M&A-adviseurs helpen Rabo Investments bij inlijven Esro Food

22 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De investeringstak van Rabobank heeft een minderheidsbelang genomen in vleesproducent Esro Food Group. Maak kennis met de dealmakers die de twee partijen hebben samengebracht en de transactie tot een succesvolle closing hebben weten te brengen.

Vorige week maakte Rabo Investments bekend dat het een minderheidsaandeel heeft gekocht van de Rooijackers- en Fayman-families, de gezamenlijke eigenaren van de Esro Food Group.

“Esro Food Group is een uniek familiebedrijf met een indrukwekkende positie binnen een wereldwijd nichesegment. We kijken ernaar uit om de internationale groei van het bedrijf de komende jaren te versnellen, samen met het management en de huidige aandeelhouders”, laat Jan Droste weten, Managing Director bij Rabo Investments.

M&A-adviseurs helpen Rabo Investments bij inlijven Esro Food

Esro Food Group biedt een breed scala aan producten op basis van rund-, varkens-, kippen- en lamsvlees, met concepten voor de levensmiddelen-, diervoeder- en farmaceutische industrie. De groep heeft ongeveer 300 mensen in dienst, werkzaam vanuit kantoren in Nederland, België, Ierland en Spanje.

Voor Rabo Investments, dat binnen de food & agri-, healthcare- en duurzaamheidssectoren beschikt over een investeringsportfolio van €1,8 miljard, is het alweer de derde deal dit jaar, volgend op eerdere investeringen in voedselverwerker Selo Food Group en hoveniersbedrijf Koppert Cress Group.

De deal tussen Rabo Investments en Esro Food Group werd begeleid door inhouse Rabobank-dealmakers Anders Rasmussen en Nick Kopijn. De bank ontving extern advies van Eden McCallum (commerciële due diligence), Alvarez & Marsal (financiële due diligence) DLA Piper (juridische ondersteuning), JSA Tax Consultancy (belastingadvies), Nielen Schuman (schuldadvies) en DLA Piper (overnamefinanciering).

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel werd Esro Food Group bijgestaan door Deloitte (M&A-advies en financiële due diligence) en Lexence (juridisch advies).

Investeringsagenda

Met het verkregen kapitaal van Rabo Investments wil Esro Food Group “de internationale uitrol van zijn distributienetwerk versnellen en zijn operaties uitbreiden”, geven directors Eamonn Morgan en Joris Rooijackers in een gezamenlijke verklaring aan. Zij hebben de ambitie om “de komende jaren” de omzet van het bedrijf te verdubbelen naar ongeveer €250 miljoen. Verder maken de bouw van nieuwe productiefaciliteiten in Spanje en de Verenigde Staten deel uit van de investeringsagenda.

Ook stellen de familiebedrijven zich ten doel een leidende rol te spelen op het gebied van duurzaamheid, niet alleen door hun eigen bedrijfsvoering te vergroenen, maar ook door meer duurzame producten aan hun klanten aan te bieden.

“Esro Food Group speelt een belangrijke rol in de transformatie van het voedselproductiesysteem naar een duurzamere bedrijfsvoering, door de valorisatie van bijproducten en reststromen”, geeft Droste aan. “Door de circulariteit van de keten te vergroten, speelt Esro Food Group in op belangrijke trends in de food & agri-sector, die aansluiten bij de strategische ambities van Rabobank rondom ‘Feeding the world sustainably’.”