Videoplatform Cleeng haalt €5 miljoen venturecapital op voor groei

16 juli 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het Nederlandse videoplatform Cleeng heeft €5 miljoen in durfkapitaal opgehaald om zijn groeiambities te kunnen realiseren. Deze tweede investeringsronde is geleid door Walvis Participaties. Daarnaast doet ook zittende aandeelhouder C4 weer mee.

Het binnengehaalde geld wordt door Cleeng gebruikt voor productontwikkeling en de internationale sales en marketing. Het videoplatform wil met name verdere groei realiseren in de Amerikaanse markt: “We zijn heel serieus over de VS. Daar halen we inmiddels de helft van de omzet vandaan en praten daar vooral met de tier 1 broadcasters. Zénden kunnen zij wel goed, maar de online customer lifecycle is iets totaal anders. Onze software voorziet daarin”, vertelt CTO en medeoprichter Donald Res aan Emerce. 

Walvis Participaties – het durfkapitaalfonds van de familie Fentener van Vlissingen – verwerft met de investering een minderheidsbelang. “We zijn zeer verheugd dat een vermaarde investeerder als Walvis aandeelhouder is geworden en onze groei ondersteunt in een tijd waarin de OTT-branche* snel aan het groeien is, nu meer en meer merken en organisaties plannen aan het maken zijn om hun video content te gelde te maken via online oplossingen”, stelt Gilles Domartini, medeoprichter en CEO van Cleeng. De andere investeerder – C4 Ventures, het investeringsfonds van de voormalige Europese Apple-baas Pascal Cagni – investeerde in 2015 ook al €1 miljoen in Cleeng. In 2016 stapte ook VOC Capital Partners – dat nu geen nieuwe investering heeft gedaan – in het videoplatform. 4C en VOC bezitten evenals Walvis een minderheidsaandeel.

Videoplatform Cleeng haalt €5 miljoen venturecapital op voor groei

Cleeng werd opgericht in 2011 en is naar eigen zeggen een marktleider in het aanbieden van techniek om premium video’s direct aan de klant te verkopen. De software van het videoplatform is gemaakt om ervoor te zorgen dat tv-zenders gemakkelijk, beveiligd, live en on demand digitale zenders kunnen opzetten en exploiteren. Hierbij kunnen de zenders ook losse afleveringen en abonnementen verkopen aan klanten. Op deze wijze kunnen de zenders een eigen soort van Netflix opzetten, waarbij ze ruime keuze hebben in de wijze waarop het platform wordt ingericht. 

M&A-adviseurs

Tijdens de investeringsronde werd Cleeng begeleid door een team van M&A-adviseurs van Drake Star Partners, bestaande uit Managing Partner Frank Verbeek en Analyst Tom van Wees. “Het was een genoegen om te werken met Gilles Domartini en zijn team om deze succesvolle investeringsronde te voltooien en het bedrijf voor te bereiden op het behalen van zijn langetermijndoelen. Ze hebben een uniek platform gebouwd met wereldwijde klanten en zijn met de steun van Walvis als hun partner goed gepositioneerd om een dominante speler te worden in de OTT-branche”, aldus Verbeek. Ook Domartini kijkt positief terug op de samenwerking met de overnamespecialist: “Drake Stars expertise op het gebied van fondswerving bij snelgroeiende techbedrijven was van grote waarde in het succesvol sluiten van deze transactie.” 

Verbeek verwacht dat er op korte termijn nog meer deals zullen volgen binnen de branche waarin Cleeng actief is: “Deze transactie bevestigt de gaande zijnde consolidatietrend in de OTT-markt, een trend die naar onze verwachting de komende maanden voort zal zetten.” Hierbij verwijst hij naar de megadeal van afgelopen zomer, waarin Disney zijn aandeel van 33% in BAMtech – een Amerikaanse branchegenoot van Cleeng – uitbreidde naar een meerderheidsbelang door nog eens 42% van de aandelen te kopen voor $1,6 miljard.

Naast Drake Star Partners was ook Alvarez & Marsal betrokken bij de totstandkoming van de transactie. Namens het M&A-bureau werd transactieondersteuning verleend door Age Lindenbergh, Steffen Boode en Michael Bos. Tot slot zorgden drie partijen voor juridische ondersteuning: Van Doorne, deBreij en Zuidbroek Notarissen. Van Doorne werd vertegenwoordigd door Thijs Clement en Ylse Oosterheert, deBreij door Joris Boon, Liesbeth de Boorder en Simone Broekaart en Zuidbroek Notarissen door Cindy Smid en Alexander Defauw.

* OTT staat voor ‘over the top’ en verwijst naar aanbieders van content die streaming media rechtstreeks aan consumenten distribueren als opzichzelfstaand product, in plaats van gebruik te maken van traditionele kanalen zoals een televisiezender.