voor een goede work/life-balance. Een krukje heeft drie poten, anders valt het om. Je moet dus niet alleen aandacht besteden aan je carrière en je gezin, familie en vrienden, maar ook aan jezelf.”
Die tijd voor haarzelf vindt de topmanager in haar belangrijkste passie: schilderen. Eens per maand neemt Van Beek een volle dag de tijd om te schilderen: “Dan bestaat de wereld alleen nog maar uit het doek vóór me, mijn kwasten en mijn palet. Het is elke keer weer spannend om te zien hoe op dat lege doek vanzelf iets ontstaat.” Naast een rustgevende, creatieve bezigheid helpt het schilderen haar echter ook in haar werk. Van Beek: “Schilderen draagt ook bij aan mijn groei als leider. Dat is het moment waarop ik even pas op de plaats maak en reflecteer op wat ik doe, waarvoor ik verantwoordelijk ben en welke rol ik speel. Vaak helpt me dat weer verder. Zowel bij schilderen als bij leiderschap draait het bovendien om de creatieve en verrassende verbinding van kleuren, stijlen en ideeën tot een harmonische eenheid.”
Frank Rennings heeft net als Van Beek zijn hele carrière bij Accenture ingevuld. Hij startte na het behalen van zijn ingenieurstitel aan de TU Delft in 1991 bij Accenture. Na elf jaar werd hij in 2002 benoemd tot partner van Accenture’s Communications & High Tech Industry praktijk. Na verschillende leidinggevende functies en verantwoordelijkheden binnen het consultancybureau werd hij in 2012 benoemd tot Managing Director van de Technology praktijk in Nederland.
Over zijn keuze voor de technologische tak van Accenture vertelt Rennings: “Techniek heeft me altijd gefascineerd, om die reden heb ik destijds gekozen voor een studie aan TU Delft. Een researchbaan trok me niet aan, ik wil innovaties graag praktisch kunnen toepassen en het maatschappelijk effect ervan kunnen zien. Technologische vooruitgang kan de wereld een stuk simpeler maken door betere producten en slimmere dienstverlening. Het geeft me voldoening om daar een rol in te spelen.” Naast techniek zijn Rennings’ belangrijkste passies hardlopen, fietsen en muziek uit de 60’s en 70’s, en dan het liefste op vinyl: “Ik vind het leuk om iets te moeten dóen voor het luisteren naar muziek: de plaat uit de hoes te halen, de naald van de pick-up erop zetten, de plaat omdraaien om de B-kant te horen.”
In zijn ruim twintig jaar bij Accenture heeft Rennings er steeds meer management verantwoordelijkheid bijgekregen: “De stap naar meer managerial verantwoordelijkheid ging niet vanzelf. Ik ben nogal bescheiden van aard, dus ik heb echt moeten leren om voor mezelf op te komen. Je denkt dat mensen je ambities wel kennen, maar je moet ze zelf uitspreken.” Leiderschap is iets waar je volgens Rennings in moet groeien, en waarin je veel moet leren. “Het volgen van het leadership-programma heeft me bewust gemaakt van mijn sterke en zwakke kanten en van de manier waarop ik als mens en als leider overkom op anderen. Ik neem ook elk jaar deel aan een training, hetzij inhoudelijk, hetzij op het gebied van leiderschap. Ik wil blijven leren”, schrijft hij.
Voor zijn work-life balans heeft Rennings zijn twee dochters. “Sinds ik kinderen heb, laat ik me minder door mijn agenda leven en ben ik efficiënter geworden in mijn werk. Je wilt immers ook tijd overhouden voor je gezin. Ik wil mijn dochters van dichtbij zien opgroeien, nauw betrokken zijn bij hun ontwikkeling. We proberen elke avond even samen de dag door te nemen.” Zij vormen daarnaast ook een belangrijke drijfveer in zijn werk: “Door het leveren van een actieve bijdrage aan de technologische vooruitgang in bedrijfsleven en maatschappij oefen ik indirect ook invloed uit op de toekomst van mijn dochters.”