Manon van Beek kanshebber Topvrouw van het Jaar

27 juli 2015 Consultancy.nl

De drie finalisten voor de titel Topvrouw van het jaar 2015 zijn bekendgemaakt. Manon van Beek, Country Managing Director van Accenture Nederland, Frederieke Leeflang, Bestuursvoorzitter van Boekel en Annemieke Nijhof, CEO van de Tauw group zijn de kanshebbers bij inmiddels alweer de elfde editie van de award, waarbij vrouwelijke topbestuurders in het zonnetje worden gezet.

Uit recent onderzoek van
PwC blijkt dat de positie van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt de afgelopen jaren vooruit is gegaan. Toch valt er anno 2015 nog veel te verbeteren; kijkend naar het aantal vrouwen aan de top loopt Nederland internationaal gezien niet voorop, concludeerde ook Grant Thornton eerder dit jaar in hun rapport ‘Women in business: the path to leadership’. Een organisatie die zich al jaren inzet om het volgens hen bestaande misverstand – dat er onvoldoende vrouwelijk toptalent in Nederland beschikbaar zou zijn – te ontkrachten, is Stichting Talent naar de Top. De stichting richt zich op het faciliteren en stimuleren van overheid, werkgevers en topvrouwen zelf, om de instroom, de doorstroom en het behoud van het aantal vrouwen aan de top te bevorderen.

In lijn met die visie heeft Talent naar de Top heeft zich verbonden aan de jaarlijkse verkiezing van Topvrouw van het Jaar, waarvan de uitreiking in september 2015 zal plaatsvinden. Organisator van die verkiezing is de gelijknamige Stichting Topvrouw van het Jaar. Het initiatief van de verkiezing is voortgekomen uit de gedachte dat het belangrijk is een platform te creëren waarop vrouwelijke directieleden in Nederlandse organisaties aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee een functie als rolmodel kunnen vervullen. 

Topvrouw van het jaar 2015

In het kader van de inmiddels elfde editie van de Topvrouw van het Jaar verkiezing heeft de jury*, onder leiding van Pamela Boumeester (commissaris bij o.a. Ordina en Heijmans), onlangs de drie finalisten bekendgemaakt. Zij werden geselecteerd uit in totaal tien genomineerde topvrouwen. In een persoonlijke presentatie zullen de finalisten de juryleden ervan proberen te overtuigen dat zij de titel Topvrouw van het Jaar 2015 het meest verdienen. Een combinatie van verschillende persoonlijke kwaliteiten bepaalt wie er uiteindelijk aanspraak maakt op de titel Topvrouw van het Jaar 2015. Bij de jurering wordt niet alleen gelet op de span of control, de zwaarte van de functie en de behaalde resultaten, maar beoordeelt de jury ook de mate van durf, ambitie en leiderschapsstijl van de drie finalisten. De wijze waarop de topvrouwen deze kwaliteiten inzetten om als rolmodel te fungeren zullen bij de keuze van de winnares doorslaggevend zijn.

Genomineerden
De drie finalisten die deze editie in aanmerking komen voor de titel ‘Topvrouw van het jaar zijn: Frederieke Leeflang, bestuursvoorzitter van advocatenkantoor Boekel, Annemieke Nijhof, CEO van advies- en ingenieursbureau Tauw en tenslotte
Accenture Country Managing Director Manon van Beek, die bij het consultancykantoor sinds eind 2013 deze rol bekleedt. De winnares van de award zal op 24 september bekend worden gemaakt in het bijzijn van 250 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en overheid. De bijeenkomst zal dit jaar plaatsvinden in de Kromhout Hal in Amsterdam-Noord.

Manon van Beek, Frederieke Leeflang en Annemieke Nijhof

Overige Topvrouw verkiezingen
Vrouwelijk leiderschap en het thema diversiteit staan regelmatig in de spotlights in Nederland. Er bestaan diverse verkiezingen en awards in ons land waar vrouwelijke bestuurders en ondernemers centraal staan. Vorige maand lichtte Consultancy.nl de top 100 vrouwelijke ondernemers van Nederland (‘The Next Women 100) uit. Daarin stonden maarliefst
11 topvrouwen uit de adviesbranche genoteerd, waaronder Alexandra Jankovich van SparkOptimus en Hetty van EE van ORMIT. En eerder dit jaar ging de prestigieuze ‘Aithra Award’ naar Inge de Bekker, directeur Business Development bij Hospitality Group. Deze prijs werd in het leven geroepen om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. 

* Naast Pamela Boumeester bestaat de jury dit jaar uit Nienke Meijer (Topvrouw van het jaar 2014), Thessa Menssen (Topvrouw van het jaar 2013), Onno Verstegen (Lid van de Raad van Bestuur van Delta Lloyd) en Gerrit Zalm (voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO).