NPM Capital neemt ICT-onderdelen van Conclusion over

23 maart 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

NPM Capital heeft een groot deel van Conclusion overgenomen. Met het aangetrokken kapitaal wil de zakelijke dienstverlener uit Utrecht zijn groei versnellen, waarbij de focus meer komt te liggen op digitale transformatie. In het kader van de positionering worden de niet IT-gerelateerde Conclusion entiteiten gesplitst van het moederbedrijf.

Met circa 1.900 professionals is Conclusion een van de grotere zakelijke dienstverleners van ons land. De afgelopen jaren is het bureau, opgericht in 1997, hard gegroeid – in 2009 boekte het concern een omzet van €130 miljoen, en inmiddels staat de teller op meer dan €160 miljoen.

De groei van de afgelopen jaren sloot aan bij de strategische doelstellingen van het bureau. In 2013 heeft Conclusion kapitaal aangetrokken van Gilde Equity Management, een private equitybedrijf, dat een meerderheidsbelang nam om zo het groeipad van het bureau te ondersteunen. Deze stap ging gepaard met het vertrek van medeoprichter Erik Hallers, die zijn aandelen overdroeg aan Roelof Bijlsma (medeoprichter) en Murat Kiran*. Onder de vlag van Gilde wist Conclusion zijn groeipad voort te zetten, waarbij vooral de IT-onderdelen een sterke groei realiseerden, naar schatting tussen de 10% en 20% per jaar. Ook de dienstverlening aan klanten in de zorg, bij de overheid en in de financiële dienstverlening kende goede jaren.

Toen Gilde een paar maanden geleden Conclusion in de etalage zette, was het daarom niet verrassend dat de interesse voor de onderneming groot was. Volgens bronnen die op de hoogte zijn van de transactie waren er meerdere gegadigden geïnteresseerd om Conclusion aan hun portefeuille toe te voegen. NPM Capital, de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, en telde volgens het FD circa negen keer het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) neer voor de aanschaf van de dienstverlener.

De verkoop aan NPM Capital betreft niet het gehele bedrijf, maar alleen de onderdelen die zich richten op IT-dienstverlening. Deze groep werkmaatschappijen – Conclusion heeft een sterk decentraal aangestuurd bedrijfsmodel met veel autonome werkmaatschappijen – is goed voor ongeveer 1.250 medewerkers, van wie meer dan 1.000 in vaste dienst zijn. Achter de schermen werd de afsplitsing van de IT-werkmaatschappijen al een tijdje voorbereid. Vorig jaar bracht Conclusion zijn topstructuur al terug van vier onderdelen (Human Capital, Communication, Organisation en Technology) naar twee onderdelen (IT en Organisation).

Samen met de nieuwe eigenaar – Bijlsma en Kiran blijven aan boord – zijn serieuze groeiplannen opgesteld, zegt Engbert Verkoren, CEO van Conclusion. “Groei zit in ons DNA. Niet vreemd dus dat we, om de toekomstige kansen optimaal te benutten, als Conclusion een volgende groeistap gaan zetten.” Hoewel Verkoren geen concrete targets prijsgeeft, is het duidelijk dat de plannen met het oog op verdere groei “ambitieus” genoemd kunnen worden. Daarnaast richten deze zich op het verder verbeteren van de reputatie van het bureau in de markt. “Aan de naamsbekendheid gaan we werken, al wordt dat geen doel op zich”, zegt Verkoren.

De verkoop gaat gepaard met een verandering in de topstructuur van de zakelijk dienstverlener. Conclusion wordt in twee delen gesplitst: de IT-onderdelen gaan gezamenlijk verder onder de naam Conclusion, terwijl de niet IT-gerelateerde Conclusion entiteiten (met Gilde als medeaandeelhouder) als zelfstandige groep verder gaan. Het betreft onder meer de werkmaatschappijen PLANgroep, PLANgroep Solutions, OBIN, Conclusion Financiële Professionals, Talenter, Human Capital Group, Conclusion Mobiliteit en Conclusion Communication. Deze werkmaatschappijen blijven ook na de afsplitsing onder hun eigen merknaam in de markt actief. “Deze entiteiten zullen als groep met een eigen groeistrategie doorgaan onder aansturing van Roelof Bijlsma”, zegt Verkoren.

De technologiepraktijk heeft zich ten doel gesteld om een scherper profiel van Transformatie en IT Services te ontwikkelen. Hiermee wil het bedrijf inspelen op de grote kansen die op markt ontstaan door megatrends als cloud, digitalisering, robotisering, Internet of Things en Industry 4.0. Bart Coopmans van NPM Capital licht toe: “Conclusion heeft een unieke marktpositie. Het bedrijf kan de komende jaren bij uitstek een rol spelen in de digitale transformatie die klanten veelal moeten ondergaan. Dat betekent complexere IT-infrastructuren die vaak ingewikkelde organisatorische transformaties en innovatieve IT-oplossingen vereisen.”

Verkoren beschrijft NPM Capital als de “ideale financiële partner” en benadrukt de kapitaalkracht en lange termijn visie van de investeerder. “Een partner die samen met het zittend management en de medewerkers het succes verder wil uitbouwen”, licht Verkoren toe. Met de verschuiving richting het pure play IT en digitale transformatiedomein begeeft Conclusion zich in een snelgroeiend maar ook zeer concurrerend landschap, waar het bureau onder meer te maken zal krijgen met grote spelers als Atos, Capgemini, CGI en Ordina, en ook tientallen kleinere op dit gebied actieve spelers.

De verandering zal weinig impact hebben op het bedrijfsmodel en het DNA van Conclusion, stelt Verkoren. “Dit gaat natuurlijk gepaard met het behoud van al het goede waar Conclusion voor staat; haar DNA, mentaliteit en dienstverlening.” Hij vervolgt: “We blijven ons richten op het creëren van blijvende toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers, daarnaast willen we persoonlijke en vakinhoudelijke groei voor onze medewerkers bewerkstelligen.” Verkoren besluit: “Er breekt een nieuwe fase aan”, volgens de Conclusion CEO een fase waar de hele organisatie naar uitkijkt.

* Murat Kiran kwam in 2008 aan boord als derde eigenaar van Conclusion.