Zes M&A partijen begeleiden dubbele overname door Avedon

26 september 2017 Consultancy.nl

Investeerder Avedon Capital Partners heeft twee bedrijven overgenomen: het Nederlandse videoconferencingbedrijf VisionsConnected en diens Noorse branchegenoot Viju. De deals werden begeleid door fusie- en overname-experts van zes partijen: KPMG, PwC, Drake Star Partners, Van Doorne, Allen & Overy en Nielen Schuman.

Volgens Emily Jeffries-Boezeman, investment manager bij Avedon, had de investeringsmaatschappij al langere tijd interesse om de audiovisuele en videoconferencingmarkt te betreden: “We zien kansen liggen om een wereldwijde specialist in visuele communicatie en samenwerking in het leven te roepen in deze dynamische, maar gefragmenteerde markt. Deze markt maakt een flinke groei door als gevolg van de vraag naar hoogwaardige video- en samenwerkingstechnologieën die op wereldwijde schaal worden aangeboden op basis van een ‘as-a-service’-model. De combinatie Viju en VisionsConnected vormt een stevige basis om deze markt te ontginnen.”

Het initiatief voor de overnames en fusie is afkomstig van Raymond Alves, oprichter en CEO van VisionsConnected. Hij zag mogelijkheden om samen met het Noorse Viju een wereldwijde speler te worden op het gebied van fysieke en virtuele vergaderruimtes. Hiervoor was het echter wel noodzakelijk een investeerder aan te trekken. Frank Verbeek, Managing Partner bij Improved Corporate Finance en Drake Star Partners, bracht Alves in contact met investeringsmanagers van Avedon Capital Partners*. Die bleken bereid te zijn de uitdaging aan te gaan en namen beide bedrijven tegelijk over.

VisionsConnected | Viju

De twee overgenomen organisaties zullen worden samengevoegd tot één visueel communicatiebedrijf. De ambitie van het samengevoegde VisionsConnected en Viju is volgens Avedon: “om een leidend wereldwijd visueel samenwerkingsbedrijf te bouwen, dat zich specialiseert in ontwerpen en installeren en het onderhouden van fysieke en virtuele ontmoetingsplekken voor klanten van over de hele wereld met een strategische behoefte aan videoconferencing, samenwerking en audiovisuele oplossingen.”

Avedon voegt VisionsConnected en  Viju samen na dubbele overname

Alves laat ook weten blij te zijn voortaan samen met Viju verder te gaan: “Ik kijk ernaar uit onze oplossingen en diensten verder te ontwikkelen en innovatie te blijven bevorderen door effectieve samenwerking tussen personen en organisaties mogelijk te maken.”

Ook Viju-CEO Odd Sverre Østlie toont zich verheugd over de nieuwe samenwerking: “We geloven dat dit een perfecte kans is om onze krachten samen te voegen met VisionsConnected en een leidende wereldwijde visuele samenwerkingsspecialist te creëren. Wil de eindgebruiker effectief werken, dan heeft deze een vertrouwde partner nodig om de wereld van verschillende technologieën samen te brengen.” Ook over de aangetrokken investeerder laat Østlie zich enthousiast uit: “Met Avedon hebben we een partner die technologie begrijpt en uitgebreide ervaring heeft met het integreren van bedrijven om groei te versnellen.”

Nieuw merk

Terwijl beide bedrijven zich op videoconferencing richten en daarbij samenwerken met fabrikanten als Cisco, Microsoft en Polycom, regelt VisionsConnected de diensten op de achtergrond, waarbij de diensten worden geïntegreerd in de werkplekomgeving. Viju is op zijn beurt gespecialiseerd in het laten werken van samenwerkingsoplossingen in vergaderruimtes en bestuurskamers. Momenteel worden bedrijven en overheidsinstellingen in meer dan 120 landen bediend door de twee ondernemingen. Het bedrijf dat uit die fusie voortkomt heeft een gezamenlijke omzet van ruim €115 miljoen en telt ongeveer 360 professionals.

Na de fusie zal het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie zich bevinden in Amsterdam. Daarnaast zullen de klanten worden bediend vanuit de diverse vestigingen die de twee branchegenoten al hebben in de EMEA- en Asia Pacific-regio en de VS. De naam van het nieuwe fusiebedrijf wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. De leiding van het nieuw te vormen bedrijf komt in handen van een combinatie van de bestuurders van VisionsConnected en Viju. Østlie zal aantreden als de CEO en zal zich concentreren op de uitvoering van een ambitieuze groeistrategie, die zowel voorziet in organische groei als selectieve overnames. Daarnaast zal Alves de functie van CSO (chief solutions officer) vervullen. Vanuit deze rol zal hij leidinggeven aan de ontwikkeling van oplossingen en diensten van het bedrijf.

Improved Corporate Finance - Drake Star Partners - PwC - KPMG - Nielen Schuman - Van Doorne - Allen Overy

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de overname en fusie waren zes M&A-bureaus betrokken. VisionsConnected werd begeleid door Drake Star Partners. Daarnaast ontving het Nederlandse videoconferencingbedrijf juridische ondersteuning van advocatenkantoor Van Doorne. PwC was verantwoordelijk voor transaction support voor VisionsConnected, terwijl KPMG de due diligence verzorgde voor Avedon en Nielen Schuman Debt Advisory diensten leverde aan de koper. Advocatenkantoor Allen & Overy ten slotte, voorzag de investeringsmaatschappij van juridisch advies.

Naast het management van VisionsConnected was ook Sping Ventures aandeelhouder van het bedrijf. De meerderheid van de aandelen van Viju was voorafgaand aan de deal in handen van Progressus Private Equity. Rond de overname zijn geen verdere financiële details naar buiten gebracht.

* Avedon Capital Partners is gevestigd in Amsterdam en Düsseldorf en ontstond in 2011 als afgesplitste investeringstak van NIBC Bank. De investeerder beheert voor meer dan €500 miljoen aan aandelen en participeert daarmee onder meer in verzekeringssoftwarebedrijf CCS en de WCC Group (een aanbieder van vergelijkingssoftware). 


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup