Rabobank besteedt regulatory reporting uit aan BearingPoint

29 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Rabobank heeft besloten om delen van zijn ‘regulatory reporting’-processen uit te besteden aan consultancykantoor BearingPoint.

De overeenkomst tussen de twee partijen komt op een tijdstip waarop banken meer dan ooit onder druk zijn komen te staan ​​om hun wettelijke rapportages aan toezichthouders en centrale banken te optimaliseren en te stroomlijnen. Momenteel voeren de meeste banken deze activiteiten intern uit, maar nu de complexiteit toeneemt en de technologieën geavanceerder worden, wordt het uitbesteden van deze processen aan gespecialiseerde bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie.

BearingPoint, dat een palet aan ‘RegTech-oplossingen’ levert – zoals Abacus360 Banking en RegTech Factory – is een voorbeeld van zo’n externe partij. Het Europese consultancykantoor helpt banken om de efficiëntie en effectiviteit van hun compliance-rapportages te verbeteren, waardoor deze bovendien tijd kunnen vrijmaken voor andere activiteiten die meer waarde toevoegen. BearingPoint is voor zijn RegTech-oplossingen al meermaals in de prijzen gevallen.

Abacus360 Banking is een standaardoplossing voor nationale en internationale ‘regulatory reporing’, voor statistische rapportages, of voor overige gedetailleerde en ad-hoc rapportages. De oplossing dekt de rapportage-vereisten vanuit de EBA, ECB, SRB en nationale toezichthouders, en wordt gebruikt door meer dan 1.000 rapporterende entiteiten van financiële instellingen in heel Europa.
Rabobank besteedt delen van haar regulatory reporting uit aan BearingPointIn het geval van de Rabobank heeft de Nederlandse bank – een coöperatieve bank met het hoofdkantoor in Utrecht en met ongeveer negentig vestigingen in ons land – Abacus360 Banking geselecteerd voor het verwerken van zijn Europese regulatory reporting-activiteiten, conform de vereisten vanuit de Europese Bankenautoriteit (EBA), waaronder ‘CoRep’ en ‘FinRep’.

BearingPoint’s RegTech Factory

De RegTech Factory van BearingPoint is verantwoordelijk voor het managed services-aanbod van het kantoor. In het geval van Rabobank schakelde de bank het adviesbureau in om de IT-controle en het onderhoud van zijn regulatory reporting-processen over te nemen. Het zogeheten Regulatory-as-a-Service (RaaS)-aanbod omvat een verscheidenheid aan diensten met betrekking tot de technische operaties van BearingPoint RegTech’s regulatory reporting software, zoals infrastructuurdiensten, applicatiebeheer, support en data monitoring.

Margriet Simons, Manager Financial, Risk & Compliance Reporting bij Rabobank, over het besluit om de regulatory reporting-processen uit te besteden: “We waren op zoek naar een aanbieder van oplossingen die ons echt kan ontzorgen bij onze regulatory reporting-inspanningen, door zowel gestandaardiseerde rapportagesoftware te leveren als diensten met betrekking tot het onderhoud van de oplossing.”

“We zijn erg trots dat de Rabobank toetreedt tot onze Nederlandse community van technologieoplossingen en we kijken erg uit naar een duurzame samenwerking”, besluit Alexander Turlot, hoofd van BearingPoint's ‘regulatory technology solutions’-business in Nederland.