Franse investeerder neemt laadpaalbedrijf Allego over van Alliander

02 juli 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Alliander heeft dochterbedrijf Allego verkocht aan de Franse beleggingsonderneming Meridiam. Allego ontwikkelt laadoplossingen en -infrastructuur voor elektrisch vervoer. Volgens Alliander is het bedrijf gebaat bij een nieuwe eigenaar, gezien de “stormachtige ontwikkelingen” binnen de markt voor elektrisch rijden. De transactie werd begeleid door M&A-adviseurs van onder meer BCG, Drake Star Partners, KPMG en PwC.

“Alliander is in 2013 gestart met Allego met als doelstellingen om e-rijders keuzevrijheid te geven aan de laadpaal en oplossingen te ontwikkelen om te zorgen dat het laden van elektrische auto’s niet leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet. Ik ben erg blij dat wij een nieuwe eigenaar voor Allego hebben gevonden die deze visie onderschrijft”, vertelt Ingrid Thijssen, CEO van Alliander. “Meridiam past als internationale langetermijn-investeerder in infrastructuur zeer goed bij de activiteiten van Allego en positioneert het bedrijf uitstekend voor de volgende fase van snelle internationale groei. Bovendien heeft Alliander zijn investeringen in Allego door deze verkoop ruimschoots terugverdiend.”

Vanuit Allego – dat naar eigen zeggen een van Europa’s leidende bedrijven voor laadoplossingen is en onafhankelijk zal blijven opereren onder de eigen merknaam – wordt verheugd gereageerd op de deal: “Allego ziet de samenwerking met Meridiam als een belangrijke strategische stap in een tijdperk waar de transitie naar elektrische mobiliteit in volle gang is.” Het bedrijf laat weten volledig toegewijd te blijven aan het werken aan laadoplossingen en voegt daaraan toe het te waarderen dat deze missie wordt onderschreven door Meridiam: “Met deze nieuwe aandeelhouder versterkt Allego haar positie in de markt en zal het significant bijdragen aan de realisatie van schone elektrische mobiliteit door heel Europa.” 

Tumultueuze markt

De keuze om Allego af te stoten komt vooral voort uit het feit dat Alliander het te risicovol vindt het laadpaalbedrijf langer aan te houden. Alliander werd de afgelopen jaren regelmatig bekritiseerd in verband met zijn verlieslijdende commerciële activiteiten, dit ook aangezien alle aandelen van de netbeheerder in het bezit zijn van Nederlandse provincies en gemeenten en het dus een overheidsbedrijf betreft. Dochter Allego verloor ondertussen een rechtszaak die werd aangespannen door Nuon, omdat de energieleverancier vond dat het leveren van stroom via Allego door Alliander in strijd was met de wet. Bovendien startte de Autoriteit Consument & Markt na klachten van marktpartijen een onderzoek naar Allego, dat daarop zijn werkwijze moest aanpassen. Franse investeerder neemt laadpaalbedrijf Allego over van AllianderAlliander-CEO Thijssen ontkent echter dat er een verband bestaat tussen deze onrust en de beslissing het bedrijf nu van de hand te doen. In plaats daarvan wijst ze op de snelle veranderingen binnen de markt voor elektrisch rijden die – mede vanwege de in Parijs vastgestelde klimaatdoelen – bezig is aan een flinke opmars. In Nederland moet in 2030 iedere nieuwe auto emissieloos zijn, wat vraagt om een passende infrastructuur met onder andere honderdduizenden nieuwe laadpalen. Hierbij is het ook een uitdaging te zorgen dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. “Bij de zeer snelle groei van elektrisch rijden, hoort een ander type bedrijf’’, aldus Thijsen in De Gelderlander. “Die stormachtige ontwikkelingen brengen grote investeringen met zich mee. Wij vinden het niet gepast meer bij Alliander om dit voort te zetten.’’ 

De Ondernemingsraad van Alliander heeft al een positief advies uitgebracht over de verkoop en ook de aandeelhouders hebben groen licht gegeven. Met de overname krijgt Meridiam – dat €6,2 miljard aan activa beheert en is gespecialiseerd is in de ontwikkeling, financiering en het beheer van langlopende en duurzame infrastructuurprojecten – alle aandelen van Allego in handen. In de vijf jaar dat het bedrijf bestaat, heeft het zo’n 7.500 oplaadpunten gerealiseerd in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Alle 200 medewerkers van Allego – waarvan het hoofdkantoor zich bevindt in Arnhem – zullen naar verwachting overgaan naar Meridiam. 

M&A-advies

Drake Star Partners, dat door Alliander werd ingeschakeld om het M&A-advies te verzorgen, reageert enthousiast op het afronden van de deal: “We zijn extreem blij voor alle betrokken partijen en om een oplossing te hebben gevonden die Allego in staat stelt zijn toekomstige ambities te vervullen, en de onafhankelijkheid veilig te stellen die het nodig heeft om de beste en echt open EV (electric vehicle) infrastructuur te worden in Europa”, aldus Frank Verbeek, Managing Partner van Drake Star. “Vanwege de aard van het project, was het een vrij complexe carve out, equity-verkoop en financieringstransactie die we wisten uit te voeren in net iets meer dan vijf maanden.” 

Franse investeerder neemt laadpaalbedrijf Allego over

Hij vertelt dat Drake Star – dat onlangs ook al laadoplossingsbedrijf NewMotion adviseerde bij de verkoop aan Shell – veel ervaring heeft binnen de mobiliteitssector: “Gezien ons recente en continue advieswerk op dit gebied, voorzien we voor de nabije toekomst een groot aantal EV-gerelateerde transacties. Om in te spelen op deze toegenomen vraag, hebben we ons team uitgebreid om te garanderen dat we aan de adviesvraag vanuit de EV-sector kunnen voldoen. We geloven dat ons trackrecord en continue werk op het gebied van EV Drake Star positioneert als de leider voor projecten gerelateerd aan de toekomstige mobiliteit, waaronder groene infrastructuur.” 

Naast Drake Star – dat werd vertegenwoordigd door Frank Verbeek, Sherief Rahim en Bas Hendriks – leverden ook The Boston Consulting Group en Lazard M&A-advies. Vanuit de bedrijven zelf zorgden Julien Touati (Meridiam), Anja van Niersen (Allego) en Ingrid Thijssen (Alliander) voor het inhouse M&A-advies. Verder waren PwC en KPMG verantwoordelijk voor transactieondersteuning. Namens PwC werd dit verzorgd door Viviana Kooistra-Voorwald, terwijl KPMG een team afvaardigde bestaande uit Niek Kolkman, Michiel van der Kleij en Judith Reijnders. Arco Verhulst van KPMG Meijburg leverde belastingadvies. Verder werd Alliander bij de fairness opinie ondersteund door een team van Boer & Croon Corporate Finance, bestaande uit Neil Lomax, Matthijs van Thiel de Vries en Xan van Scherpenzeel.

Voor juridische ondersteuning, tot slot, werd een beroep gedaan op Clifford Chance en Linklaters. Clifford Chance stuurde een team bestaande uit Jeroen Thijssen, Gilles Lebreton, Pieter Leefers, Benjamin de Blegiers, Daan Smole, Floris van den Bult, Wijnanda Rutten, Bart Bootsma, Michiel Sunderman, Chloé Desreumaux, Kyra Geerts, Mark-Jan Arends, Job van Hooijdonk, Jehanna Talha en Carlijn Tenge. Het team van Linklaters bestond uit Pieter Riemer, Guido Portier, Vincent Gerlach, Maikel van Wissen, Joost Rompen, Anouk Oosterom, Carlet Stubenrouch, Carolien Lode, Jill Reijnen en Tom Reker.

Gerelateerd: Fortaleza Capital begeleidt investering in GreenFlux.