Fortaleza Capital begeleidt investering in GreenFlux

26 juni 2018 Consultancy.nl

Eneco en SET Ventures hebben een minderheidsbelang genomen in GreenFlux, een bedrijf dat totaaloplossingen biedt voor de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Dit gebeurde in een Serie B-investeringsronde waarin in totaal €11 miljoen werd opgehaald. Ook de bestaande aandeelhouders BOM Brabant Ventures en ICT Group namen hier deel aan. Tijdens de investeringsronde werd GreenFlux bijgestaan door Fortaleza Capital.

Een van de branches waarbinnen de duurzaamheidstransitie een enorme impact heeft, is de mobiliteitsbranche. Terwijl de EU stelt dat autofabrikanten nog altijd niet snel genoeg verduurzamen, is de elektrische auto ontegenzeggelijk bezig aan een flinke opmars. Dit zorgt voor nieuwe infrastructurele uitdagingen: “De komende jaren komen er miljoenen elektrische auto’s op de markt. Om deze transitie mogelijk te maken en deze voertuigen van elektriciteit te voorzien zouden extra elektriciteitscentrales nodig zijn. Tenzij voertuigen slim laden en rekening houden met de capaciteit van het net en de behoefte van de bestuurders. Dat kan dankzij het platform van GreenFlux”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

GeenFlux biedt via zijn soft- en hardware een totaaloplossing voor het beheer van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Het ondersteunt in twaalf landen energiebedrijven, netbeheerders en partijen in de automotive-sector om laadpalen op afstand te beheren, transacties te verwerken en het laadproces af te stemmen op de capaciteit van het elektriciteitsnet. De service werkt volledig vanuit de cloud en kan integreren met laadpalen van elk merk en type auto.

Eneco en SET Ventures nemen minderheidsbelang in oplaadspecialist GreenFlux

Het geld dat is opgehaald in de Serie B-investeringsronde is bedoeld als groeikapitaal om de internationale groei van het bedrijf te versnellen: “Na Nederland, Noorwegen en Californië stijgt nu ook internationaal de vraag naar laadoplossingen enorm. Het platform van GreenFlux zorgt dat partijen in het buitenland snel, goed en voordelig kunnen uitrollen”, aldus GreenFlux. Hans de Boer en Jurjen de Jong, de oprichters van het bedrijf, reageren verheugd op het bijeengebrachte kapitaal: “Wij zijn blij met deze investering die ons de kans geeft om onze positie bij de belangrijkste spelers op het gebied van elektrisch vervoer in Europa, Amerika en Azië verder te versterken. Een belangrijke stap bij de realisatie van onze ambitie om alle auto’s in de wereld op duurzame energie te laten rijden.” 

Joeri Kamp, managing director Eneco Smart Energy, geeft aan dat de investering goed aansluit bij de missie van het energiebedrijf: “Eneco heeft als doelstelling om de transitie naar duurzame energie te versnellen. E-mobility en slim laden van elektrische auto’s met energie uit hernieuwbare bronnen zijn onmisbare onderdelen van deze transitie. Dit is een doelstelling die we delen met het team van GreenFlux. Met deze investering willen we GreenFlux helpen om hun vooruitstrevende serviceplatform en -controller naar het volgende niveau te brengen en de internationale uitrol te versnellen.” 

Het Amsterdamse SET Ventures richt zich sinds 2007 op investeringen in Europese technologiebedrijven die impact hebben op het toekomstige energiesysteem. “Het is het team van GreenFlux gelukt om een leidende positie in het beheer van laadinfrastructuur op te bouwen”, stelt Anton Arts, Associate Partner van SET Ventures, in toelichting op het verkrijgen van het minderheidsbelang: “Met deze investering wordt de internationale groei uitgebouwd en het innovatietempo in de markt voor elektrische mobiliteit versneld.”

Dealmakers

Gedurende de investeringsronde werd GreenFlux geadviseerd door Alexander van Rossum, de oprichter van Fortaleza Capital, een onafhankelijk corporate finance-adviesbureau dat zich concentreert op de sectoren dienstverlening, media & technologie; verpakkingen & papier/karton; en recycling, afvalmanagement & energie. Daarnaast was een team van Vestius Advocaten, bestaande uit Helger Kamerman en Daan van Noord, verantwoordelijk voor de juridische ondersteuning. Ondertussen verzorgde Eveline Mutsaers van Olym Advocaten het juridisch advies voor Eneco en SET Ventures. Tot slot werd de Amsterdamse softwarespecialist SIG door de twee investeerders ingeschakeld om een technische due diligence uit te voeren van de software van GreenFlux.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup