11 adviseurs in top 100 vrouwelijke ondernemers van NL

24 juni 2015 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Afgelopen maandag avond vond ‘The Next Women Innovation Summit’ plaats in Het Nationale Opera en Ballet theater te Amsterdam. Tijdens het evenement is een lijst bekendgemaakt van de top 100 vrouwelijke ondernemers van ons land. Naast diverse succesvolle ondernemers staan ook elf vrouwen die aan het roer staan van een adviesbureau in de zogeheten ‘The Next Women 100’.

Elk jaar organiseert The Next Women, een platform voor vrouwelijke ondernemers en investeerders*, een groot congres waarin ondernemerschap, innovatie en diversiteit centraal staan. Dit jaar werd het event bijgewoond door meer dan 500 ondernemers, innovators en investeerders, waaronder Neelie Kroes (voormalig Eurocommissaris), Corinne Vigreux (mede-oprichter van TomTom) en Eva Jinek (presentatrice en dagvoorzitter). “Met de Innovation Summit brengen wij startende en gevestigde ondernemers met elkaar in contact en inspireren we hen met de tijdens de Summit verkregen informatie om hun doelen verder te realiseren”, aldus Simone Brummelhuis, mede-oprichter van IENS en de drijvende kracht achter het inmiddels internationale The Next Women.

The Next Woman 100

Tijdens het evenement werd ook ‘The Next Women 100’ bekendgemaakt, een lijst van 100 meest succesvolle vrouwelijke entrepreneurs van Nederland. Om deel uit te maken van de prestigieuze lijst moeten vrouwen (mede-)eigenaar zijn van een bedrijf met een omzet van minstens €2 miljoen en daarnaast door de selectie komen van de jury**. Van de 100 topvrouwen die voorop lopen binnen de zakenwereld zijn er elf werkzaam binnen de adviesbranche***. Een overzicht:

Alexandra Jankovich: medeoprichter van SparkOptimus, een adviesbureau gespecialiseerd in digitale commercie. In 2013 werd Jankovich door TEDxWomen Nederland ook al verkozen tot een van de 50 meest inspirerende vrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven en eerder dit jaar werd ze door zakenblad Quote opgenomen in de ‘Quote Women Top 40’.

Caroline van den Bosch: oprichter van Emeritor, een dienstverlener gespecialiseerd in advies en implementatie rondom inkoop processen en systemen. Onder haar leiding is Emeritor uitgegroeid tot zo’n 100 medewerkers, daarmee is het een van de marktleiders binnen inkoopdienstverlening.

Alexandra Jankovich - Caroline van den Bosch - Jacqualine Bosselaar en Angela van de Loo

Jacqueline Bosselaar: medeoprichter van Het PR Bureau, een PR en communicatiebureau uit Amsterdam. Sinds de oprichting in 2005 heeft Het PR Bureau een sterke reputatie opgebouwd, ook behoorde het de afgelopen jaren tot de snelstgroeiende bedrijven van Nederland (FD Gazelle). Eerder dit jaar werd Het PR Bureau door Great Place to Work gekozen tot het op twee na beste kleine werkgever van ons land.

Angela van de Loo: directeur van Target Point, een nichespeler op de markt van change management. Het adviesbedrijf heeft een team van circa 20 adviseurs (vaste dienst + ZZP) die opdrachtgevers helpen met onder meer leiderschap, talentmanagement en cultuurverandering.

Hetty van Ee: sinds 2001 Directeur van Ormit, een specialist in talent en leiderschapsontwikkeling. Daarvoor werkte ze als sectordirecteur bij ICT-adviesbureau Ordina. Net als Het PR Bureau behoort ook Ormit dit jaar tot de Great Places to Work.

Hetty van Ee - Ilse van Ravenstein - Suzanne Swinkels en Inge van Zon

Ilse van Ravenstein: directeur en oprichter van communicatieadviesbureau Involve. Vanuit Nijmegen werken zo’n 15 Involve medewerkers aan vooral interne communicatie vraagstukken bij grotere organisaties in Nederland, zowel in de profit als non-profit sector.

Susanne Swinkels: medeoprichter van Branddoctors, een marketingadviesbureau uit Nieuwegein, daarvoor werkte ze bij Unilever in verschillende marketing- en finance functies. In 2010 werd Swinkels nog gekozen tot meest invloedrijke vrouwelijke Marketeer van Nederland.

Inge van Zon: Managing Partner van ZZ Management & Consulting, een adviesbureau gevestigd in Singapore dat zich richt op financiële instellingen in Azië. Daarvoor werkte ze jarenlang voor ABN Amro en accountants- en advieskantoor Deloitte.

Danielle Kleyheeg, Simone Heidema, Simone Brummelhuis en Gervaise Coebergh


Danielle Kleyheeg
: na een lange periode in de arbeidsbemiddeling bij diverse flexbureaus richtte Kleyheeg in 2005 i4talent op, een “no-nonsens committed partner” voor zowel tijdelijk als vast (financieel) personeel. Het kernteam van het Haagse i4talent bestaat uit 10 professionals.

Simone Heidema: oprichter van CPI, een financieel consultancybureau met kantoren in Nederland, China en Singapore. CPI specialiseert zich onder meer in finance, risk en compliance. Voor de oprichting van CPI in 2005 werkte Heidema voor branchegenoten Accenture en Arthur Andersen (voor de verzelfstandiging van Andersen Consulting).

Gervaise Coebergh: in 1997 richtte Coebergh haar eigen communicatiebureau op: Coebergh Communicatie & PR op. Anno 2015 is het bureau een toonaangevende speler binnen de branche. Daarnaast is Coebergh de grondlegger van SpicePR en medeoprichter van VERTOV digital storytelling. In 2011 won Coebergh de Porsche People's Choice Female Entrepreneur of the Year Award, in 2013 werd zij uitgeroepen tot een van de 100 meest succesvolle zakenvrouwen van Nederland en is zij geselecteerd als een van de 50 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland.

The Next Woman Innovation Summit 2015

Deelname The NextWomen 100
Van belang om aan te geven dat alleen ondernemers en (mede-)eigenaren van bedrijven zijn meegenomen in de lijst – vrouwen die bijvoorbeeld topfuncties bekleden in het bedrijfsleven of partners werkzaam in de consultancybranche behoren niet tot de doelgroep van The Next Women 100. 

* The Next Women heeft als missie om een inclusief ecosysteem van vrouwelijke starters, rolmodellen, adviseurs en investeerders te creëren. Doel is om vrouwen te adviseren, te inspireren en te verbinden op het gebied van ondernemen en bedrijfsvoering.

** De jury van The Next Women 100 bestond dit jaar uit veertien bestuurders/managers uit het bedrijfsleven, waaronder Katinka de Korte van Accenture en Larissa Keijzer van Grant Thornton. In 2014 behoorde Keijzer ook al tot de selectiecommissie. 

*** Segmenten binnen de adviesbranche die weinig overlap hebben met het management consultancy vakgebied, zoals evenementenbureaus en advocatenkantoren, zijn uitgezonderd.