Familiebedrijf Kloosterboer overgenomen door Amerikanen

15 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse vries- en koelhuizenuitbater Kloosterboer is overgenomen door het Amerikaanse Lineage Logistics. Hoeveel er is neergelegd voor het familiebedrijf uit Rotterdam en zijn 900 medewerkers is niet bekendgemaakt.

Kloosterboer werd in 1925 opgericht in het Noord-Hollandse Sint Pancras en opereert vandaag de dag vanuit 11 vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Canada en Zuid-Afrika. Het bedrijf legt zich toe op het vervoer en de opslag van gekoelde en bevroren etenswaren zoals fruit, vis en diepvriesfriet, evenals op het mengen van vruchtensappen.

De afgelopen jaren heeft het familiebedrijf – Kloosterboer is in handen van vier broers – zijn activiteiten flink uitgebouwd door middel van diverse overnames en de bouw van nieuwe vrieshuizen. Onlangs nam Kloosterboer zelf nog de Duitse expediteur Columbus over. Inmiddels is het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam, goed voor een jaaromzet van €185 miljoen (2019), een totale opslagcapaciteit van zo’n 6,4 miljoen kubieke meters en zo’n 790.000 palletlocaties.

Familiebedrijf Kloosterboer overgenomen door Amerikanen

Lineage Logistics, dat geldt als ’s werelds grootste speler op het gebied van logistiek en koelopslag, is onderdeel van investeringsmaatschappij Bay Grove. Wereldwijd beschikt het bedrijf over meer dan 300 opslagfaciliteiten en levert het (opslag)diensten aan bedrijven actief in het food- en shortlife-segment – van grote Fortune-500 bedrijven tot lokale voedselproducenten. Ook beschikt Lineage Logistics over zijn eigen transporttak, waarmee het complexe supply chains van transportoplossingen voorziet.

Met de overname van Kloosterboer versterkt de Amerikaanse uitbater van koel- en vrieshuizen nu zijn concurrentiepositie, in het bijzonder op de Europese markt. “Het verwelkomen van Kloosterboer in de Lineage-familie betekent een belangrijke stap ten aanzien van onze visie om ’s werelds meest dynamische temperatuurgecontroleerde logistieke onderneming te worden, en om klanten in verschillende landen overal ter wereld te bedienen”, aldus Mike McClendon, Lineage’s President of International Operations & EVP of Network Optimization.

Dealmakers

Kloosterboer werd tijdens het verkooptraject geadviseerd door Nielen Schuman (financial advisor) en De Brauw Blackstone Westbroek. De Amerikanen werden op financieel vlak bijgestaan door Rabobank, en schakelden Latham & Watkins en Nauta Dutilh in voor juridisch advies. Crossminds werd ingevlogen om de financial due diligence uit te voeren. Andere M&A-adviseurs die betrokken waren bij de deal zijn Morgan Stanley, PwC en Deloitte.

Crossminds is overigens geen onbekende van Lineage Logistics. In 2020 namen de Amerikanen reeds de Noorse activiteiten van Kloosterboer over. Ook toen trad Crossminds op als adviseur van Lineage Logistics.