Miljardenovername in verpakkingssector. Dit waren de dealmakers

14 september 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Nederlandse M&A-markt is weer een miljardendeal rijker. De eer valt toe aan De Jong Packaging Group, een bedrijf uit De Lier dat nu in handen is gekomen van het Finse Stora Enso. Wie waren de dealmakers achter deze megaovername?

Met een overnamesom van net boven de €1 miljard is de verkoop van De Jong Packaging Group één van de hoogtepunten van het lopende Nederlandse M&A-jaar. Vanwege de invasie van Oekraïne en toenemende economische onzekerheid loopt de fusie- en overnameactiviteit gestaag terug, met name sinds het tweede kwartaal en vooral in het topsegment.

Te midden van deze afkoelende markt kan de deal tussen familiebedrijf De Jong Packaging Group (de grootste producent van golfkarton in de Benelux) en Stora Enso (een grote branchegenoot met het hoofdkwartier in Helsinki) worden gezien als opsteker voor de branche, zeker voor de betrokken dealmakers.

Miljardenovername in verpakkingssector. Dit waren de dealmakers

Nu de overname rond is kunnen zij niet alleen een miljardendeal op hun palmares bijschrijven, maar schroeven de M&A-kantoren die ze vertegenwoordigen hun omzet ook weer aardig op.

De aandeelhouders van De Jong Packaging Group werden gedurende het overnametraject bijgestaan door Nielen Schuman (financieel advies), PwC (financiële due diligence en belastingadvies) en De Brauw Blackstone Westbroek (juridisch advies).

Voor De Jong past de aansluiting bij het grotere Stora Enso (omzet 2021: €10 miljard) in de ambitieuze groeiplannen. In een markt die dankzij de explosieve opkomst van online shoppen hard groeit, wist De Jong zijn omvang (onder meer via verschillende overnames) in korte tijd te verviervoudigen: realiseerde het bedrijf in 2020 nog €230 miljoen omzet met 300 medewerkers, nu werken er al 1.300 mensen en wordt een omzet boven de €1 miljard voorzien.

“Wij zijn trots op wat er bij De Jong Packaging Group is bereikt en kijken nu uit naar de volgende stappen in de reis van ons bedrijf. Stora Enso is goed gepositioneerd om verdere groei te realiseren in lijn met onze gezamenlijke ambitie”, laten verkopend eigenaar Henk de Jong en CEO Ad Smit weten.

Koper Stora Enso werd bij de deal geadviseerd door Stifel (financieel advies), KPMG (financiële due diligence en belastingadvies) en Allen & Overy (juridisch advies).

De Finse kartonfabrikant – die zich ook richt op de productie van andere hernieuwbare materialen – krijgt dankzij de overname toegang tot de Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse markt. Samen met De Jong wil het 22.000 medewerker-tellende bedrijf inzetten op verdere consolidatie binnen de gefragmenteerde Europese golfkartonmarkt.

“Met onze gedeelde focus op wendbaarheid en klantwaarde, en met de uitstekende teams in beide bedrijven, creëren we een sterk platform voor toekomstige groei”, aldus David Ekberg, EVP Packaging Solutions division bij Stora Enso.

Ook consultants van McKinsey & Company, Tauw en WSP waren betrokken bij de totstandkoming van de deal. Op het moment van schrijven is niet bekend aan welke kant van de tafel zij opereerden.